2014. június 18., szerda

Franciaország



A sztrájkoló vasutasoknak igazuk van



 

♦ Nyolcadik napja sztrájkolnak.  

A kormány (és a jobboldali ellenzék) mindenféle virulens nyilatkozatot tesz munkabeszüntetésük ellen.

A parlamenti többség ugyanúgy, mint az ellenzék az európai szerződések és a «szabad és hamisítatlan verseny» híve a közszolgáltatás monopóliumának lebontását és az SNCF, a vasút szétrobbantását követelve. A sztrájk és a tüntetés jogát támadva a kormány a legalapvetőbb demokratikus szabadságjogokat kérdőjelezi meg. Meg akarja tiltani, hogy a munkásosztály védekezhessen az Európai Uniónak a pénzügyi tőke javára osztogatott csapásai ellen.   

♦ Mit akarnak a vasutasok? Egyszerű, sokszor ismételt, gyűléseiken sokszor kimondott: a törvénytervezet visszavonását (visszavonását! nem pedig megjavítását, ahogyan Marie-George Buffet javasolja a Kommunista Párt nevében).

Ez a feltétele annak – mondják a vasutasok –, az állami vállalat, a szolgáltatások és az álláshelyek fennmaradjanak.

♦ Mit akar a kormány? Nem akar engedni, ahogyan François Hollande tanácsosa a Le Figaronak mondja: «Fontos, hogy a reformokon keresztül, a területi, a vasúti, a felelősségi paktumon át a kormány megmutassa, hogy kezében tartja a helyzet kulcsát.»

«A vasúti reform visszavonását!» A pedagógusok és szülők már elkötelezték magukat a Hamon-Peillon dekrétumok visszavonásáért vívott küzdelemben, csakúgy, mint a választott képviselők és a dolgozók a területi reform visszavonásáért és mobilizálódnak a közszolgáltatások megvédése érdekében.

A vasutasok sztrájkja kikívta az EU és az V. Köztársaság intézményeit őrizni akarók gyűlöletét.

A munkásosztály minden szektorában azonban növekvő szolidarítást  vált ki – erről tanuskodnak a dolgozói küldöttségek, szakszervezetek nyilatkozatai.  

A Hollande-Valls kormány, amely az európai választásokon a szavazatok 6 %-át kapta, semmiképpen nem beszélhet a többség nevében. Ez a kormány illegitim az Európai Unióval és politikájával együtt. Miután a sztrájkjogot fenyegette, most költségvetési szigorítási parancsokhoz akar fordulni, amellyel kész a végsőkig elmenni a munkáltatók és az Európai Unió javára.  

A vasutasok szakszervezeteikkel együtt gyűlésről gyűlésre úgy döntöttek, hogy folytatják a sztrájkot, követelik a törvény visszavonását. Igazuk van!

Mint ahogy mindazoknak is igaza van, akik a kormány felelősségi paktuma ellen, az EU halálos csapásai ellen harcolnak – jogaik és a demokrácia megszerzéséért.


Claude Jenet, Daniel Gluckstein, Gérard Schivardi, Jean Markun

a Független Munkáspárt titkárai  
Párizs, 2014.jún.17. 18 óra

.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.