2010. május 3., hétfő

Nemzetközi információk

új sorozat 8.sz. (377) - 2010. ápr. 30.

Sajtószolgálat

Tartalom:

– Görögország: új sztrájkhullám az EU és IMF kötelezte intézkedések ellen

– Franciaország: ápr. 24-i egységfelhívás: «Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz!»

–a Haiti-Szolidaritás beszámolója arról, kik és milyen célra kaptak az általatok átutalt pénzekből

– Pakisztán: All Pakistan Trade Union Federation (APTUF) és a Working Women Organization (WWO) 2010. május elseji szolidaritási üzenet



GÖRÖGORSZÁG

Új sztrájkhullám az Európai Unió és az IMF kötelezte intézkedések ellen


A Le Monde napilap beszámolójából: «ápr. 23-án Athén központjában egy transzparensen a baloldali aktivisták által hangosan, a görögök többsége által csak halkan reklamálva: “FMI go home!”». Ápr. 22-én, a görög kormány, az EU és az IMF felelősei tárgyaltak a Görögországnak nyújtandó «segítség mechanizmusáról». Már másnap sztrájkra hívta a tisztviselőket a közszolgálati szakszervezeti szövetség, az ADEDY, ebben az évben negyedik alkalommal a közhivatalok megbénítására.

A Kommunista Szakszervezeti Front (Pame) ugyanezen a napon külön szervezte gyűlését … negyedik alkalommal.

Ha a magánszektor szövetsége (GSEE) most nem is szólított munkabeszüntetésre, a tengerészeti alkalmazottak és gépészek szakszervezete igen. Titkáruk elmagyarázta, hogy Papandreu bejelentette a kereskedelmi hajózásról, miszerint az «illeszkedik az Európai Unió politikájához, bármilyen is legyen hatása a dolgozókra nézve». Sztrájkelőkészületek folynak az építő- és textiliparban is.

Az ADEDY főtitikára, Ilias Iliopulos, nyilatkozta: «a véres intézkedések nem segítenek Görörországnak a válságból kilábalásban». «Tragikus korszak kezdődik», mivel «az IMF belekeverésével a helyzet még rosszabb lesz».
Az ADEDY alelnöke pontosít: «Az elégedetlenség és düh gyorsan növekszik. Most érezzünk igazán a válság hatását és a vele járó visszaesést.»

A parlament előtti tüntetésen a közszolgálatási dolgozók bércsökkentését, a nyugdíjak befagyasztását és az adók emelését hányták a kormány szemére. Attól tartanak, hogy a „szocialista” miniszterelnök, Papandreu elfogadja az EU és az IMF követeléseit, a még nagyobb megszorításokat.

«Nem fogjuk tolerálni a további intézkedéseket, mert már most is képtelenség megélnünk. Nekem van egy ingatlankölcsönöm, két gyerekem, az összes feleslegesnek ítélt kiadásról lemondtam már», mondja egy fiatal tisztviselő. Egy másik tüntető méltatlankodik: «A kormány miért nem azokat kapja el, akik a pénzt ellopták? Az én fizetésem vagy az anyám 300 eurós nyugdíja fogja megmenteni az országot?»
Még a kiskereskedők is ott voltak. Egyikük: «Nagyon nyugtalan vagyok. Általában 1000-1500 euró a havi fizetésem, de néha az ezret sem éri el. Az ÁFA-emeléssel még kevesebb lesz...»

Az ADEDY és a GSEE a szociális jogok újabb megkérdőjelezésétől tartanak. Az ADEDY új tüntetésre hív ápr. 27-én.
Május elején a kormánynak be kell terjesztenie a parlament elé az új társadalombiztosítási törvényt, mellyel késésben van.
A GSEE-t, melynek vezetése közel áll a Pasok-hoz (szocialista párt), saját bázisa késztette arra, hogy részt vegyen az ezen törvény elleni tüntetésen.

FRANCIAORSZÁG

Az ápr. 24-i felhívás


Egységet! Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz!

