2014. június 7., szombat

A tranzatlanti nagypiacon



2014. április 10-én a párizsi Shangri-La palotaszállóban konferenciát tartottak a Tranzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás (TTIP) jövőjéről – ti. a közvélemény idegeit jelentős mértékben borzolja a Washington és Brüsszel között folyó tárgyalások titkos jellege és tartalma, így hát "kellett" egy kis PR-reklámot csapni körülötte.

Itt volt Párizsban tehát mindenki, aki «számít» a multinacionális vállalatok világában, a politika pregnáns figurái között. Meghívták az Európai Szakszervezeti Szövetség (CES, ETUC) vezetőjét, Bernadette Ségolt is.  Ezt mondotta:„Az egyezménynek lesznek vesztesei, ne is próbáljuk tagadni”. De ezzel nem arra próbálta a figyelmet terelni, hogy a máris «ipartalanított» és a munkanélküliségtől szenvedő Európára súlyos csapást mérne a TTIP,  sőt, hogy ellene a szakszervezetek foggal-körömmel harcolni fognak. Á, dehogyis.

”El kell tehát ítélni a szerződést? Nem, nem ez az álláspontunk. Azonban világosan meg kell mondani, hogy a gazdaság mely területein kell számolni a munkahelyek elvesztésével. A dolgozóknak joguk van arra, hogy felkészüljenek az elbocsátásokra.”

Mintha a szakszervezetek szerepe mindössze annyi lenne, hogy időben megtudják, mikor kopogtat a halál... , hogy a dolgozók megindulhassanak a temetők felé…

Ennyire ”konstruktív” a főtitkár asszony!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.