2015. március 3., kedd

Nemzetközi információk



Nemzetközi információk

213 sz. (582) –2015. febr. 20.


ALGÉRIA


Algéria-Európai Unió társulási egyezmény: megállítani a kivéreztetést


Megjelent a Parti des Travailleurs d’Algérie Fraternité újsága 2015 januári számában


Részletek

”10 évvel a társulási egyezmény aláírása után egyöntetűen konstatálhatjuk: annak következményei az ország gazdaságára, a nemzeti termelésre nézve katatsztrofálisak. … Veszteségünk többmilliárdos. Amióta a szerződés életbe lépett, a vámhatárokat le kellett bontani, a nemzeti termelés helyett az olcsó Ázsiából érkező olcsó termékek dominálnak.

“A kőolajat kivéve a végeredmény Algéria számára siralmas”. Maga a kereskedelmi miniszter jutott erre a végkövetkeztetésre.  


Annak ellenére, hogy az egyezmény gazdaságunk számára előnytelen – lényege az Algéria és az EU 28 tagja közötti szabadkereskedelem –, a közhatalom mégis erősködik a Kereskedelmi Világszervezetbe lépésünk mellett is. Ha sikerül megtenni, Algériának versenyezni kell annak 160 tagja termékeivel és szolgáltatásaival…

A Kereskedelmi Világszervezet kereteiben, amelynek az USA és az EU fő és befolyásos tagja, nemzeti érdekeink sérülnek. Ha, ahogyan egyik miniszterünk mondja, a csatlakozás “alaposan meggondolt”, hogyan lehet elfogadni, hogy 160 állam előtt megszünjön a vámhatár és az országot vám nélküli termékeivel elönthesse?


Országunknak nem számrmazna semmiféle előnye ebből a csatlakozásból. Nemzeti termékeink, azok is, amelyek most fejlődnek, soha nem lennének képesek eredményesen versenyezni olyan  árukkal, amelyeket nagyon olcsó munkaerővel állítanak elő (Kína, Vietnam, Banglades, stb).


A Parti des travailleurs az algériai nemzet gazdasági érdekeit is védi, évek óta harcol azért, hogy ilyen egyezmények ne legyenek többé. A nemzeti termelést védeni kell, a statisztikák kimutatják, hogy a“nyerő partnerség” (win-win) kamu. Az államnak újra kezébe kell vennie a külkereskedelmi monopóliumot, hogy szembenézhessen a tőke külföldre menekülésével, helyre kell állítania az importjogot, csökkentenie kell annak számláját, megtiltani a helyben előállított és rendelkezésre álló termékek behozatalát, fel kell állítania a vámhatárokat. Ez az egyetlen esély arra, hogy szilárd gazdaságunk legyen, iparunkat, mezőgazdaságunkat és turizmusunkat megőrizzük.»         




SPANYOL ÁLLAM


Harc a szakszervezti jogokért


A Rajoy-kormány a korábbi Zapatero «reformjai» által átalakított munkatörvénykönyvre és a Franco-korszakból örökölt bírósági intézményre támaszkodva offenzívát indított a szakszervezetek, a kollektív tárgyalások ellen. Mintegy 300 dolgozót fogott perbe, az ArcelorMittal 5 dolgozóját, az UGT tagjait. Febr. 18-án az ország nagyvárosaiban tiltakozó tüntetések zajlottak.  


Roberto Tornamira,

az UGT szolgáltatási föderációja madridi főtitkára, a konföderációs bizottság tagja


«Közös jogainkat érte támadás, mert a Néppárt (PP) a rendőrség propaganda-hadművelete segítségével az osztályszervezetek, az UGT, a CCOO és a LAB[1] ellen harcol, és ez a szabadság korlátozását jelenti.  

A megtámadott jogok érintik a politikai, gazdasági és tájékozódási jogokat. Céljuk a dolgozói szervezetek meggyengítése, ezt szolgálják a tőke szolgálatában álló médiumok, a sztrájkjogukat gyakorlók bíróság elé állítása, a kollektív tárgyalások rendszerének jogi úton történő megsemmisítése. Ez – populista reakció a dolgozó osztályok ellen.


Olyan rendszerben élünk, amely a korrupcióra épül – kezdve a királyi házzal egészen a polgármesterekig és helyi képviselőkig (Gurtel-ügy, Noos-ügy, Púnica-ügy). Pont olyan korrupt tőkés rendszer, mint a bennünket körülvevő más országokban is, de egy súlyosbító körülménnyel: itt a Franco-rendszer folyamatosságában létezik. Ez kell ahhoz, hogy a tőke úgy cselekedhessen, ahogy akar. Ennek jegyében próbálkoznak minden módon belekeverni a korrupciós gyakorlatna a dolgozók szervezeteit is.


Ezért vádolják most az UGT-t a képzési szubvenciók tárgyában. Néhány évet kell várni és a bíróság megállapítja, hogy ezek a «megaügyek» már nem szolgálnak a jobboldal számára politikai üzemanyagaként, csak porfelhők. A CGT és a CCOO az állami segítséget képzésre használta – annál is inkább, mert a támogatást átengedő közigazgatás ezt lehetővé tette.

….

A sajtó pedig megpróbál egyenlőségjelet tenni a közpénzek lopása és a szakszervezetek olyan tevékenysége közé, amely még csak nem is tagjait, hanem a dolgozók együttesét szolgálja.


A cél világos: a nagy dolgozói szervezetek presztizsének támadása legálisnak tűnő módszerrel avégett, hogy gyengítsék azokat, nyomásként legyenek használhatóak a társadalmi párbeszéd folyamán – melyek ma már csak a kormány számára szolgálnak oxigénként a mobilizációval szemben. Az egészségügy privatizálása elleni, a közoktatás tönkretétele elleni szembenállás erős, még ha szakszervezeteinkre – azokat «kasztoknak» tituálva – a Podemos vezetése is reakciós módon ráront.

….

A vállalatok 98 %-a kis- és középvállalkozás. Több ezerben a dolgozóknak nincs joguk saját képviselőjükre, mert nincs 9 alkalmazott. Akkor ki tudná őket képviselni a kollektív szerződések tárgyalásakor, ha nem a nagyvállalati bizalmik és a szakszervezeti tisztviselők, akik ezt végzik?


A PP-kormány a demokrácia legnagyobb megcsúfolására a sztrájkjogot támadja az azt gyakorló, jogvédő 300 dolgozó bíróság elé állításával. Szégyenletes, hogy a becsületes dolgozókat, családapákat és –anyákat 5 éves börtönbütetéssel fenyegetik.


Emiatt jogosan követeli az UGT a büntetőtörvényköny 315.3 cikkelyének eltörlését.


Persze, nem csak Spanyolországban vadásszák le a szakszervezeteket. Nagy-Britannia miniszterelnöke, Cameron és kormányának tagjai januárban szintén kérték, hogy a jog eszközeivel helyezzenek akadályokat a sztrájkjog elé. A kezük messzire ér, az ILO berkeiben is ezen alapvető jog megnyirbálását igénylik.


Tüntetés a sztrájkjogért február 18-án, 18 órától Plaza del Solban a Cibeles téren.



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein

Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.