2014. szeptember 11., csütörtök

Nemzetközi információk


Nemzetközi Egyetértés.jpg

Nemzetközi információk

190.sz. (559)2014.szept.05.

 

USA

 

Gáza izraeli bombázása és blokádja apropóján a szakszervezeti mozgalomban jelentős állásfoglalás-különbségek rajzolódnak ki

 

Socialist Organizer

 

Alan Benjamin

(2014.aug.26.)

 

Az amerikai szakszervezeti mozgalomban új helyzet állt be az USA finanszírozta izraeli földi támadás és bombázások nyomán. A Gáza népessége elleni offenzíva a mai napig kétezer palesztin, zömmel női és gyermek halott, 9500 sebesült áldozattal járt, 400 ezren elvesztették lakhatásukat, s az övezet mezőgazdasága és ipara is jelentős veszteségeket szenvedett el.

 

Mindennaposak a tüntetések és tiltakozások az izraeli bombázások és maga a blokád ellen, s ezek mind népesebbek. Egyre több fiatal tiltakozik Izrael támogatása ellen. Ami új jelenség, mert Izrael eddig a lakosság kvázi  teljes támogatását élvezte.

 

Washingtonban 50 ezer ember tüntetett aug. 2-án. A szónok  Carol Gay, New Yersey állam ipari szakszervezetei tanácsának elnöke, a Labor Fightback Network (szakszervezeti ellenállási koalíció) országos bizottsága elnöke:

 

«Mi, dolgozók  azért vagyunk itt, hogy kifejezzük szolidaritásunkat MINDEN palesztinnel – a gázaikkal, a ciszjordániaiakkal, a menekülttáborok lakóival, a világba szétszóródottakkal. Azért vagyunk itt, hogy az USA kormánya Izraelnek nyújtott feltétlen támogatásával szembeni álláspontunkat kifejezzük. Erkölcstelen és illegális ez a vak és kizárólagos támogatás …

 

A SZISZTEMATIKUS támadások nem csak kollektív büntetést jelentenek, hanem világosan az etnikai tisztogatás részét képviselik... Azért vagyunk itt, hogy követeljük,  Obama, John Kerry és a Kongresszus kényszerítse Izraelt a bombázások, a terjeszkedés és a megszállás azonnali befejezésére!

Van-e erre hatalma az USA-nak? IGEN, ha megszünteti Izrael segítését. Igen, ha a megszállás finanszírozására  szolgáló, a mi adónkból fizetett milliárdok fizetését abbahagyja. Azt mondjuk, többet egy centet sem. Nem vagyunk hajlandóak Izrael bűneit pénzelni».

 

A szakszervezeti és munkásaktivisták alkotta koalíció, a US Labor Against the War, (USLAW - munkásmozgalom a háború ellen) aug. 12-én publikálta: «Ez a kollektív büntetés – háborús bűncselekmény» és illegálisnak minősíti Gáza blokádját és Palesztina elfoglalását.

 

 

A USLAW részletezi az izraeli hadsereg okozta károkat, aláhúzva, hogy a figyelmeztetések ellenére is bombázta Izrael az ENSZ létesítményeit és kiemeli az USA felelősségét: «Az USA évi 3,1 milliárd dollárt utal Izraelnek, ennek legnagyobb része a háborút szolgálja. Kormányunk 2018-ig garantálta Izrael számára ezt azt a segítséget. Mindezt a szociális szolgáltatásoktól, szociális lakásépítéstől, az alternatív energia fejlesztésétől, a romló infrastruktúrától, egészségügytől vonja el, s még sorolhatnánk létezésünk javításának számtalan módját, amire a kormány nem áldoz.»

 

A USLAW felhívása példa nélküli az Egyesült Államok szakszervezeti mozgalmában, amely nagyon sokáig alávetette magát az izraeli lobbynak az AFL-CIO országos vezetése által közvetítve. Kevéssel a nyilatkozat megjelenése után a szakszervezeti szekciók és helyi szervezetek is magukévá tették azt és a gázai blokád és az izraeli hadsereg USA-finanszírozása megszüntetése érdekében léptek fel.

 

(…)

 

 

A feketebőrű ifjúság felkelése

a fergusoni rendőri gyilkosság másnapján


Az USA több mint 50 városában felkelt a feketebőrű fiatalság, miután egy rendőr aug. 9-én megölte a 18 éves Michael Brownt Fergusonban.

Ferguson éppen olyan város, mint bármely más fekete többségű város. A statisztikák szerint ezekben a városokban 28 óránként öl meg egy fehérbőrű rendőr, biztonsági őr, esetleg önjelölt személy egy feketebőrűt (ahogyan George Zimmerman is tette, az az ember, aki megölte a fiatal fekete Trayvon Martint Sanfordban, s ezután elengedték…).

A Malcolm X szervezet olyan etnikai tisztogatásról beszél, amelyet az USA uralkodó osztálya szervez rendőrsége segítségével, elkövetői büntetlenek maradnak és a leggyorsabban fejlődő «iparágban», a bűntetésvégrehajtásban fekete fiatalok millióit parkoltatja.

