2016. november 21., hétfő

Előválasztások a francia jobboldalon: 5 dolog, amit Fillon programjáról tudni kell

François Fillon, a jobboldal favoritja olyan programot mutatott be, amelyben a gazdaságpolitikai liberalizmus a konzervatívizmussal vitázik  

afp.com/BERTRAND GUAY

Hatalmas előnnyel, 40%-kal lett  a jobboldal favoritja konkurensei, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy előtt. De milyen lenne Franciaország, ha a volt miniszterelnök kormányozná?  François Fillon nem változtatott egy jottányit sem programján a kampány kezdete óta. A párizsi képviselő a megszorítások apostola, gazdaságpolitikájában neoliberális, társadalmi kérdésekben mélyen konzervatív.
Vér és könnyek. 2007-ben egy "csődbe jutott állam élére" kerülve a szigorításokat ajánlotta kúraként. François Fillon most újabb 100 milliárd eurót kíván megspórolni a közszférában. "Egyharmadát az állam biztosítja" a tisztviselők számára visszaállított heti 39 órás munkaidővel és "20%-át a helyi önkormányzatok megtakarításaival". A maradékot a társadalombiztosításnak kell állnia például a 65 évre emelt nyugdíjkorhatárral, a munkanélküliek jövedelme plafonjának megállapításával – mondta el az Echos-nak szeptemberben. 500 000 köztisztviselői munkahelyet is meg akar szüntetni 2022-ig. 
Pénzügyi téren a volt miniszterelnök "a vállalkozásokat kivánja fellendíteni", 40 milliárd eurót azoknál hagyni, 10-et pedig a háztartásoknál. Utóbbiakat illetően: adócsökkentés, az általános családtámogatás helyreállítása családi hányados szerinti maximalizálással, és a betegségbiztosítási bérhozzájárulás megszüntetése..  
Javasolja az  ISF (a vagyonadó) megszüntetését, hogy a "vállalatok és befektetetések transzmisszióját favorizálja". A pénzügyi bevételek csökkenésének kompenzálására pedig az ÁFA kétpontos növekedése szolgálna.
François Fillon el karja földelni a heti munkaidő legális időtartamát, a törvény csak annyit szabályozna, amennyit Európa maximumként enged, 48 órát. Bevezetné a kollektív elbocsátások eljárási körében a vállalati újjászervezés indokát, hogy "megkönnyítse a vállalatok versenyhelyzeti alkalmazkodását".  
Ahogy pedig a Challenges írja, az önfoglalkoztatók minimális életkorát 16 évre akarja levinni és a közszférában megszüntetni a támogatott munkahelyeket.
François Fillon mindig ellenezte az azonos neműek házasságát, az örökbefogadást ilyen párok számára. Nem akarja ugyan a létező törvényt megsemisíteni, de újjá akarja azt írni, hogy a "gyermekek jogait védje". Az ilyen párok számára a mesterséges megtermékenyítés esetében is opponál.
François Fillon nem rejti véka alá hasonló látásmódját az orosz elnökkel, Putyinnal. Szövetséget kiván vele, mégpedig az Iszlám Állam csoportja ellen (a francia diplomácia nézőpontjával szemben). 
A Marianne-ban publikáltakban Moszkva politikáját védi: "Hogy Moszkvának sajátos érdekei fűződnek a térséghez, az nyilvánvaló, de kinek nincsenek ilyenek a Közel-Keleten?" Szintén védelmébe veszi Putyinnak a konfliktus rendezésében "hideg, de hatásos pragmatizmusát". 
"Franciaországban nincs vallási probléma. Van egy gond, az az iszlámhoz fűződik". Esszéjében  François Fillon (Vaincre le totalitarisme islamique – Legyőzni az iszlám totalitarizmust) a muzulmán vallást kérdőjelezi meg. A volt miniszterelnök úgy véli, hogy "az iszlamizmus véres inváziója mindennapjainkban a Harmadik Világháborút jelezheti". 

Azért, hogy ezt a veszélyt elhárítsa, a 2017-es megválasztása esetén "az államkicstár mély újjászervezésére" készül "hatásosabb titkosszervezettel", és azzal, hogy létrehoz "az egész országra érvényes 2 vagy 3 új, speciális bíróságot", új börtönöket (hogy összesen 80 000 hely legyen bennük), s ezekből "5 000 hely ultrabiztonságos" lesz. Ugyanakkor a köztereken viselt vallási jelképek megtiltását nem kívánja (mint némely versenytársa, pl.Nicolas Sarkozy). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.