2014. június 3., kedd

Izent gazdánk, az Európai Bizottság




AZ EB szerint a konvergenciaprogram a 2014-2016 közötti időszakra "nagyjából megalapozott", de úgy látják, hogy 2017-re a kormány "túl optimista". Szerintük a kormány képes ugyan tartani a hiányt, de csak a felszínen.
A Bizottság ajánlásai többek között arra vonatkoznak, hogy Magyarország kordában tartsa a költségvetési hiányt:
  • A kormány erősítse meg az idei költségvetési intézkedéseit, mert nagyobb lehet év végére az államadósság - spóroljon a nép hátán, oda tegyen még több terhet.
  • Állítsa helyre a hitelezést többek közt a bankokra rótt terhek átalakításávalvagyis ismét a bankok, nem az elszegényedő, bankok által (is) sújtott lakosság miatt nyugtalankodik.
  • A társasági adó legyen egységesebb, amely "érdekében többek között vezesse ki a torzító hatású különadókat" – nem elegendőek azok a kedvezmények, melyeket eddig kaptak a vállalatok, több kell az EB szerint.
  • Az állami foglalkoztatási szolgálat hatékonyabban működjön – kevesebb tisztviselő legyen, de több munkájuk.
  • Fokozza a versenyt, bontsa le az adminisztratív akadályokat – mármint segítse, hogy újra meg újra csökkenjen a bérköltség aránya.
  • Hajtson végre felsőoktatási reformot, amely nagyon arányban teszi lehetővé a felsőfokú végzettség megszerzését, különösen a hátrányos helyzetű tanulók számára (felsőoktatási költségtérítés - tandíj). – ezt merészeli «javasolni» az EB, amely a bolognai rendszert kényszerítette minden országra!
  • Vizsgálja meg az energiaár-szabályozás beruházásösztönző és versenyre gyakorolt hatásait a villamos energia és a földgáz piacán (rezsicsökkentés) – vagyis vonja azt vissza...
  • Vizsgálja felül a tömegközlekedési rendszert, szorítsa le a költségeket és vizsgálja felül a díjakat – kevesebb személyzetet, elbocsátásokat, rosszabb szogáltatást, de magasabb tarifákat.
Az ajánlásokat a Bizottság fogalmazza meg, és a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács hagyja jóvá június végén a gyakorlat az, hogy jóváhagyja.
A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált a Bizottság ajánlásaira, hogy szerintük Brüsszel és a magyar kormány törekvései egybevágnak. A kormány csak néhány ponton nem ért egyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.