Az az óriási felháborodás, amely Ferguson utcáin támadt, nem csupán Michael Brown rendőri kivégzése miatt tör fel, hanem az utóbbi napokban már a város vezetése ellen fordult, mivel az nem tartóztatta le a gyilkost, hanem teljes fizetését meghagyva szabadságra küldte.


A Socialist Organizer Darren Wilson – Michael Brown gyilkosa  – azonnali bíróság elé állítását követeli, a munkásosztályt és a fergusoni fekete vezetőket országos tüntetésre hívta.


Az évi többszáz gyilkosság a republikánus és a demokrata párt és kétpárti intézményes rendszere cinkosságával történik. Ez a tény napirendre veszi azt a harcot, ami a választásokon minden szinten fekete és független jelölteket indításáért folyik,  a küzdelmet egy munkáspárti kötődésű fekete független pártért.


 

 

A rendőrség militarizálása az egész USA-ban



A rendőrség 75 milliárd dollárt kapott katonai felszerelésre!

A rendőrség militarizálása az amerikai birodalom Pentagon által meghatározott stratégiája része. A Pentagon az USA hadiiparának legnagyobb megrendelője.

Az USA több évtizede tartó katonai segítsége aláhúzza az amerikai imperializmus és a cionista,  gyarmatosító Izrael közötti kapcsolatot, s megmagyarázza a tényt,  miért képzett ki a katonaállam 9 ezer amerikai rendőrt.

A militarizált rendőrség ma a Fergusonnal szolidáris tüntetők ellen vonul fel. Az állam jól megérti a nemzeti ellenállás jelentőségét.

A nemzeti tömegellenállás és a nemzetközi támogatás nyomása nélkül ezek a bűnös gyilkosságok nem lennének emberiségellenes bűnökként elítélve. Az USA főügyésze és a kormányszervek ismét helyi ügynek vennék mindazt, ami történt, a kivizsgálásra vonatkozó igéretük ellenére.

 

 

 

 

A megtorlás elleni nemzetközi bizottság (Cicr) fellépése

 

 

2014.aug.27-én a Cicr levelet intézett az Egyiptomi Arab Köztársaság párizsi nagykövetségéhez.

 

 

Ebben nyugtalanságának ad kifejezést, mivel Egyiptomban az alapvető emberi jogok megsértése egyre nagyobb mértékben fordul elő.

Sokezer fiatal kelt fel Mubarak diktatorikus rendszere ellen az egyenlőségen és demokrácián alapuló Egyiptom létrehozása érdekében. Ma pedig közülük sokakat megtorlás, erőszak ér, csakúgy mint korábban.

 

Jún. 11-én a fiatal Alaa Abdel-Fattah-ot 24 társával együtt Dél-Kairóban bűncselekményért ítélték 15 év börtönre és 100 000 egyiptomi font pénzbüntetésre (10 600 euró), valamint 5 év bírósági felügyeletre, amiért a parlament előtti tüntetésen vettek részt 2013 novemberében a véleménynyilvánítás szűkítését célzó törvénykezés ellen. A 2011 jan. 25-i forradalom óta harmadszor börtönözték be és minden alkalommal újabb és újabb hamis vádakat találnak ki a hatóságok vele szemben. Utoljára azt, hogy egy rendőrtisztet támadott meg.

Alexandriában 8 személyt tartóztattak le és ítéltek kétéves börtönre valamint  50 000 fontos ( 5 300 euró) büntetésre a május 20-i, szintén ugyanezen törvény elleni tüntetést követően.

2014. jún. 21-én, 23 tüntető letartóztatására került sor – pl. vandalizmus vádjával –, holott 7 szervezet és mozgalom felhívására békés tüntetésen vettek részt. A rendőrség durva módszerekkel verte szét a tiltakozást és másokkal együtt letartóztatta a következő személyeket: Sanaa Seif (20 éves) Sœur d’Alaa Abd El-Fattah és Yara Sallam  (28 éves) jogászt és az ország legfontosabb emberjogi szervezetének (Egyptian initiative for personal rights, EIPR) aktivistáját. Az ellenük folyó eljárást szept. 13-ra tűzték ki.

 

Az AL-Ahram napilap szerint másik 91 személyt is letartóztattak ugyanezen törvény elleni tiltakozásuk miatt.

Ahmed Douma és Mohamed Adel aktivistákat 2013 decemberében 3 évre, Wael Metwally és Mohamed Abdel Rahman 15 évre ítélték.

 

A CICR arra kéri a nagykövetet, hogy járjon közbe kormányánál annak érdekében, hogy a letartóztatottak szabadlábra kerüljenek.

 

 

Jean- Jacques  MARIE történész

Dr François PARAIRE orvos

Gérard BAUVERT újságíró

Alain SERRE szakszervezeti felelős

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.