2014. szeptember 9., kedd

IMF és környéke





♦ Les Echos-nak adott interjúban  C. Lagarde, a Valutaalap (IMF) igazgatója kijelentette, hogy «Európában nincsenek túlzott szigorítások» és azt kérte, hogy «a strukturális reformok, amelyek a növekedést generálják, legyenek valóságosak, gyorsak és teljes mértékben valósuljanak meg».

♦ Egy évvel a törvényhozói választások előtt Portugáliában a középjobb kormány egyre törékenyebb. A trojka (EU, Európai Központi Bank és az IMF) diktálta szigorításokat az egész ország elutasítja, és azok egy részét az Alkotmánybíróság meg is semmisítette. A kormány kénytelen meghátrálni, a döntés következtében lemondott a nyugdíjak megadóztatásáról, az áfa és a társadalmi hozzájárulások emeléséről.

A múlt héten a 2014-es költségvetést módosították, de az újabb szigorítást jelez. «A GDP 4 %-ában meghatározott deficitet be kell tartanunk anélkül, hogy újabb kiadáscsökkentést vagy adóemelést hajthatnánk végre» - jelentette ki Maria Luis Albuquerque pénzügyminiszter. Az IMF-kölcsönének utolsó, 2,6 milliárd eurós szeletét a portugál kormány már nem vehette át – a szigorítások alkotmányellenessége lehetetlenné tette azok bevezetését –, azonban szeptembertől az 1500 eurón felül kereső tisztviselők bérét 3,5–10 %-kal akarja megnyirbálni… s ugyanakkor a minimálbérek emelését igéri.

♦ François Hollande és a Valls II.-kormány elmúlt hete ugyancsak fekete lett. A iskolaév kezdetét az iskolai ritmus reformjának (a közvéleménykutatás szerint 60 %-os) elutasítása jellemezte, helyhatóságok, szülők, pedagógusok egyaránt ellenállnak, demonstrálnak, protestálnak, engedetlenségi mozgalmat szerveznek. A kormány helyzetét különféle botrányok jellemzik, közöttük az államtitkár, Thomas Thévenoud lemondásra kényszerülése hároméves folyamatos adócsalása miatt.

A CGT, CFDT, FSU, Unsa és SUD szakszervezeti tömörülések együtt szerveznek okt. 11-re "országos szakmaközi akciónapot" válaszul a kormány antideficit-programjára. Közleményükből: "szükség van arra, hogy a bérből és fizetésből élők bevatkozzanak, hogy a kormányra, a munkáltatókra, a képviselőkre nyomást gyakoroljanak a jelenben és a jövőben".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.