2014. június 6., péntek

A spanyol állam


*           IV. Internacionálé

international-secretariat@laverite.org

 

A POSI, a IV° Internacionálé szekciójának nyilatkozata
 

A király lemondott. Éljen a köztársaság!

Eljött az ideje annak, hogy Spanyolország dolgozóinak és népeinek szabadsága, jogai helyreálljanak

 


 

A királyi család korrupciós botránya valósággal inzultálta a nép óriási többségét, amely kénytelen elszenvedni a munkanélküliséget, jövedelemcsökkenést, prekaritást, a szolgáltatások tönkretételét. A megszorításokkal szembeni ellenállás azonban minden nép esetében növekszik. A szerzett, nemzeti jogaikat, amelyektől a monarchikus rendszer megfosztotta, vissza akarják szerezni. Az európai választások eredménye, a masszív távolmaradás és – Franco óta – a rendszert támogató két legnagyobb párt összeomlása erre utal.

 

Végül országunk dolgozói és fiatalsága által gyűlölt János Károly lemondott. 39 éves uralkodása megmarad népességünk emlékezetében: 6 millió munkanélküli, a szociális jogok, a közszolgáltatások, egészségügy és oktatás lebontása, a nép, elősorban a katalán nép önrendelkezési jogainak elutasítása.

 

Washington, Brüsszel, a bankárok manővereznek a monarchia fenntartása érdekében, de a dolgozók, a fiatalok, az állam összes népe számára a monarchia – intézményeivel együtt – a felemelkedés, a szabadság hiányát jelenti.

 

A bányászok ragaszkodnak ahhoz, hogy munkahelyük megmaradjon, a napszámosok földet akarnak, a fiatalok munkát – a többség a Bourbonok, az államapparátus fenntartásával nem lát kiutat, mert az csak a nagytőke, a bankok, a nagybirtokosok, az egyház és az amerikai imperializmus érdekeit védi.

 

A dolgozók többsége vár és minden szervezetétől azt kívánja, hogy hagyják abba a reakciós és korrupt kormány oxigénellátását, hogy egységbe tömörülve akcióba lépjenek az ellenreformok ellen – kezdve a «társadalmi párbeszédek» abbahagyásával. Hogy ne adjanak kenyeret és sót Felipe Borbónnak (ugyan, ki választotta meg?), a rendszernek, ne várjanak a következő választásokig. Ne adjanak időt arra, hogy a Rajoy-kormány elmélyítse és folytassa a károkozást…

 

Most is, mint Franco halála után, felmerül annak szüksége, hogy asztalra tegyük 1978 óta kielégítetlen követeléseinket, aspirációnkat.

 

A pénzügyi tőke által reklamált alkotmányos reform nem más, mint újabb becsapás. Olyan Alkotmányozó Nemzetgyűlés kell, amelyet szabadon választunk, abban a népakarat fejeződik ki, a népek önrendelkezésének megfelel, az elnyomás és kizsákmányolás megszüntetése előtt nyit utat.  

 

A különböző irányzatokhoz tartozó munkásaktívák jún. 14-én Madridban nemzeti tanácskozást tartanak. Téma a társadalmi jogok, a népszuverenitás és a népek testvérisége, küzdelmünkben az egység elérése avégett, hogy a reakciós kormánnyal és a monarchikus rendszerrel leszámoljunk.

 

POSI titkárság, 2014.jún.2.

 

www.posicuarta.org – inforposi@gmail.com

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.