2010. május 31., hétfő

Elindultak a hajók Gázába

2010. május. 30.
http://www.protection-palestine.org/
Az izraeli fenyegetések ellenére a Szabadság nemzetközi flotta 6 hajója május 30-án elindult Gáza felé. 800 különböző társadalmi helyzetű személy vállalta, hogy segítséget visz, közöttük képviselők, újságírók, aktivisták, zsidó származásúak is, akik elutasítják, hogy Izrael emberiségellenes bűnöket kövessen el nevükben. A flotta 10 ezer tonna humanitárius segítséget szállít az izraeli embargóval körülzárt 1,5 millió gázai palesztin lakosnak.

Az izraeli fenyegetés: már készen vár az érkezőkre az az internálótábor, ahonnan Barak (a háborúk és bűncselekmények minisztere) megigérte továbbszállításukat az egyik legrettenetesebb, a naqab-sivatagi Bir-Es-Sbaâ «Beer Sheva» börtönbe, hogy csatlakozhassanak az évek óta idezárt palesztinok ezreihez.
Az izraeli ügynökök a hajók elleni szabotázsakciókat sem riadtak vissza (Írországban és Cipruson), melyek miatt az indulást kétszer is el kellett halasztani. A nyugati demokrácia becsukta szemeit az EU az izraeli álllami bűnözés politikáját elfogadva.


Thomas Sommer-Houdeville írja, a civil misszió koordinátora, aki 3 hónapja Görögországban készíti elő a flottillát.
„… soha nem gondoltam volna, hogy ennyire megijeszthetjük Izraelt. Először is egy speciális csapatot hozott létre a külügyminisztérium, a tengerészkommandó és a büntetésvégrehajtás embereiből – a humanitárius segítséget szállító néhány hajó ellen... aztán bejelentették, hogy börtön vár ránk.
Nyilván megfélemlítésünkre játszanak. Félünk is, ki nem félne a helyünkben? Attól is tartunk, hogy elkobozzák a szállítmányt, az orvosságot, építőanyagot, iskolai felszereléseket és megsemmisítik azokat. Egy éve gyűjtöttük mindezt nemzetközi akciókban, görögök, svédek, törökök, írek, franciák, olaszok, algériaiak, malájok adták össze. (...)
Persze, ők is félnek. Először megakadályozták indulásunkat, próbálkoztak megosztásunkkal, nyomást gyakoroltak a török, görög kormányra… Ciprusban, az EU-tagállamban megakadályozta a rendőrség az európai parlamenti képviselők szabad mozgását! A hatóságokkal folytatott tárgyalás folyamán egyértelműen kiderült, hogy az Izrael diktálta beavatkozásnak köszönhető blokkolásunk (…). A 7 görög és ciprusi parlamenti képviselő csatlakozását meggátolandó szándék politikai vitát indított mindkét országban (...)
Erővel nyilván megakadályozhatják célhoz jutásunkat. Politikailag azonban sokba fog kerülni!
Izrael fél tőlünk. Mert mi képviseljük azokat az egész világban, akik haraggal tekintenek rá. Akik látják, mit tesz a palesztinokkal. Fél, hogy még több hajó jön Gázába, hogy az izraeli termékeket bojkottálni fogja a világ. (...)”

le monde fr.
Május 31-én hajnalban megerősítette a hadsereg, hogy legalább 10 személy vesztette életét a Gázába tartó humanitárius segítséget szállító hajóflotta utasai közül az izraeli kommandó beavatkozása folyamán. Helyi idő szerint kevéssel 21 óra után 3 Saar típusú őrhajó hagyta el Haifa kikötőjét. Az izraeli hadsereg jelezte a flottilla megállításának szándékát a gázai blokád további fenntartására, melyet 2007 júniusában állított fel a Hammasz területi ellenőrzésének létrejöttekor. A hadsereg 10 halottról beszél, egy török civilszervezet öttel többről, s hozzáteszi, többségük török állampolgár. A hajókkal megszakadt az összekötettés.
"Sajnáljuk a halottakat", jelentette ki Ben Eliezer kereskedelmi és ipari miniszter a rádióban. A hadsereg indoklása szerint a hajók utasai elkeseredettem ellenálltak, szúró- és vágófegyverekkel védekeztek, ezért volt szükséges számára a fegyverek bevetése.
A Reuter jelentése szerint Törökország tiltakozik, figyelmezteti Izraelt az elfogadhatatlan katonai hadművelet következményeinek elviselésére. A Palesztin Hatóság elnöke Mahmud Abbas 3 napos gyászt hirdetett a palesztin területeken.
Izrael háta mögött tudja az USA, az EU kormányait, a legjelentősebb imperialista hatalmakat, ennek tudatában terjeszkedik gátlástalanul több mint 60 éve megbocsáthatatlan bűnt követve el a palesztin és saját népe ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.