2015. március 25., szerda

Svájc


Miért nem sok a 3260 eurós svájci minimálbér? 







Svájcban a múlt évben referendumon szavaztak arról, amit két szakszervezet (az USS és az Unia) indított 2011-ben: a minimálbért emeljék 4000 frankra (3260 euró). Ha elfogadták volna az állampolgárok, a svájci minimálbér lenne a legmagasabb a világon (kétszer annyi, mint pl. a francia).


 

Az gondolhatnánk, hogy az összeg csillagászati. Hát nem, mondja Sergio Rossi, a friburgi egyetem közgazdasági professzora, akit a Le Figaro interjúvolt meg. «Az élet Svájban drága, 3260 euróval nem élünk olyan jól». A lakhatás, az élelem, az egészségügy, minden drágább Svájcban. Ez a jövedelem nincs messze a szegénységi küszöbtől.

• Először is ez bruttó, nem pedig nettó jövedelem

Ahhoz, hogy kiszámoljuk a nettó összeget, le kell venni belőle a 9-10 % társadalmi hozzájárulást, vagyis 300 euró öregségi és munkanélküli biztosítást. Aztán pedig, «nem tudjuk, hogy a szakszervezetek 12 hónapra kalkuláltak-e, mert ha 13-ra, akkor az összeg csak bruttó 3000 euró».

• Szegénységi küszöbtől nem sokkal magasabb jövedelem

«Minden minimálbért a mediánbérekhez kell viszonyítani annak megítélésére, hogy sok vagy kevés», magyarázza Antoine Bozio, az állami  Politikai Intézet igazgatója. Svájcban ez bruttó 6118 euró, aminek csak 65%-a a javasolt minimálbér. ”Ha ideértjük a 13. havi bért is, akkor pedig mindössze 60%-a, ami pedig a szegénységi küszöbhöz (a médián 50 %-a) igen közel van”. Ekkora bérhez évi 1000 eurónyi adó társul (kantononként kissé változó), míg sok országban a minimálbér adómentes..

• A lakhatás ára

Nagyon magas, a statisztikai hivatal jelentése szerint 2012-ben a rezsiköltség (villany, gáz, víz…) átlagban havonta 169,65 euro, egy neuchâteli három helyiséges lakás bérleti díja pedig 1060 euró. A Le Figaro idézi is egyik olvasóját «Az árak a csillagos eget verik, 730 eurónál olcsóbban akármilyen kicsi lakást sem találni».


• A közlekedés költségei

A számla szintén borsos. Mivel a városközponti lakhatás rendkívül drága, sokat vidéken vagy a külvárosban élnek és a tömegközlekedést használják. Egy éves bérlet, amellyel vonaton, hajón és buszon lehet utazni, 3670 euróba kerül. «Ha pedig autót használnak, átlagosan havi 150 euróba kerül biztosítása», teszi hozá Pr Rossi.


• Az élelem nagyon drága

A szupermarketekben egy közepes, élelmiszercikkeket tartalmazó kosár Franciországban 89 euróba, Svájban 135 euróba kerül. Például «egy csomag chips ára 3 euró körül van, egy csomag pirított burgonya 10 euró».

• A betegbiztosítás magánkézben van, költségei magasak 

A svájciak nem fizetnek kötelező egészségbiztosítást. Egy közepes magánbiztosítás ára havi 370 euró, ezért a biztosító az orvosi költségeknek a 300 frankot meghaladó részét fizeti, a beteg kb. 10 %-át. Van ugyan havi 160 eurós biztosítás is, de ott 1000  frank  felett avatkozik be a biztosító. Azonban tény, az egészségre fordítandó költségek egyre magasabbak. A statisztikai hivatal szerint átlagosan személyenként havi 170 eurót adnak ki rá a svájciak.

 A svájciak többet dolgoznak

A heti munkaórák száma Svájcban 45-50 óra. A svájci dolgozó gyakorlatilag átlagosan 42 órát dolgozik hetente és csak 4 hetes fizetett szabadsága van. Ha az órabért nézzük, a svájci átlag 18,04 euró.

.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.