Felhívást intézünk a különböző irányzatokhoz tartozó dolgozókhoz és aktivistákhoz - üzemekben, lakónegyedekben, iskolákban, vállalatoknál, mindenütt!

Hozzunk létre közös bizottságokat ezzel a jelszóval:
“Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz! Semmiféle konszenzust Sarkozyvel!”


Minden egyes országban, ahol a kormány elkerülhetetlen intézkedésként mutatja be a nyugdíj ellenreformját, egyre több és több dolgozó találja úgy, hogy az egység létrehozása lehetséges és szükséges azért, hogy ne nyúljanak a nyugdíjakhoz és ezzel a kormányt meghátrálásra lehet késztetni. Mindenki úgy érzi, hogy még nem késő.

Mi, a „Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz” egységakcióért létrejött bizottság független munkáspárti (POI) megbízott tagjai – az elbocsátások megtiltásáért alakult egységbizottsági tagok támogatásával – párizsi ápr. 24-i összejövetelünkön megállapítjuk: az egész országban több mint 25 000 dolgozó és fiatal írta alá felhívásunkat «Egységet! Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz! Semmiféle konszenzust!»

Ápr. 22 óta Woerth miniszter találkozott a Szocialista párt, a Kommunista Párt és a Balpárt és a jobboldali pártok vezetőivel. Konzultált velük a jövő «nyugdíjreformjáról». Megsokszorozódtak a nyilatkozatok, hogy mi lenne a «jó reform».

Mi, különböző irányzatokhoz tartozó aktív és nyugdíjas küldöttek, dolgozók és munkásaktivisták, egymás véleményének tiszteletbentartása mellett azt mondjuk a munkásosztály és a demokrácia képviseletét hirdető pártok vezetőinek: semmilyen konszenzust nem lehet kötni Sarkozy kormányával. Semmiféle megegyzést, még csak «vita» szükségességéről sem, még a «jó reform» elvéről se! A dolgozók csak annyit mondanak: ne nyúljatok a nyugdíjunkhoz!

Erre szól megbízatásunk. Ez az egység alapja.

Mi, küldöttek, dolgozók és munkásaktivisták, annak tudatában, hogy nézőpontunk tükrözi a dolgozók óriási többségének véleményét, állítjuk, a „deficit” érve hamis. Évi 10 milliárd euró deficitről mernek papolni, de a bankok felfújásának és bukott tőkések támogatásának többszázmilliárdos tételéről hallgatnak! Pontosan ezzel a pénzzel folytathatják az elbocsátásokat! És újabb 32 milliárdot kapnak a munkáltatók a társadalombiztosítási járulékfizetési könnyítéssel!

Tudjuk, mert a kormány nem is titkolja, a Sarkozy-Fillon-Woerth ellenreformnak az az egyetlen oka, hogy a pénzügyi piacok követeléseit kielégítsék. Felidézve a «piacok támadását», a Le Monde márc. 20-i száma: «Franciaországot a pénzügyi hitelminősítők nem értékelhetik le […] Franciaország eljátsza összes befolyását, ha elveszti AAA [jó fizető ország] értékelését […] ezért lesz jelentős a nyugdíjreform”, biztosította egy Sarkozyhez közel álló személyiség.»

Május 15-én a kormány tudatni fogja «opcióit» a nyugdíjtörvényt illetően. Dolgozók, aktivák! Minden szinten, az üzemekben, a lakóhelyen, az iskolákban, a vállalatoknál! Hozzunk létre egységbizottságokat együtt: «Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz! Semmi konszenzust Sarkozyvel!»

Egymás nézeteinek tiszteletben tartása mellett szervezzük meg önmagunkat, hirdessünk nyilvános politikai gyűléseket: «Semmi konszenzust Sarkozyvel! Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz!»
24 avril
Pour tout

Megbízatásunk világos: ne nyúljanak a nyugdíjakhoz!
Semmi nem igazolhatja, hogy belemenjünk egy nyugdíjrendszerünket megkérdőjelező «vitába». Semmihez nem nyúlhatnak, sem a 60 évhez, sem a járulékfizetési szinthez, sem a járulékfizetés hosszához, sem az általános vagy különleges rendelkezésekhez, sem a civil és katonai nyugdíjakhoz: ezek nem képezhetik vita tárgyát.
Aki megszegi ezt a mandátumot, az minden szektor dolgozója együttes követelésének fordít hátat.


