2014. szeptember 16., kedd

Felhívás


Az Algériai Dolgozók Általános Szövetsége (UGTA) és az Algériai Dolgozók Pártja (PT) felhívása

el a kezekkel algériàtol.jpgUgta1..png

 

“A dolgozókhoz, a munkásaktivistákhoz, a demokratikus jogok védelmezőihez:

a gázai blokád feltételek nélküli, teljes és azonnali feloldását,

a Gáza elleni összes háborús intézkedés haladéktalan visszavonását!”

 

«A világ népei, dolgozói borzalommal nézték azt a mészárlást és rombolást, amelyet Izrael és hadserege végzett Gázában az egész palesztin nép ellen.  Az 51 napig tartó iszonyat mérlege: a halottak száma 2150, a súlyosan sebesülteké 12 000, 20 ezer lakóház semmisült meg, Gáza népének 25 %-a az utcán kénytelen élni, az infrastuktúra alapjai lettek semmivé (iskolák, kórházak, üzemek, utak, egyetemek, stb.), 200 ezer munkahely szűnt meg.

A világ népei és dolgozói nem fogadják el, hogy a nyugati kormányok többsége – kezdve az Obama-adminisztrációval – folytatja a genocídiumban bűnös Izrael felfegyverzését és támogatását.

A dolgozók és népek nem fogadják el azt sem, hogy számos kormány, közöttük a Közel-Kelet arab rendszerei ennek az emberiségellenes bűncselekmények a cinkosai.

Van-e joga élni az palesztinoknak? Mert amit a palesztin nép követel, azt követeli minden nép: földet, békét, szabadságot, nemzeti egységet.

 

Mindenhol, Európában, az USA-ban, Latin-Amerikában, a Magreb országaiban, Közel-Keleten, Japánban, Pakisztánban, Dél-Afrikában – és folytathatnánk – hatalmas tüntetéseken tízezrek, néha százezrek, dolgozók és fiatalok követelték a mészárlás, a bombázások, a 2006 óta Gázát fojtogató blokád  megszüntetését.

Tel-Avivban az izraeli zsidók maguk is többezrek tüntettek a gázai háború ellen, Európában és az USA-ben pedig a náci genocídium menekültjei maguk deklarálták:

“Mint a náci népirtás zsidó menekültjei — és azok leszármazottai — határozottan elítéljük a palesztinok gázai lemészárlását csakúgy, mint a történelmi Palesztina megszállását és szakadatlan gyarmatosítását. (…)

Semmi nem igazolhatja az ENSZ-menedékek, a házak, a kórházak, az egyetemek bombázását. Semmi nem igazolhatja, hogy megfosztják az embereket a víztől és a villanytól.  Kollektíven fel kell emelnünk hangunkat és minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnunk, hogy véget vessünk a rasszizmus minden formájának, amelynek része a palesztin nép ellen szakadatlanul viselt genocídium. (…)

“Soha többé! ez azt jelenti, soha többé, bárki számára!”

 

Igazuk van. A nemzetközi mobilizáció segített a palesztin népnek, ellenállásának, Izraelt meghátrálásra kényszerítette, a blokád részleges feloldására és a bombázások leállítására.

 

De a palesztin nép elleni izraeli agressziót követik az izraeli hadsereg által elkövetett tömeges letartóztatások, gyilkosságok, behatolások, folytatódik a palesztin földek elkobzása, a palesztin lakosság kiéheztetése, gettókba zárása. Gáza népét – totálisan megfosztva mindenétől, fedéltől, élelemtől, víztől, elektromosságtól – a halál fenyegeti.

Az UGTA és a Dolgozók Pártja, amely Algériában szervezi a munkás és népi rétegek mozgósítását Gáza védelmére, ünnepélyesen a nemzetközi munkásmozgalomhoz minden szervezetéhez fordul, minden aktivistához északtól délig, kelettől nyugatig, a demokratikus jogok, a béke és a népek testvérisége minden védelmezőjéhez:

— követeljük együtt a palesztin nép alapvető törekvéseinek teljesülését,

— támogassuk a palesztin nép egyhangú akaratát: “Nem akarunk apránként meghalni.”

 

Nem lehet béke anélkül, hogy meg ne szüntessék a blokádot – feltételek nélkül, rögtön –, hogy a lerombolt üzemeket, az infrastruktúrát, házakat újjá ne építsék, hogy a halászati jogot helyre ne állítsák, hogy a palesztin népnek kikötőihez, repülőteréhez ne lehessen joga, hogy kórházaihoz, iskoláihoz ne legyen eszköze, hogy ne legyenek munkahelyek, a parasztoknak ne legyen joguk földjüket művelni, hogy elektromosság és villany nélkül maradjanak …

Nem lehet béke a megtorlások leállítása nélkül, az elfogottak – közöttük 262 gyermekkorú, nő és beteg – szabadon engedése nélkül.

 

Azt mondjuk: a munkásmozgalom szervezeteinek különös felelőssége az egész világon, hogy a kormányok ne nyújtsanak cinkos jobbot Izraelnek, hadseregének.

 

Arra hívunk fel, kezdeményezzetek ezen az alapon, hogy megállítsuk ezt a gyilkos őrületet.

 

Abdelmadjid Sidi Saïd, az UGTA főtitkára, az Afrikai Szakszervezeti Egység alelnöke

Louisa Hanoune, a PT főtitkára

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.