2012. szeptember 15., szombat

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
91. sz. (460) - 2012. szept. 14.




BURUNDI                                    


Országos konferencia a kávéágazat újraállamosítása érdekében
NTILATKOZAT


Különböző politikai, szakszervezeti irányzatokhoz tartozó aktivisták vagyunk, ifjúsági, munkanélküli-, diák- és nőszervezet tagjai, politikai hovatartozás nélküli állampolgárok. Az ország különböző tartományaiból és a bujumburai polgármeseteri hivataltól jöttünk a kávéágazat újraállamosításának országos tanácskozása” felhívására olyan keretekben, ahol szabadon vitatkozhattunk és cserélhettünk véleményt.

Meg kell jegyeznünk, hogy a kávéágazat, az Office des Cultures Industrielles du Burundi, OCIBU megalakításával, a kávékultúra országunk gazdaságának gerincét alkotta és közvetlen jövedelmet nyújtott több, mint egymillió paraszt számára.

Megállapítottuk, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények, közöttük a Világbank és az IMF által impulzált strukturális kiigazítási programok, majd a „szegénység elleni stratégiai keret” alkalmazásával szegénység, munkanélküliség, szenvedés gyötri lakosságunkat, fiatalságunkat. A kávé exportunk 90 %-át adta, míg az alapjában svájci tulajdonba (WEBCOR és COPRODIVE) adott privatizált ágazat kiürítette az államháztartás kasszáit. A kormány térdre kényszerült, új spekulatív eladósodásba egyezett bele a nyomor által már eddig is súlyosan érintett lakosság rovására, melyet tovább gyötör az alapvető cikkek árának és adók emelkedése.

Nem osztjuk azt a magyarázatot, miszerint a privatizáció megkerülhetetlen a piac válsága megoldása szempontjából. Az egész világra érvényes, hogy a dolgozók, a népek, a fiatalok nem felelősek ezért a válságért. A felelősség a rablópolitikáé, a szociális és demokratikus vívmányok megsemmisítőié (a trojka programjaié), melyet a nemzetközi intézmények égisze alatt valósítanak meg, amely a népek diszlokációját eredményezi (Líbia, Mali, Szíria, stb.) azok előnyére, akik a piacokat ellenőrzik. Hát nem kell a dolgozóknak és a népeknek testvéri egyetértésben ellenállni és küzdeni mindezek ellen, nem közös az érdekünk ezen szigorítási és rablóprivatizációs politika ellen?

Őszinte beszélgetéseken állapítottuk meg, hogy sürgős jelleggel merül fel a kávéágazat újraállamosítása az ország és maguknak a burundiaknak a megőrzése céljából. Életbevágó kérdés és mindannyiunkat érint. Ezért azt a célt tűzzük ki, hogy ezt a vitát kiszélesítjük az ország minden élő erejét összefogva (kezdve a pártokkal), hogy Burundi szakítson végre az eddigi politikával, a nemzeti kincsek magánkézbe adásával, mely megsemmisíti országunkat.
Ennek érdekében a kávéágazat újraállamosításáért Állandó Nemzeti Bizottságot hozunk létre.
Bujumbura, White Stone, 2012. szept .05.

Aláírók: Niyomwungere Jean-Marie (CAP Burundi); Nshimirimana Abel (PTD); Hakizumukama Alexandre (munkanélküliek egyesülete); Nshimirimana Anne-Marie (termesztők egyesülete); Nicayenzi Zénon (CNB); Iciteretse Julienne (PTD); Sumuyebayebo Thierry (PTD); Ruravyarirwa Sylvain (Cndd-Fdd); Ndikumana M-Virginie (PTD); Habiyambere Denise (MRC); Ndayizeye Egide (PTD); Emerimana Emery (PTD); Nduwayezu Melchicedec (PTD); Barutwanayo Melchior (PTD); Mugemancuro Sylvestre (PTD); Simbizi Emmanuel (PTD); Nsabiyongoma Ezéchiel (PTD); Nikoyagize Jean-Pierre (PTD); Ndayiragije M.- Claire (Uprona); Bayubahe Rémy (PTD); Bucumi Gordien (Ligue Iteka); Hatungimana Désiré (PTD); Haziyo Frère (PTD); Banyankundagiye Serge (PTD); Tuyishemeze Désiré (PTD); Mukeshimana Odette (PTD); Ndayizeye Zacharie (termelők egyesülete); Bizimana Jean de Dieu (PTD); Niyongere Onesphore (PTD); Niyonkuru Hugues (AP környezet); Kana Alain Victorieux (PML Abanyamwete); Ntirandekura Sylvestre (PTD); Nzeyimana Angèle (Club Benindanga); Rutesha Albert (LCP, ügyvéd); Ndayishimiye Innocent (PTD); Mugabonihera Elias (emberi jogok); Niyongere Eloge (Uprona); Nsavye Vincent (PTD); Nakubu Mélanie (nők és béke hálózat); Bihayi Alphonse (PTD) ; Kanyenyeri Spès (Association Kanyana) ; Kanani Innocent (PTD) ; Sabushimike Stève (PTD); Bukuru Jean (cserkészegyesület); Ndoricimpa M-Aloysie (PTD); Nibogara Perpétue (PTD); Nimpagaritse Thierry (PTD); Inzimana Carine (PTD); Hakizimana Vénuste (PTD); Gatete Placide (PTD); Irankunda Chantal (munkanélküliek egyesülete).