HAITI

Beszámoló

Haiti-Szolidaritás: kik és milyen célra kaptak az általatok átutalt pénzekből?

A haiti népet sújtó földrengés másnapján kibocsájtott felhívásra válaszolt a munkásszolidaritás. A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértéséhez eddig a napig 32 312 euró érkezett.
Bármekkora legyen is az összeg, kicsi vagy nagyobb, amit aktivisták, dolgozók, újságunk olvasói, szakszervezetek, a POI bizottságai küldtek, az összes segítség arról a csodálatos lendületről tanúskodik, amely a munkássszolidaritás megnyilvánulása a súlyos csapást elszenvedett haiti munkásszervezetek és aktivisták felé.

Emlékeztessünk, a Nemzetközi Egyetértés nem egy civil szervezet. Nem élvezi, nem is kéri az olyan szervezetek támogatását mint a Világbank, az ENSZ, vagy bármi más. A segítséget azoknak a haiti munkásszervezeteknek nyújtja, amelyekkel már a földrengés előtt is kapcsolatban áll a «Haiti megszállása következményeit vizsgáló nemzetközi munkásbizottság» keretében, közvetlenül a dolgozók, az aktivisták és a munkásszervezetek mellett.

Elkötelezettségének megfelelően ezt az egész segítséget a munkásszervezeteknek utalta át, hogy rekonstrukciójukat elősegítse, aktivistáikat támogassa, informatikai eszközöket és irodaszereket vehessenek, melyekkel lehetővé válik újraaktiválásuk a haiti nép és dolgozók érdekében.

Amikor az «összes segítségről» beszélünk, a szóban forgó teljes adományról van szó fillérre pontosan. Ennek kapcsán emlékeztetünk arra, hogy a civilszervezetek kampánya hivatalosan a kapott adományok 60 %-át használják fel «működési költségre», melybe beletartozik vezetőik és alkalmazottaik fizetése is. Csak 40 %-uk jut el a címzettekhez.

A Nemzetközi Egyetértés hagyományaihoz híven számot ad az adományok sorsáról. Szabályként ahhoz tartjuk magunkat, hogy a kéréseket minőségi és mennyiségi sorrendbe maguk a haiti szervezetek tegyék. Ez ad lehetőséget arra, hogy a segítség eljuttatása a legteljesebb egyenlőségben, egyetértésben és átlátszón történjék.

A földrengést követő első napokban a CATH, a CTSP (szakszervezetek), a MODEP, az Anten Ouvryé, az ANDEL és ADFEMTRAH (bizottságok) sürgős kérésére, az Egyetértés 6 000,41 euró segítséget küldött. Ez a pénz szolgált a legsürgősebb élelmiszer és orvosi segítségre a megsérült aktivisták számára, akik elvesztették lakásukat és létezésük alapjait.
2 000 eurós summa került ugyanezen okból a haiti szocialista párt (POSH) delegációjához.

Ezt követően a munkásszervezetek vezetése és a követőbizottság tagjai a lehető legpontosabb módon felmérték a károkat, a pénzügyi és anyagi lehetőségeket, melyekkel a minimális működőképességet biztosítani lehet a nagy szükségben is.

A CATH a következő kérést nyújtotta be az Egyetértésnek és a guadeloupe-i LKP-nek: «7 000 dollár kellene informatikai eszközökre és az Internet-kapcsolat helyreállítására; 1 000 dollár a szakszervezeti helyiségek berendezésére (iróasztal, székek, stb.); 2 000 dollár építőanyagvásárlásra a helységek rendbetételére; 1 000 dollár különböző alkalmi költségekre. Összesen 11 000 dollár.»
6 000 eurót azonnal elküldtünk, később még 5 000 eurót.

