2014. szeptember 16., kedd

Franciaország



A Medef munkáltatói szervezet vezérkara







A Medef munkáltatói szervezet ajánlatai és a szakszervezeti reakció  


 



A Medef Brüsszelre támaszkodva előrántotta a farbát.
Csütörtökön tartják az európai csúcstalálkozót, ahol a francia kormányt fogják felszólítani a reformokra, a Medef azonban a «Les echos»-ban már felfedte jelentését, mely tartalmazza a munkahelyekre vonatkozó javaslait.
Ideértve a vasárnapi és éjjeli munkavégzést is a munkáltatói szervezet 200 munkahelyet hozna létre a turizmusban, 100 ezret a kereskedelemben. Két ünnepnap megszüntetésével 100 ezer munkahelyet. A minimálbérek megcsorbításával 5 év alatt 50-100 ezer munkahelyet, vagy 3 év alatt a «szociális küszöb felemelésével*». A munka törvényes időtartamától eltérést javasolja vállalati egyezség keretében, hogy «dinamikusan fellendítse a munkahelyteremtést».
A javaslatok a szakszervezetek totális méltatlankodását váltotta ki.
A CGT-FO részéről Jean- Claude Mailly: «a miniszterelnök melletti hurrázásra még rá is tesznek a Medef szerepet téveszt vagy politikai szerepet játszik».
A CGT részéről Thierry Le Paon: «
elképesztő a Medef pimaszsága» és kérte Manuel Valls miniszterelnöktől, «közelítse a munkáltatókat az ésszerűség határaihoz ».
A CFDT nyílt provokációról beszél, és lemondta a munkáltatókkal való találkozását.  
Válaszul a Medef: «megpróbáltuk azt, ami sehol nem megy és elfelejtettük azt, ami viszont mindenhol működik». Pontosított, hogy végső, finomított jelentését majd csak egy hét múlva adja ki.

A munkatörvénykönyv módosításai a munkáltatók javára, a munkaidő kiterjesztése vasárnapra, a vállalati egyezségek alapján meghatározott munkaidő, amit a kormány a «társadalmi párbeszédeken» keresztül akar elfogadtatni, valamint a versenyképesség fokozására és munkahelyteremtésre a munkáltatóknak utalt aktuális 8,5 milliárdos adócsökkentés eddig még egyetlen munkahelyet sem hozott létre.

*A «szociàlis küszöbök» azt jelentik, a vállalatoknak a foglalkozottak létszáma alapján bizonyos kötelezettségei vannak: már 11 alkalmazott esetén a dolgozókból küldötteket kell választani; 49 - 50 alkalmazott esetén vállalati és munkahelyi körülmények-biztonsági-munkaegészségügyi bizottságot választani és fenntartani, s a gazdasági okokból történő elbocsátások esetére programot kidolgozni. Léteznek más «küszöbök» is, melyek konkrét kiadásokkal járnak, pl. munkáltatói lakásépítési, képzési hozzájárulás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.