2014. június 2., hétfő

Mégegyszer az európai parlamenti választásokról





Amikor a francia felnőttek 60 %-a úgy döntött, hogy nem megy el választani, akkor a 43 millió választásra feliratkozottról beszélünk. Ehhez hozzá kell adni a 3 millió választásra fel sem iratkozottat… Közel 30 millió 18 éven felüli francia tehát  távol maradt, amely mégiscsak óriási többség!


Ezek a «nemválasztók» vajon tudatosan vagy véletlenül nem voksoltak? A közvéleménykutatók bevallják, ha munkásokról és alkalmazottakról van szó, azok 70 %-a maradt távol, ha közép- és felsővezetőkról, akkor a távolmaradás 50 %-ra csökken. Az európai parlamenyi távolmaradás tehát igenis osztályszempontú!


Következménye, hogy az Európai Parlament, amely persze nem is parlament, a tőke lobbija, az Európai Bizottság szabja meg, mit tegyen, a népesség elsöprő része számára illegitim. És akkor még nem is beszélünk pl. Guadeloupe-ról, ahol a lakosság 90 %-a maradt távol! (vagy itt a szomszédban, Szlovákia, ahol 87 % – ford.!) Az osztályharc megmutatta, hogy ez valami nagyon fontosat jelent!


Igen könnyű belátni, minden induló erő az Európai Unió híve, ideértve még a francia Front National is, (Magyarországon a Jobbik – a ford.), nem szakítani akar az EU-val, hanem esetleg csak szerződéseit újratárgyalni. Az európai «konstrukció» elmúlt néhány évtizedének konkrét tapasztalata mutatja, hogy ez az Európa munkás- és munkaválllaló-ellenes; a béreket és nyugdíjakat letöri, a közszolgáltatásokat magánkézbe adja, a munkanélküliséget növeli, a külöböző országok dolgozóit egymással versenyezteti  – és soha nem látott fantasztikus méretű jövedelmeket biztosít a tőkének!


A távolmaradás pontosan ezt a konkrét gyakorlatot utasítja el. Ez ennek a jelenségnek az oka, és be kell ismerni, a távolmaradóknak van igazuk, egyedül nekik… Nem azoknak, akik az úgymond «Európai változásokat» jelszóval indulva valójában már azzal is támogatják a rendszert, hogy a tőkések szavazófülkéiben folyó legalizálásra buzdítanak.


A domináns tőke, a szavazás és a körülötte folyó viták szervezője persze a távolmaradás jelzésértékének megsemmisítése érdekében manipulál. Megsokszorozza a listákat ezzel az üzenettel: nem kell távol maradnotok, olyan széles a választék! – végül persze csak 4-5 marad, az összes többi szavazat elvész.
A Front National, a sajtó «európaellenes bajnoka» (ami ugyan nem igaz, de hol itt a probléma?), feltételezhetően azért gyűjthetetett össze ennyi voksot, mert az EU-val szemben jogosan ellenséges, de a rendszerhez még ragaszkodó munkavállalók ezt a pártot választották. Nincs mindenki ugyanazon a politikai szinten, vannak, még akik nem fedezték fel valódi természetét… De a játszma végső tétje mégis az: a részvétel erősíti ezt a rendszert, a távolmaradás gyengíti. A jótét lelkek azt álllítják, hogy a távolmaradás – nem program. Persze, hogy nem az. De nem szavazni egyenlő azzal: nem veszünk részt abban, hogy nekünk feltett rossz kérdésekkel készítik elő a számukra jó válaszokat.


És ez nem hajánál fogva előrángatott érvelés. A történelmet illetően a 18. század közepén megfigyelhető, hogy ekkor már a népesség egy része tud írni-olvasni, vagyis a kommunikáció már nem csak orális. Ezzel egyidőben indul meg a «egyháztalanodás» folyamata. Az emberek abbahagyják a templombajárást, az állam és egyház szétválasztásának igénye kerül előtérbe. Az akkori királyi, a földbirtok magántulajdonára alapozott hatalom elképesztően igazságtalan volt és csakis az Egyház segítségével volt képes a fennmaradásra. «Imádkozzatok és dolgozzatok, a Paradicsom a tiétek lesz». A templombajárással felhagyni szintén nem egy «program» volt, mégis ezzel kezdődött a feudális rendszer felszámolása. Ez készítette elő a nagy francia forradalmat.


A párhuzam nem irreális. Mert most is elképesztő igazságtalanságban élünk: a gyanakodva figyelt és kizsákmányolt többség munkáját egy maroknyi privilegizált kaparintja meg. Mert arról győztek meg bennünket, hogy mi jelöljük ki, demokrratikusan választjuk vezetőinket. Semmi nem hamisabb, szavazhatsz balra vagy jobbra, a nyertesek mindig ugyanazok!


Ezért volt jó választás azoké, akik nem válalsztottak az európai választásokon. A jövőt választották…

  

D.R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.