FRANCIAORSZÁG

POI – Független Munkáspárt
A szocializmusért, a köztársaságért és  a demokráciáért
Az Entente internationale des travailleurs et des peuples (Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése) tagja


Nemet az új európai szerződésre, a GPUSKK-ra (szerződés a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli Stabilitásról, Koordinációról és kormányzásról)!
Szocialista, zöld, balfrontos, kommunista képviselők, szavazzatok nemmel!

Mindnyájan a szept- 30-i tüntetésre!

Október elején a Hollande-Ayrault-kormány választási igéretei ellenére parlamenti ratifikációra bocsájtja a GPUSKK-t (költségvetési paktum). Az UMP (Sarkozy jobboldali pártja - a ford.) nevében Copé jelentette be, hogy igennel szavaz. Normális: a szerződést Sarkozy és Merkel dolgozta ki (egyetlen sora sem változott azóta), kőbe vési a szigorítást, a nemzeti szuverenitásról való teljes lemondást. Ez egy újabb Maastricht, de rosszabb. Akkor, amikor Görögországban a trojka (Európai Unió – IMF - Európai Központi Bank) a hatnapos munkahetet reklamálja (ehhez tegyük hozzá még a két év alatti memorandumokat); Spanyolországban pedig Rajoy kötelez az EU programja végrehajtására, amely ellen a szakszervezetek nemzeti menetre hívnak  szept. 15-én.

Mi pedig szept. 30-án tüntetünk mindazokkal, akik a GPUSKK-t akarják leállítani!

Több mint hat hónapja, hogy a POI először javasolta a ratifikáció ellen állást foglaló pártoknak (elsősorban a Baloldali Frontnak) az országos tüntetést. Ma a dátum is kijelölésre került. A POI országos irodája sajnálja a késést, mert ez csökkentheti a lehető legnagyobb tömeg részvételét. A POI-nak ugyanaz az érdeke, mint a dolgozóké és aktivistáké, akik meg akarják tiltani, hogy a kormány mozgásba hozza a szigorítások úthengerét.

Szocialista, zöld, balfrontos, kommunista képviselők! Ne szavazzatok az UPM-vel! Szavazzatok nemmel, ez a demokrácia!

70 000 aláírás érkezett a POI-hoz. 120 helységben alakult egységbizottság a ratifikáció ellen a POI és más munkásirányzatok aktivistáival  (PS, PCF, PG, stb.), szakszervezeti felelősökkel és tagokkal, helyi képviselőkkel, demokratákkal és köztársaságiakkal. Velük megyünk az országos képviselőkhöz. Elvárjuk tőlük, hogy azt a demokratikus népakaratot képviseljék, amely 2005-ben elutasította az európai alkotmányt és szavazzanak nemmel a GPUSKK-ra!

A Parti ouvrier indépendant (Független Munkáspárt) felhív benneteket, hogy szept. 30-án tiltakozzunk a szerződés ratifikációja ellen, a folyó megszorítások és szigorítások ellen!

Tény, hogy Hollande limit nélkül támogatja Európai Központi Bankot, a bankárokat és spekulánsokat akarja talpra állítani”, a kormány pedig
      —  általánossá teszi a fiatalság prekaritását (a «jövő munkahelye» programmal);
    a szakszervezeteket arra kényszeríti, hogy a kollektív szerződések garanciáit sutba dobja (a «versenyképesség-munkaszerződéssel»);
    asszisztál a PSA, a Doux, a Sanofi, stb. munkahely-megsemmisítéséhez;
    készíti már a társadalombiztosítás finanszírozásának reformját, amely egy lépés annak megsemmisítése felé;
      — döntött a decentralizációról, amely települések és megyék létét fenyegeti (acte III).

Ennek a destruktív spirálnak a megállításához járulna hozzá, ha arra kényszerítenénk a kormányt, hogy lemondjon a GPUSKK ratifikációjáról. Mondjuk ki szept. 30-án, hogy ezt akarjuk.

