2016. november 15., kedd

Dél-Afrika







Butisiwe Catherine Seabe, a Wits egyetem hallgatója (Johannesburg): 
                     
A nemzetközi szolidaritás önbizalmad ad nekünk

Egyik szóvivője vagy a «Fees   must   fall!» mozgalomnak. Az egyetemi hallgatók több mint egy hónapja azért mozgolódnak, hogy az oktatás “ingyenes és dekolonizált” legyen és a brutális megtorlás ellenére sem hagyjátok abba. Hol tartunk?   

Már több mint egy hónapja mobilizálódunk és nem csak az egyetem, de a rendőrség, a biztonsági magánerők részéről is támadások érnek minket. Erősen traumatizáló a helyzet és vizsgaidőszak előtt állunk ráadásul. Próbálkoztunk egy akcióval az Alkotmánybíróság előtt, hogy a vizsgákat későbbre tegyék a felkészülésünk végett, s azzal is, hogy tiltsák meg a campus területén a magán rendfenntartó erők használatát, mert ezek többnyire zsoldosok, gyilkolásra képezték ki őket. Bejárnak a lakóhelyiségeinkbe és brutalizálják a hallgatókat. Veszélyes a helyzet.

Ma Pretoriában az Economic Freedom Fighters szervezett tüntetést az oktatás ingyenességéért. (Az EFF, Julius Malema pártja, amely a Marikana fekete bányászainak lemészárlása után szakított az uralkodó Afrikai Nemzeti Kongresszus párttal). Nagy a nemzetközi szolidaritás veletek, a Mumbai-i világkonferencia szervezői, résztvevői és szimpatizánsai is támogatnak benneteket.  

Nem találok szavakat, hogy kifejezzem, mennyire hálásak vagyunk. Nemcsak a világ más táján élő diáktársainkkal is kapcsolatba kerülhettünk, de francia, német parlamenti képviselőkkel is, akik támogatnak minket az ingyenes és dekolonializált oktatás követelésében. Nyomást tudnak gyakorolni kormányunkra, hogy az hallgasson meg bennünket. Nagy várakozással nézünk a Mumbai-i tanácskozás elé és szeretnénk, ha a szervezőbizottság is ellátogatna hozzánk Dél-Afrikába. Sok üzenetet kaptunk és éppen akkor, amikor sokan közülünk kezdtek elkeseredni, demoralizálódni. Az egész világ azt mondta: «igazatok van, harcoljatok!» és ez öntudatot adott. Megértettük, hogy követeléseink mindenkit érintenek, mindenhol ezt kellene tenni, az egész világon.
Ahogyan a háború, a kizsákmányolás és a prekárius munka is mind olyan kérdés, amely mindnyájunkat érint. Várjuk, hogy a megbeszélés konstruktív legyen, hogy céljainkat teljesíthessük.

2016.nov.2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.