2014. szeptember 18., csütörtök

AFRIKA




 

A gyilkos Ebola járvány oka:

az egészségügyi rendszerek tönkretétele

ebola.jpg

 

Részlet az Orvosi Napilapban megjelent cikkből (2014. szept. 1.)

 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján Nyugat-Afrikában 3500 betegből több mint 1900-an meghaltak. A szám emelkedik, mivel az előző héten 3000-ből 1500-as haltak meg. A leginkább érintett országok Libéria, Sierra Leone, Guinea, Szenegál és Nigéria. Az Ebola pedig egyre terjed.

Dr Irène Drogou elemzi az okokat (részletek).

 

1976-ban fedezték fel az Ebolát, azóta több, mint 20 járvány söpört végig Afrikán. A most, 2013 óta pusztító messze a legsúlyosabb. Az Egészségügyi Világszervezet 20 ezer megbetegedésre számít és arra, hogy még 6 hónapra van szükség a járvány továbbterjedésének megakadályozására.

A Guineából a múlt év végén indult járvány felfedezése óta soha nem volt ilyen gyilkos, mint a jelenlegi, az Ebola Zaire vírus – és felgyorsult ütemben folytatja «előretörését».

Mivel lehet ezt magyarázni?

Az egészségügyi rendszerek nem teszik lehetővé, hogy szembenézzenek egy ilyen járvánnyal – magyarázza Emmauel Baron kutató, az Epicentrum járványügyi központ főigazgatója –, olyannnyira tökrementek. Ugyanúgy, ahogy Haitiban a kolerajárványnak is tízezer áldozata volt. (…). Ez a következménye annak, ha a közegészségügyet sorsára hagyják” (…).

A helyi egészségügyi személyzet számban elégtelen, a gondozók elmenekülnek.

Ha a vírus egy gazdag országban ütötte volna fel a fejét, a védőoltás egész biztosan létezne már. Az érintett országok azonban nem tudnak fizetni, s mint ahogyan számos példa igazolja, az egészségügy nem számíthat prioritásra”.

A Lancet szerkesztőségi száma aug. 23-án ugyanezt konstatálja a “kapitalizmus erkölcsi csődjéről” beszélve.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.