2014. június 4., szerda

Semmilyen legitimitást!




 




Daniel Gluckstein, a francia Független Munkáspárt országos titkára


Május 25-én a feliratkozott választók 94 %-a elutasította a francia Szocialista Pártot. A demokrácia szabályai szerint a kormány (és bonapartista elnöke) elveszítette minden legitimitását. De «Európa e beteg embere» – ahogyan az újságírók írják – marad. Marad a pénzügyi tőke, az ellenreformok, a destruktív intézkedések érdekében. Az Európai Unió nyomását fenntartva  ezért bizonyos kímélettel kezeli. Ebben a kontextusban jelentette be Hollande a 14 új régiót a régiek helyébe. A megyék megszüntetése (amely alkotmányos kérdést érint) a köztársasági közös törvényeket és szabályokat szűri meg. Hármas céllal: az állampolgári egyenlőséget számolja fel, a nemzetet tünteti el a régiók Európájában, a 50 milliárdnyi csökkentést a közkiadásban valósítja meg a felelősségi paktum alapján.

A Front de gauche vitájában (L’Humanité, május 3) megállapítást nyer, hogy megsokszorozódtak a felhívások egy másfajta politika és a szigorítással való szakítás irányába. Ha így áll a dolog, azt csak üdvözölni lehet. A példák említése között: «Seine-Saint-Denis főtanácsak elnöke, Stéphane Troussel,(szocialista párt) a baloldal ‘rendi gyûlését’  javasolja». Stéphane Troussel két hónapja elfogadtatta azt a megyei költségvetést (a kommunista párt képviselői távolmaradtak), amely a korábbi szigorításokhoz tért vissza (a fiatalok és idősek közlekedési kedvezményeit, a sportegyletek szubvencióit visszavonta, a kollégiumi menzák tarifáit megemelte, stb). Ehhez adjuk hozzá a megyei kollégiumok dolgozói létszámának csökkentését, amely a szakszervezetek 15 napos sztrájkának eredője.
Szakítás a megszorításokkal? Stéphane Troussel azt javasolja, hogy minél hamarabb olyan ‘rendi gyûlést‘ kell szervezni, amely összefogja a baloldali pártokat, a megyék erejét, az egyesületeket, az állampolgárokat, a szakszervezeteket. Azért kellene Troussel úrnak belevonnia ebbe a szakszervezeteket, hogy azok lemondjanak a megszorítások elleni küzdelemről? Az kellene, hogy alacsonyabb szinten a munkásszervezetek is csatlakozzanak a kormány felelősségi paktumához a társadalmi párbeszéddel és kerekasztalokkal?
A munkásosztály, annak szervezetei, a munkásmozgalom számára a kiút nem abban áll, hogy csatlakozzon a felelősségi paktumhoz. A kiút a harc, egy osztály egységes küzdelme a felelősségi paktum és minden ilyenfajta intézkedés ellen. Ez a helyi program, a megyei és a nemzeti szintű is. A dolgozóknak saját maguknak kell megmozdulniuk, hogy saját magukat megmentsék – és nem pedig ezt, a  tőkés osztály szolgálatában álló a kormányt és intézményeit menteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.