2014. szeptember 12., péntek

Félreérthetetlen ENSZ-jelentés: az izraeli katonák palesztin gyermekeket kínoztak



Az ENSZ bizottsági vizsgálatot kezdeményezett arról, Izrael betartja-e az 1992-es egyezményt a gyermekek jogairól. Ebben megállapítja (tegnap közzétette az izreli Ha’aretz is), hogy «a gázai övezetben, Ciszjordániában az izraeli katonák gyermekeket fogtak el, aláztak, sőt kínoztak meg, rendszeresen és ok nélkül».
A bizottság sajnálkozik, hogy Izrael nem hajlandó információkkal szolgálni az elfoglalt területeken és a Golan-fennsíkon élő gyermekekről, akikről az utolsó jelentés 2002-re datálódik, de rendelkezik volt izraeli katonák beszámolóival arról, hogy rendszeresen és különösebb ok nélkül gyerekeket is letartóztatnak.



A gyerekek többségét kődobálással vádolják, amiért akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.  

Az utóbbi 10 évben mintegy 
7 ezer (12-17 év közötti, sőt, 9 éves is akad) palesztin gyermeket fogtak el, hallgattak ki és tartottak fogva, mondja ki a jelentés. "Hónapokig tartották őket bezárva, magukra hagyva, majd katonai bíróság elé állították őket".  Ezen felül többszáz gyermeket öltek meg és sokezret sebesítettek meg a katonai hadműveletek során főként a gázai övezetben. A bizottság azt is aláhúzza, hogy a palesztin gyermekek nehezen férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az ivóvízhez és a minőségi oktatáshoz.

Egy izraeli katona "jópofa" fotója a facebookon, a célkeresztben egy palesztin gyermek





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.