2014. szeptember 12., péntek

Izrael: a hírszerzés legtekintélyesebb egysége elutasítja az újbóli «visszaélésekben részvételt»





Az izraeli hírszerzés mintegy negyven tartalékos katonája és tisztje elutasítja, hogy részt vegyen a palesztinokkal szembeni «visszaélésekben», s ezt a sajtóban ma reggel közzétette.

 


Izraeli katonák © Belga

A levél részleteit a  Yediot Aharonot-ban olvashatjuk, s ha autentikus, akkor Izrael lelkiismeretének nagyon régóta  egyik legjelentősebb  megszólalásáról van szó.
A 43 aláíró, férfiak és nők, a 8200-as egységben szolgáltak, ahogyan az újság magyarázza, a legtekintélyesebb katonai hírszerző részleg, a cybervédelemre specializálódott, s gyakran az amerikai  NSA-hoz (National Security Agency) hasonlítják.
A 43 tartalékost bármely pillanatban behívhatják. De ezek a katonák – nevüket nem tette közzé a sajtó –  «nem akarnak többé olyan rendszert szolgálni, amely embermilliók jogait veszi semmibe» hozzák  a miniszterelnök és a vezérkari főnök tudomására. A «refuznyikek» (olyan izraelliek, akik elutasítják a katonai szolgálatot) egyetlen hivatkozása sem kötődik a gázai július-augusztusi támadáshoz.
A 43 katona levelében azt a főszerepet idézi fel,  amely a hadsereg célzott eliminációs hadműveleteiben játszott. Egy nő elmondja, hogy tévedése egy gyermek halálához vezetett.  Mások bevallják, hogy lehallgatták a palesztinok legintimebb beszélgetéseit. "Minden katonát felhívunk, aki jelenleg ebben az egységben szolgál, vagy oda vonul be, Izrael minden állampolgárához fordulunk, hallassák hangjukat erről a visszaélésről és cselekedjenek úgy, hogy annak vége legyen", írják levelükben.
A 43 lelkiismereti parancsmegtagadót börtönbüntetés veszélye fenyegeti.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.