2014. június 8., vasárnap

Információk


♦ Spanyolországban a király lemondása után az összes nagyvárosban tüntetések zajlanak a köztársaság visszaállításának követelésével. Már jún. 2-án tízezres demonstrációkon kiáltották: "Spanyolország holnap köztársaság lesz!" az 1931-es,  második spanyol köztársaság zászlait lobogtatva.  Az UGT és a Munkásbizottságok szakszervezetek az államformáról való döntéshez népszavazást reklamálnak.  A szocialista párt, a PSOE pedig minden képviselőjét utasította, hogy János Károly fia, Fülöp trónraültetésére kell szavaznia. Azonban a képviselők közül sokan a voksolás szabadságát emlegetik és számos szocialista polgármesteri hivatalon, valamint az UGT székházain máris leng a köztársasági lobogó.




♦ Brazília: Sao Pauloban 5 nappal a futball-világbajnokság kezdete előtt még sztrájkolnak a metrósok és legalább vasárnapig ki is tartanak.  Szakszervezetükkel 12,2 %-os béremelést akarnak elérni.




♦ Ukrajna: Petro Porosenko nyugatbarát milliárdos oligarchát  iktatták be Ukrajna elnökeként Joe Biden amerikai alelnök és Laurent Fabius francia miniszter jelenlétében. Porosenko az Európai Unió és a NATO támogatását élvezi, utóbbi főtitkára ezt mondotta egy kommünikében: "bízom abban, hogy Porosenko hozzájárul az ország stabilitása kialakításához".



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.