2014. június 8., vasárnap

Izent a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is




Meglepő dolgokat most sem mond, receptjei kísértetiesen hasonlítanak a más országok számára előírtakhoz (Franciaországtól Burundiig). Éves országjelentésében megdicsérte a kormányt, amely a költségvetési hiányt az uniós limit alatt tartja, de az államadósság csak kismértékben csökkent – strukturális lazítás!
Megállapítja, hogy a középtávú növekedési kilátásai visszafogottak, a gazdasági környezet pedig nyomasztóan hat a magánberuházásokra. A bankok nyomás alatt állnak. A foglalkoztatottság alacsony.
Ambiciózus strukturális reformokat sürget. A prioritások közé tartozik az intézmények megerősítése, a nagyobb politikai kiszámíthatóság és a magánszektor gazdasági részvételének előmozdítása.
Üdvözölte a pénzügyi ésszerűség és a fenntartható adósságcsökkentés melletti elkötelezettséget, de hajtson végre egy tartós kiigazítási stratégiát, amelynek középpontjában a kiadások visszafogása és a torzító adók megszüntetése áll. Növekedésbarát költségvetési reformokkal ki kell egészíteni, amelyek célzottabbá tehetik a szociális juttatásokat, valamint lehetővé teszik a veszteséges állami tulajdonú vállalatok szerkezetátalakítását és a közszférában való foglalkoztatás racionalizálását.

Összességében: a népességre mért szigorítások folytatását kívánja, hogy a sokszor visszafizetett államadósság továbbra is fizethető legyen; a bankok további támogatását és mentését; a magáninvesztálásoknak újabb pénzügyi ajándékok nyújtását; a maradék állami vállalat is kerüljön magánkezekbe; deficitcsökkentés folyjon a közszolgáltatások, oktatás, egészségügy, stb. leépítésével, újabb ellenreformokkal ...
Ahogyan mindenhol. Menetelés a barbárság felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.