2014. június 29., vasárnap

«A PTB képviselői semmit nem fognak elhanyagolni»


A Vif lExpress cikke nyomán


A Belgiumi Munkapárt a legutóbbi választásokon kilépett a helyi keretekből és országos sikereket ért el. Egyik szövetségi szintű - országos - képviselője, Marco Van Hees pénzügyminisztériumi tisztviselő. Nem vállalja a szokásos képviselőséget





Le Vif/L’Express: A szokásos parlamenti játékot fogja játszani respektálva a szabályokat?
Marco Van Hees: Igen, de nem csak a parlamentben. A PTB mindig figyelmeztetett arra, hogy a nagy vívmányokat az utcán érték el. Egyszerre leszünk tehát a parlamentben és az utcákon, ahogyan helyhatósági szinten tesszük évek óta. Ezt hívjuk «utca-tanács-utca» elvnek, az utcáról indulunk a helyhatóságig és az utcára is térünk vissza. Számos törvényjavaslat a feledés homályába merül, még bizottsági szinten sem kerül megvitatásra. Elfogadhatatlan. Számunkra nem létezik olyan parlamenti munka, amelynek nincs szoros kapcsolata a külső erőkkel, vagyis az érintettekkel való megbeszélés nélkól folyna.
A Parlament zavaró tényezői lesznek?
Mindenesetre nem feltétlenül a napirendet fogjuk követni. Mindenekelőtt jelfogóként akarunk szerepelni, a kinti területen folyó harc reléjeként. Világos, hogy a megszorítások politikájának opponálunk. Nem gondolom, hogy a kérdések vagy törvénykiegészítések technikáját fogjuk alkalmazni a parlamenti munka blokkolására, de semmit sem fogunk hagyni. A hagyományos pártokat figyelmeztetni fogjuk választási ígéreteikre, pl. a képzelt kamat rendszerének megszüntetését vagy a nagy vagyonok adóit illetően, melyet mi már régóta reklamálunk. Mobilizálni fogjuk a szakszervezeteket. Na és persze, az utcát.
Önök bejelentették, hogy átlagos dolgozói bért fogadják csak el. Mennyit?
Az én képviselői fizetésem nettó kb 5 500 euró, én ebből 1 700-at tartok meg. Ez annyi, mint amennyit most is keresek a pénzügyminisztériumban.
Ha valamit meg tudna változtatni a parlamenti demokrácia rendszerében, mi lenne az?
Már a választások módozatában láttuk a gondokat. Ami engem zavar, hogy a parlamenti többség bíráskodik vitás kérdésekben és nem pedig egy független szerv. Ezen például változtatni kell. Egyébként azon is, amely a parlamenti bizottságok elnökeinek lehetővé teszi, hogy figyelmen kívül hagyjanak törvényjavaslatokat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.