A POI az Európai Unióval való szakítás mellett áll. Azzal a céllal hív demonstrációra, hogy segítse a dolgozókat, az aktívakat és nyugdíjasokat, a fiatalokat erejük összesítésében az Unió romboló gépezete, a GPUSKK megállításában. A soha nem látott szigorításhullám és ellenreform előestéjén a POI a csata intenzív folytatása mellett kötelezi el magát, és ebben a szellemben fordulunk ismét a munkásosztály képviseletét és demokráciát hirdető pártokhoz.  Ugyanakkor felhívunk mindenkit a ratifikáció elleni bizottságok megerősítésére és ha holnap a kormány mégiscsak megszavaztatja, a szerződés és minden következménye eltörléséért indítandó küzdelembe.

Bizottságokat a ratifikáció ellen! Mindenütt: egységet a GPUSKK ellen, a szigorítások ellen! Fel a szept. 30-i tüntetésre!

a POI országos irodája, 2012. szept. 8.
                                           GUADELOUPE

                                                                
Az LKP nyilatkozata a «életkörülmények drágulása elleni» törvénytervezetről
Látszólagos változás

2012. szept. 5-én Victorin LUREL, a tengerentúli területek minisztere érvényesítette a minisztertanácsban a francia gyarmatokat érintő, az „életkörülmények drágulása elleni”  projektjét, melyet a szenátusban szept. 26-án nyújt be.

A volt regionális tanács elnöke miniszter lett, és most François Hollande elnökjelölt 30 ígéretét kellene valóra váltania. Ugyanez a Victorin LUREL, aki soha nem emelte fel szavát az alapvető élelmiszerek ára miatt a tengerentúli megyékben.

Ahelyett, hogy a már létező eszközöket használná (pl. az L 410-2 kereskedelmi törvényt, amelyek lehetővé teszi, hogy az árakat szabályozzák ott, ahol monopolhelyzet alakult ki), vagy a 2009. máj. 27-i LODEOM törvény első cikkelyét, mely felhatalmazza a kormányt az alapvető élelmiszerek árának szabályozására abnormális esetekben, LUREL miniszter újabbakat akar keálni.
Még ha valami hatásosabb eszközről lenne szó! Erről szó sincs, hanem az ellenkezőjéről.  Csak arra szolgál ez a törvény, hogy soha ne legyen alkalmazva semmilyen árszabályozás.

(A cikk részletesen elemzi az «új szabályozás» pontjait.) Végeredményben a nagykereskedő importálók ezentúl törvényi segítséggel lesznek védettek minden machinációban.

Végülis az utolsó gyarmatokon működő «szocialista» miniszter törvénytervezete csak egy hatalmas elsötétített ablak, mely mögött a visszaélések mezsgyéje szűkítésére vonatkozó politikai akarat abszolút hiánya rejtőzik. Victorin LUREL horizontja rokon a szabad és akadályozatlan versenyével. Ezzel a dogmával Hollande elnök legitimálja az profitszerzést Guadeloupe-ben.

Az LKP megerősíti:
- az alapvezető termékek árait meg kell határozni Guadeloupe-ban, melyek 37 %-kal (Maie-Galantben 86-tal) magasabbak, mint Franciaországban, holott az átlagjövedelmek 38 %-kal alacsonyabbak;
- a közhatalomnak be kell avatkoznia, hogy a profitéhséget csökkentse;
- a helyi termékeket fejleszteni és támogatni kell az élelmiszer-önellátás végső céljával, csak így szabadulhatunk meg a nagykereskedelem igájától;
- ragaszkodunk a 2009 febr. 26-i Jacques BINO-egyezmény betartásához minden vállalatnál. Az alacsony bérek 200 €-s emelése a népi tömegek számára vásárlóerő-nyereséget jelent.

Az LKP döbbenten szemléli Guadeloupe-ban, Guyane-ben és Martinique-ban a «tengerentúli» miniszter idétlenkedését az üzemanyagok problematikáját illetően.

A miniszter még ellenzékben semmi pénzért le nem mondott volna az üzemanyagárak hathavi befagyasztásának követeléséről, a SARA és az olajcégek strigmatizálásáról, most, hogy bársonyszékhez jutott, pedig meg meri tenni, hogy nagyrészben közpénzekből finanszírozott háromhavi csökkentést jelent be, melynek első eredménye a szuper 2 centes, a gázpalack 60 centes emelkedése. Victorin LUREL az olyan árcsökkentés zseniális feltalálója, amely emeli az árakat.

Az LKP semmi olyan okot nem lát, amely indokolná, hogy az üzemanyag azonos árú, sőt drágább legyen, mint Franciaországban.

