2014. június 12., csütörtök

Mi az újság Belgiumban?


Belgiumban a lakásbérlet ára 20%-kal növekedett 5 év alatt





Az országban állandósult a lakbérek emelkedése. 2013-ban a belga lakás átlagos bérlete 740 euró volt, 14,8 %-kal több, mint egy évvel azelőtt. Egy ház bérletére 825 eurót kell legombolni, itt a növekedés 3,5 %.
Flandriában a lakásbérlők egyik egyesülete kongatta meg a vészharangot. 5 év alatt 20 %-kal emelkedtek, s azokra van leginkább drámai hatással, akiknek gyenge a bérük és egyre nehezebben tudják kinyögni a lakbért. Az egyesület szerint nem is igazán a lakbérrel van a gond, hanem a jövedelmekkel. Azok maradnak el a lakbérek emelkedésétől (az ingatlanárak még inkább emelkedtek). A bérlők egyharmada tehát még szegényebb lesz, a lakbér megélhetését veszélyezteti: ha kifizette azt, az átlagos egyedülállónak csak 683 eurója marad, családnak 1062.
Brüsszelben a helyzet még rosszabb, a lakásbérek itt még drágábbak, és a szegénység is nagyobb. A lakásbérlők felének jövedelme 1000-2000 € között van. Ebben a jövedelmi szeletben a lakbérre kell fordítani annak 36-45 %-át. Itt is nyugtalanító a lakbérek emelkedése, plusz probléma, hogy a bérlők akkor sem váltanak lakást, ha az már nem felel meg szükségleteiknek (ma átlagosan 12 évig maradnak).  
Brüsszelben 1992-ben egy lakás átlagbére 346 euró volt, 2012-ben már 649, ma pedig még több. Közel 200 ezer brüsszeli háztartás egyre nehezebben jut lakhatáshoz, a szociális lakások mindössze 9 %-ot képeznek a lakáspiacon és 50 ezer család van a várólistán.
A gond megoldása az lenne, hogy meg kellene emelni a szociális lakások számát vagy lakásbérlési hozzájárulást adni a rászorulóknak. De ehhez persze politikai akarat kellene, ma pedig a politikai akarat leginkább a megszorítások felé fordul, a szociális kiadásokat lefaragtatja az Európai Unió... 

Forrás: LeVif L’Express

1 megjegyzés:

  1. Belgiumban 420.000 gyermek él a szegénységi küszöb alatt. A nyugdíjasok 10 év alatt vàsàrlóerejük 30 %-át veszítették el...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.