2014. szeptember 7., vasárnap

Röviden






A rég kihaltnak hitt angolkór újra felütötte a fejét Angliában és Walesben,  egy év alatt 19 százalékkal nőtt a silány étrend miatt szükségessé váló kórházi kezelések száma, kiugróan sok a táplálkozással összefüggő vitaminhiányos állapot és az alultápláltság. Az élelmiszerárak nőnek, az üzemanyagok drágulnak, a jövedelmek pedig csökkennek, ami sokak számára nem tesszi lehetővé az egészséges étrendet. A Guardian 3.8 millió mélyszegénységben élő angol gyerekről ír.

A közpénzek magánkezekbe játszásának újabb fejezete: az Európai Központi Bank a magánszektorban kibocsátott kötvényeket, tehát nem államkötvényeket, fog vásárolni, jelentette be Mario Draghi, az EKB elnöke. Ha ezek a magánvállalkozások nem tudják visszavásárolni, törleszteni adósságukat, akkor az európai jegybank elbukja a nekik nyújtott kölcsönt. Az Európai Központi Bank részvényesei az eurózóna államai. Így az EKB azok állampolgáraira hárítja a kockázatot. A szigorításokkal eddig is sújtott adófizetők bánják, ha az értékpapírok mögött álló hitelfelvevők nem lesznek képesek törleszteni adósságukat.

Németország a világ harmadik legnagyobb hadianyag exportőre (a nemzetközi hadianyagpiacon az Egyesült Államoknak és Oroszországnak együttesen 56 százalékos a részesedése, Németországnak pedig 7 százalékos). Tengeralattjáró-exportban világelső, harckocsi-exportban pedig Oroszország után a második. A német hadiipari ágazat évente többmilliárd eurós forgalmat bonyolít, 2011-ben mintegy 100 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. Fegyverexportja egyharmada 2009 és 2013 között az európai, 29 százaléka ázsiai és a csendes-óceáni térségbe irányult, 22 százaléka Amerikába, 17 százaléka pedig a Közel-Keletre. A kereszténydemokrata-szociáldemokrata kormánynagykoalíció a költségvetés eszközeivel akarja segíteni a «katonai szükségleteket annak a veszélynek az elhárításához, amit például a kelet-ukrajnai helyzet eszkalációja, illetve az iszlám milíciák előretörése a nyugati demokráciákra nézve jelenthet».

Szlovénia folytatja a privatizációt, kormánya tavaly döntött arról, hogy 15 céget privatizál. Ezek közül az Aerodrom Ljubljana a harmadik. A Jozef Pucnik nevét viselő, a frankfurti mellett tucatnyi más repülőteret üzemeltető Fraportnak eladott repülőtér 2013-ban 1,3 millió utast szolgált ki. Az üzemeltető 31 milliós árbevétel mellett 5,2 millió euró nettó profitot termelt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.