2010. május 4., kedd

EUROPAI FELHIVÁS A PÉNZPIACOK KORLÁTOZÁSÁRA!

EURÓPAI FELHÍVÁS A PÉNZPIACOK KORLÁTOZÁSÁÉRT

Az alábbi felhívást Elisabeth Gautier, a transform! nemzetközi baloldali folyóirat lapigazgatója tette közzé, hogy minél szélesebb körből szerezzen támogatást egy európai uniós mozgalom elindításához. A mozgalommal meg akarjuk akadályozni, hogy a válság összes terhét a munkavállalók, a kisvállalkozók, a nyugdíjasok és a munkanélküliek viseljék, hiszen közben a válság felelősei, a multinacionális cégek – különös tekintettel a különböző pénzügyi szervezetekre – ebből is hasznot húznak. Bármilyen törpe kisebbséget alkotnak is ezek a csoportok, gazdasági erejüknél fogva óriási befolyásuk van a kormányokra, a parlamentekre és az uniós intézményekre.

Görögország keserves példája jelzi, hogy az uniós bürokrácia még az eurózónához tartozó tagországát sem volt hajlandó megmenteni a közös európai valuta ellen spekuláló, ám alig néhány hónapja még súlyos adófizetői eurómilliárdokkal megtámogatott bankoktól és befektetési alapoktól. A pénzügyi világ szűk érdeke a közös uniós érdekeken is képes felülkerekedni. Az egyetlen lehetőség, ha a többség egységesen, minél nagyobb számban szegül szembe a globális parazitizmus európai képviselőivel. Kellően nagy támogatottság esetén európai méretű akciók szervezésére kerül sor.

Mint ennek az európai felhívásnak a kezdeményezői, a következőket akarjuk elérni:

  • Hozzájárulni az ellenállás megerősödéséhez, Európa népeinek szolidaritási akciójához – az EU és a nemzeti kormányok a részvényeseket, a bankokat és a pénzpiacokat támogató politikája ellen. Olyan azonnali intézkedések bevezetését kell követelni, amelyek egy más logika és egy más világ felépítését szolgálják. Ez az aláírásgyűjtés is része az ideológiák küzdelmének, a válság legfőbb áldozatai itt és most kifejezhetik, hogy mennyire nem fogadják el az életkörülményeik módszeres lerontását.
  • Európa jövőjének e fontos pillanatában bátorítani akarjuk a különböző társadalmi mozgalmak, a szakszervezetek, a hálózatok együttműködését, a baloldali erőket, az állampolgárokat, az értelmiségieket, mindazokat, akik a civil társadalmat alkotják. Minden eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy amikor egy társadalmi és politikai mozgalom dinamikusan elkötelezi magát (például egy népszavazásnál), az állampolgárok képesek nagyon komplex problémákról is véleményt mondani és kifejezni követeléseiket.





1 megjegyzés:

  1. Ez egy görög szolidaritási petició - de senkinek ne legyenek illúziói, ha görögöknek nem sikerül kiharcolniuk az államadósságot lecsökkentő fizetési feltételeket, akkor nekünk még kevésbé fog sikerülni - és még tovább kell majd a külföldi hitelezőinket "támogatnunk" - a hiteltörlesztés ugyanis egy idő után már nem az eredeti hitelről szól hanem egy állandósult sarcról... ez ma több, mint az oktatási rendszerünkre költött éves kiadás - csak a nagyságrendet szerettem volna érzékeltetni.

    Az ilyen hitelezés technikailag sem megoldható, soha senki sem tud kibújni az adósságcsapdából - ezért valódi politikai válasz oldhatja csak fel az ilyen krónikus eladósodottsági helyzeteket - ez lehet egy háború, egy hiperinfláció, vagy ha katasztrófa nélkül akarjuk megoldani, akkor olyan tárgyalásos megoldás, amiben most a görögök vannak és az a célja, hogy olcsóbb kamattal kelljen törleszteniük és esetleg egyes hiteleket elengedjenek nekik.

    Elemi nemzeti érdekünk tehát a szolidaritás a görögökkel!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.