2012. szeptember 20., csütörtök

Marikana a sztrájk után


A dél-afrikai Marikana bányászai ma reggel – hathetes sztrájk és a 46-uk halálát okozó rendőrtámadás után – felvették a munkát. (AFP-jelentés). 
De a platinakitermelés 3. világelsője, a brit Lonmin-csoport bányájában csak néhány nap múlva kezdődhet a termelés. Ennyi idő kell, hogy a 28.000 alkalmazott orvosi vizsgálata és a berendezések ellenőrzése lefolyjék.
Itt-ott fehér kezeslábasban, sisakkal és csizmában néhány sztrájktörő tűnik fel. A bányászok legtöbbje civilben várja a felvételt, ez a gyakorlat a bányában egy-egy hosszabb távollét után. Komor arcok, sokan szándékosan kerülik az újságírókat. A sztrájk aug. 10-én kezdődött, s ha az eredeti követelést (havi 12.500 rand=1.170 euró fizetést) nem is, 11-22 %-os  béremelést mégis elértek. A Lonmin, a szakszervezetek és a sztrájkolók képviselői aláírták az egyezményt.
"Örülünk, hogy újra dolgozni fogunk. Elértük, amit akartunk", mondja Yandisa Mehlo, 37 éves.
"Vége a sztrájknak", sóhajt David Mgengwane, 24 éves, tee-shirtjén a felirat: "revolution". "Boldog vagyok!", teszi hozzá a fiatalember, aki apját és két lánytestvérét tartja el.
Mások kevésbé elégedettek, de a munkába vissza kellett térniük miután több mint egy hónapig nem kaptak bért.
"Felveszem a munkát, mert éhes vagyok", vallja be a 24 éves Phumlile Macefane. "Fivéreimet megölték a rendőrők, nekünk mégsem lesz 12.500 randos bérünk".
A rendőrségi támadás után 34 munkás maradt holtan a helyszínen, azt ezt követő napokban pedig még tízen haltak bele sebeikbe. A múlt héten egy szakszervezeti bizalmi agyonvertek, szombaton pedig az uralkodó ANC (Afrikai Nemzeti Kongresszus párt) helyhatósági képviselője halt bele a rendőrök gumilövedéke okozta sérülésébe.
A rendőrség is a helyszínen van, diszkréten félrehúzódva állnak a gépkocsik. A szombaton bavatkozó fegyveres erők is a közelben maradtak, mert a régió más bányáiban is emelkedik a feszültség, a dolgozók béremelést reklamálnak.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.