2015. március 8., vasárnap

Röviden




♦ A francia Observatoire national de la pauvreté et de l’exclusion sociale (a «szegénység és a szociális kirekesztés országos figyelője») jelentése szerint a méltó életvitelhez szükséges költségek egy személy számára közepes méretű városban 1424 euróra emelkedtek, és, ha magánlakásban lakik, 1571-re. A tanulmány kimondja, hogy az egyszülős családok 55%-a szegény. A minimálbér bruttó 1457 euró.
  
♦  «Az Európai Központi Bank még mindig a nyakunkon tarja a kötelet», jelentette ki Alexis Cipras görög miniszterelnök a «
Der Spiegel» német hetillap szombati beszélgetésében. Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtökön  deklarálta: «az EKB nem támogatja Görögországot».

♦ 
Az Európai Bizottság elnöke,  Jean-claude Juncker, nyugtalankodik Görögország miatt a mai német újság, a «Die Welt» közölte interjúban. Emlékeztet, hogy az országban rendszeresen tüntetések folynak, a munkanélküliség a «legmagasabb szinten áll» és a görögök egynegyedét nem fedi szociális háló. Párhuzamosan buzdította Görögországot, hogy «teljesítse a hitelezőkkel egyeztetett reformokat».

♦ 
USA: pénteken este egy feketebőrú fiatalt ismét megölt a rendőrség Madisonban (Wisconsin).
Szerdán jelent meg a fergusoni (USA) rendőrségre súlyosan terhelő jelentés, amely beszámol  annak a feketék elleni rasszizmusáról és szisztematikus diszkriminációjáról.  2014 augusztusában egy fiatal fegyvertelen feketét, Michael Brownt lelőtt egy fehér rendőr. Az amerikai igazságügyi minisztérium azt állítja, kész arra, hogy a fergusoni rendőrséget feloszlassa.
Az USA e szombaton Selmára, 1965. márc. 7-re emlékezik, ahol a feketék polgárjogaiért zajlott békés tüntetést vérbe fojtották. Barack Obama is részt vesz a menetben. Selma körzetében a szociális szegregáció különösen tettenérhető: az afroamerikaiak 40%-a a szegénységi küszöb alatt él. «A jogi egyenlőség már nem elég» állítják errefelé.
 
♦ Magyarország. Indul a “szegénybiznisz”: az ország "elsősorban" a szegénységellenes stratégiára az elkövetkező hét évben 905,8 milliárd forintot költ - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt követően, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az ezt lehetővé tevő Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.