2015. március 24., kedd

Ukrajnai levelezőnktől





A háború és a gazdasági összeomlás ellenére az osztályharc keresi útját. Ukrajnai levelezőnk írja:

«Donyeck és Lviv régiójában (előbbi a «szeparatisták» által ellenőrzött területen fekszik, utóbb az ország nyugati felében) több bányában sztrájkot kezdeményeztek a dolgozók. Az ukrajnai bányászok független szakszervezetének vezője, Mihail Volinyec Facebook oldalán a világ elé tárta, hogy Dimitrovban a Sztahanov bánya 5-ös számú területén, Szelidovban pedig az "Ukrajna" bányában spontán munkabeszüntetés kezdődött márc. 23-án reggel 8 órakor, mivel 2014 decemberétől hiányoznak a bérfizetések.

«Ukrajna szénipari és energetikai minisztériumának reprezentánsai  hallgatnak   mondta Volinyec –  Engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az eredetileg a bányászbérek fizetésére szánt pénzt (240 millió hrivnyát) soha nem utalták át a bányászoknak, hanem Gyemcsisin energiaminiszter környezetéből származó információk szerint azt a nehézségekkel küzdő Kijevszkaja Rusz bank talpraállítására használták fel».

A Lvovugol társaság mintegy 500 bányásza a független szakszervezet tagjaival márc. 23-án reggel gyűlést tartott a regionális közigazgatás épülete előtt blokkolva a Vinnyisenko utcai közlekedést. (…)

A bányászok azt is követelik, hogy a szénbányáknál és tőzegfeldolgozó vállalatoknál állítsák vissza az állami szubvenciókat (Jacenyuk kormánya az IMF utasításaira ezeket eltörölte). (…). A dolgozók emlékeztettek arra, hogy a kormánykoalícióval kötött szerződés értelmében, az állami támogatást nem teljes mértékben eltörlik, csak 20 %-kal csökkentik 2020-ig.

A szakszervezet vezetője nyilatkozatában kijelentette, hogy márc. 24-től sztrájkőrséget állítanak a Krasznoarméjszkugol állami vállalat dolgozói. Figyelmezetett, hogy egész Ukrajna bányásztelepülésein a bányászok spontán tiltakozásai nagyon gyorsan átalakulhatnak a népesség kontrollálatlan akicóiba.


 

(megjelenik holnap a francia POI, Független Munkáspárt, Informations ouvrières, Munkásinformációk lapjában)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.