2015. március 15., vasárnap

Orosz Föderáció




A patriotizmus vertikálja

 


 

Az Orosz Föderáció létrejötte óta soha nem láttunk ilyen soviniszta hullámot.

Jól jön a rendszernek, amely a népesség életszínvonalának csökkentésére és a katonai kiadások növelésére készül.  De az életszínvonal csökkenésével a rozsdaette láncok szét fognak hullani.


A lényeg az, azt a határt ne lépjék át, ahol a dolgozók harca már lehetetlen lesz. Ahogy tudjátok, «amikor értem jöttek, már senki sem védett meg!». Lehetséges lenne Oroszországban betiltani a szakszervezeteket? Természetesen! Az első lépések ilyen irányba már megtörténtek.


December 14-én Togliattiban «Jegyinsztvo » (Egység) szakszervezet gyűlést tartott az «Avtovaz» elbocsátásai ellen és a bérindexálás érdekében. Februárban a szakszervezet vezetőjét behívták a «szélsőségek elleni harci részlegbe» és közölték vele, hogy a gyűlés az Oroszországban készülődő «Majdan» előjele. A városi honlapban http://tltgorod.ru egy cikkben korábban megemlítették az oligarcha Vlagyimir Mahlaj nevét, aki egyébként a «TogliattiAzot» vegyikombinát főnöke volt. A cikk erősítgeti, hogy Mahlaj egyike az ukrán «Majdan», a Donbassz katonai hadműveletei és a dec. 14-i gyűlés szponzorainak. Valamint mindezen eseményeket nem más, mint «a CIA tisztje, Alan Spriritus» kontrollálja.

A Niribu bolygó földkívüli lényeinek összeesküvése meséjére emlékeztető cikk serkentette cselekvésve az Autók Városa  «E» részlegét (a politikai rendőrséget -  a szerk).


Pontosítsunk. Mahlaj, a helyi tőke hőse a 2000-es évek alatt nem engedett a «moszkvai» nyomásnak. Togliatti vegyiüzemének, a világ egyik legfontosabb termelőjének főnökeként, annak, amelynek azelőtt «vörös igazgatója» volt. Aztán Putyin elkezdte kiépíteni «hatalmi vertikálját», ami nem volt más mint, hogy a moszkvai társaságok rátették kezüket a vidéki vállalatokra. Mahlajnak sikerül ellenállnia az újonnan jötteknek. Vállalata jól tartotta magát az asszóval szemben, a maszkos embereket akkor még nem «marslakóknak» hívták. Bűnügyi vizsgálat indult ellene, még külfödre is el kellett menekülnie a moszkvai fosztogatók, bocsánat, üzleti partnerei elől és a skype-on keresztül irányitania vállalatát. Azért írhatom le mindezt, mert magam is sokáig itt dolgoztam. Többször mobilizálták a dolgozókat (Moszkvában is), hogy az üzemet megvédjék a fosztogatóktól. 2012-ben Mahlajt ugyan megszabadították az üzemtől, de személye, úgy tünik, mégsem hagyja nyugton a narancs-fekete “orosz lélek” védelmezőit (a Szent-György szalag színei – a szerk).


Erősen kételkedünk abban, hogy a cikk, ez a prózában írt fantazmagória nyugtalanítja a rend őreit, a cél inkább az, hogy a jövőben megakadályozzák az ilyen gyűléseket. Ami Togliattiban készül, a lojalitásnak nemigen használ. Elbocsátások várhatóak, annál sokkal súlyosabbak, mint amiről hat hónapja beszéltek. Más helyi üzemekben is a bérek csökkenésével párhuzamosan. Pedig már eddig is régiónk a Föderáció egyik legszegényebbike.  


Ha mégsem lesznek elég erősek kivégezni a munkásmozgalmat, kiküldik a feketeszázasok szervezeteit, akiket már láttunk grasszálni Togliattiban és még számos városban febr. 21-én. Ezen a napon volt az «antimajdan erőinek», a nacionálsoviniszta «NOD» (Nemzeti Felszabadítási Mozgalom) harcosainak szemléje azzal a jelszóval, «nem felejtünk, nem bocsátunk meg!». De az akciót mindig reakció követi.


Ahogyan Trockij az «Elárult forradalom»-ban prófétaként látta: ha a Szovjetunióban a kapitalista restauráció bekövetkezik, az rabló és gyarmati típusú lesz   éppen ehhez asszisztálunk jelenleg. Különösen itt, Togliattiban, amely a szovjet időkben az egyik legjobban ellátott, legmodernebb régió volt és most a neoliberális politikának köszönhetően süllyedő gettóvá vált. A «haza», amelynek erőltetik, hogy «fiai»  legyünk – a pópák hazája, az operettkozákoké, a banditáké, ez a haza lánc a munkásosztályon, amelyet szét kell szakítani, hogy egy egész világot nyerjen.

 

Jurij Zaharov

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.