Az LKP nyilvánosan is támogatja azt a nézetet, miszerint az üzemanyagáraknak semmi közük nincs a kőolaj valódi árfolyamához. 2011 májusában 114 $ volt egy barrel, az ólommentes benzin 2011 júniusában 1,55 €. Ma a kőlaj ára ugyanakkora, de a benzin literje 1,68!

Az LKP szerint csak a (Victorin LUREL kifejezésével)  «fényűző» SARA és olajtársaságok profitja magyarázza meg a guadeloupe-i fogyasztók számára az árakat, melyeket éves szinten az átláthatóság és ellenőrzés teljes hiányával állapítják meg a költségvetési minisztérium és a prefektus közreműködésével. A SARA örökölte a gyarmati járadékot, amelyet a kormány és tengerentúli minisztere a piac törvényének maszkíroz.

PON MOUN PÉKÉ FÈ NOU PRAN DLO MOUSACH POU LÈT!

LUREL – HOLLANDE / PENCHARD - SARKOZY MENM KONBA!

GUADELOUPE dolgozói és népe, készüljünk a megmozdulásra!

LKP, 2012, Bastè 8 sèktanm


                         FÜLÖP-SZIGETEK


A PALEA szakszervezet blokkolja tagjainak letartóztatási parancsát


Sajtóközlemény
2012. szept. 6.

A PALEA (az Air Philippines alkalmazotti szakszervezete) tagjaira vonatkozó parancsot egy bíró adta ki, melyet a légitársaság vezetésének megfélemlítési manőverei után ért el feljelentésében.
«2011. okt. 29-én támadás érte a PALEA sztrájkőrségét, a PAL pedig ennek sikertelesége után hamisan megvádolta a szakszervezeti aktivistákat. Küzdelmünket nem adjuk fel ennek ellenére», nyilatkozta Gerry Rivera, a PALEA elnöke és a Partido ng Manggagawa alelnöke.

Aug. 15-én Bibiano Colasito bíró határozott arról, hogy le kell tartóztatni az aktivistákat. A PALEA nevében Rivera: «Az ügy munkahelyi konfliktus a PAL és a PALEA között, a polgári bírósági eljárás előtt tehát a Munkaügyi vagy az Igazságügyi Minisztériumnak kell megvizsgálni, ami nem történt meg

Az incidens folyamán egyébként a sztrájkőrség sátortáborának felét lerombolták, egy aktivista súlyosan megsebesült. Támadóját a rendőrség először letartóztatta, majd szabadon engedte.  

Rivera: «Tiltakozásunk a delokalizáció ellen majd’ egy évig tartott, ezalatt világossá vált, hogy a PAL NEM törekszik a társadalmi békére. Az alkalmazottaknak maguknak kell kiharcolniuk az igazságot. Ezt még új menedzsere is beismerte. A részvényeseknek azt állította, hogy a vezetés megbeszélést fog folytatni a szakszervezettel a konfliktus megoldására

Szept. 27-én a PALEA hatalmas mozgósítással járó akciót szervez tiltakozásának egyéves évfordulóján. Gyűlések lesznek Manilában és Cebuban, Sydneyben  és Melbourne-ben, Isztambulban, San Franciscoban, Torontoban, Vancouverben, Lahoréban és másutt – világszerte ez a nap szolgál akciónapként a légitársaságok alkalmazottai számára, hogy felerősítsék hangjukat a delokalizáció elleni harcban és jogaik védelmében.

A PALEA 234 aktivistáját és országos felelőseit ezért is feljelentés fenyegeti. A PAL a manilai nemzetközi repülőtéri tüntetés miatt a RA 9497-törvény 81 (b) (5) szakaszának megsértésével operál, mely szankcionál «mindenkit, aki a repülőtéri berendezéseket megrongálja, támadást intéz ellen vagy a repülőtér normális működését akadályozza.»

Rivera hozzáteszi, hogy ez a döntés az alkalmazottakat feszültté teszi, világosan veszélyt jelent jogaikra nézve. «A munkahelyi tiltakozás ezentúl tilos ebben a szektorban, az alkalmazottak börtön- és pénzbüntetést kockáztatnak. Ez a gyülekezés, a szervezkedés, véleménynyilvánítás és a sztrájk szabadsága megsértése.»

Magyarázata: «A vád minden legális alapot nélkülöz, már csak azért is, mert a repülőtér berendezése egyáltalán nem sérült meg; a törvény pedig azt is kimondja, hogy egyedül a PAL főigazgatója tehet lépéseket és nem pedig ig. helyettese.» Annak ellenére, hogy egy másik bíróság másként ítélhet,  a szakszervezet felülvizsgálati kérelmet adott be, így pillanatnyilag a letartóztatásokoakt blokkolni tudja.  


Kapcsolat
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com




Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.