A POSH 6 000 eurót kért építőanyagra az új irodához Pot-au-Prince külvárosában, melynek területét egyik aktivista nagylelkűen átengedte számára. 3 000 eurót kapott a POSH delegációja abban az ütemben, ahogyan a munkák előrehaladtak.

Megbeszélés tárgyát képezi egy «szakszervezeti közös székház» építése.

Eddig a napig 22 000 euró került a haiti munkásszervezetek kezébe. Még 10 000 euró áll rendelkezésükre, melyre várjuk instrukcióikat. Az Egyetértés folytatja beszámolóját a pénzösszegek felhasználásáról.

Jelezzük, hogy a világ más részéről, a brazil CUT, a guadeloupe-i UGTG és LKP, az algériai Dolgozók Pártja és mások jelentős közvetlen segítséget nyújtottak a haiti munkásszervezeteknek.



PAKISZTÁN

All Pakistan Trade Union Federation (APTUF)
Working Women Organization (WWO)



2010. május elseji szolidaritási üzenet

Kedves Barátaink, Elvtársaink!

Forradalmi üdvözlet az All Pakistan Trade Union Federation/Working Women Organization-tól!

Május elsején, a nemzetközi munkásszolidaritás és a dolgozók harcának hagyományos ünnepén az All Pakistan Trade Union Federation és a Working Women Organization forró üdvözletét küldi Nektek, dolgozóknak és szervezeteiknek az egész világon.

Az ezévi május elsejét olyan körülmények között ünnepeljük, mikor az elszegényedő tömegek egyre inkább szenvednek az árak általános emelkedésétől, a munkanélküliségtől, a munkásellenes törvények bevezetésétől, az elbocsátások lavinájától, melyek egészen az öngyilkosságig terjedő reménytelenségbe sodorják a dolgozókat a pakisztáni háború kiszélesedésével párhuzamosan.

Különösen nyugtalanít bennünket a biztonsági szervek, a Pakisztánt bármely pillanatban megtámadni képes afganisztáni megszálló csapatok, a mindennapossá vált öngyilkos merénylők által elkövetett gyilkosságok, melyek többezer áldozatot követeltek. A munkásosztálynak ezen felül harcolnia kell a gáz válsága, a villanyszolgáltatás szakadozása következményei ellen, a 2008-as Industrial Relation Act (IRA) munkásellenes záradékai, a dolgozó nőkkel szembeni diszkrimináció ellen, a Water and Power Development Authority (WAPDA) keretében a sztrájkjog menyirbálása ellen a vasút, a posta és telekommunikáció, az ipar, a kereskedelem, az oktatás, a banki szolgáltatások területén csakúgy, mint az országban mindenütt a szakszervezeti szabadságjogok korlátozása ellen.

Tiszteletadással az életüket a munkásjogok elérésére feláldozott chicagoi mártírok emlékére, a szolidaritás elterjesztésére az egész világon, az All Pakistan Trade Union Federation és a Working Women Organization többszázezres tagságával gyűléseken és tüntetéseken ünnepel Karachi, Peshawar utcáin a dolgozókkal, nőkkel, fiatalokkal, parasztokkal együtt, Lahoreban 9 órától a Lahore Press Clubban kezdődően és befejezve a GPO-nál, a Mall Road-on.

Nekünk, a munkásosztálynak egyesíteni kell erőfeszítésünket a béke és jogaink megvédésében, együttműködésünket meg kell szilárdítani, hogy végre igaz társadalmat hozzunk létre, mely garantálja mindannyiunk számára saját hazájában az élethez való jogot emberi körülmények között. Az All Pakistan Trade Union Federation és a Working Women Organization készek a világ dolgozói és szervezeteik együttes harcának megerősítésére közös céljainkért, közös követeléseinkért.

Sok sikert küzdelmetekben!
Éljen a munkásosztály egysége!
Éljen a dolgozók nemzetközi napja, május elseje!
Gulzar Ahmed Chaudhary, az APTUF főtitkára;
Rubina Jamil, Working Women Organization elnöke.


Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris - France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.