2016. november 20., vasárnap

Belgium, szociális bérdömping

Munkások 2,80€-s órabérrel középítkezéseken? Illegális, de létezik…  
Forrás RTLinfo, 2015. nov. 04.

A Le Soir Mag fedte fel az információt. A Szociális visszaélésekkel szembeni államtitkár pedig szociális bérdömping elleni intézkedéseket jelentett be.

A bérfizetési dokumentum:



A dokumentum szerint a portugál munkás óráként 2,80€-ért dolgozott egy középítkezésen. Az új Marche-en-Famenne-i börtön építésén 2012-ben. Az óránként 2,80€ persze nem csak kevés, de illegális is: "a minimálbér az építőipari szektorban kicsivel több, mint 13€, tehát a 2,80€… emberkereskedelem, rabszolgaság", magyarázza Véronique Vanderbruggen, az építőipari szakszervezeti konföderáció kommunikációs igazgatója.

Az európai jog lehetővé teszi a kiküldetési rendszert  

A szociális bérdömping azonban tönkreteszi az építőipari szektort. Az európai jog szerint a külföldi vállalatok vállalhatnak munkát idegenben, de a helyi törvényeket (minimálbér, munkakörülmények, stb) el kell fogadniuk dolgozóik számára. Igazából azonban nem teszik. De még középítkezéseken is olyan gyenge az ellenőrzés, hogy ilyenek sorozatban történnek.

15 ezer munkahely tűnt el néhány év alatt

A statisztikai adatok szerint 2011 és 2014 között az építőiparban a munkahelyek 10 %-a, 15 ezer munkahely szünt meg. “Most már valóban szabályozni kell a jelenlétet az építkezéseken, a munkások viseljenek jelzést magukon, a bérfizető nyilvántartásokat ellenőriznünk kell, a munkahelyi szabálytalanságokat szankcionálni és a bérek lenyomását megállítani»- húzta alá Véronique Vanderbruggen.   

Netkomment: Cosimo Ciardo · Roselies, Hainaut, Belgium

Hahaha, mintha valami új fefedezés lenne! Hiszen éppen így készültek az európai intézmények épületei, a Charleroi-i repülőtér, az autóút, stb. A 80-as évektől mindenki tudott róla, legfőképpen a politikusok!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.