2010. május 10., hétfő

Európa elrablása

A görög mitológiában Zeusz bikává változva közelítette meg Európát, aki simogatni kezdte, s ezt kihasználva Zeusz elrabolta őt.

A Rebelión cikke bemutatja, hogyan lett Európa a fosztogatás, a szélhámosság intézménye. Amit nem mutat meg az az, hogy az Európai Unió, a nemzetekfeletti monopóliumok belső és külső háborújának a formája, mélységesen lerohasztotta a szakszervezeteket és a baloldalt. Az EU intézménye, a korrupció gépezete menthetetlen, arra való, hogy a népek elleni konszenzust fabrikálja. Ha kivonjuk belőle a néhány mindenre bólogató szerencsétlen «ártatlant», maradnak azok, akik megvásárolhatóak vagy kereken tolvajok.

Az európai ház szilárdnak tűnt. Addig, míg a dollár bajba nem jutott és megmentésére el nem határozták az euró destabilizását. Az elképedt Európa felfedezi, hogy éppen elrabolják, de nem ismeri fel, hogy ő maga volt, aki a piac bikájának adta magát. A neoliberális ideológián alapuló intézmény konstrukciója szándékosan kiürítette politikai tartalmát és a transznacionalitásé, az USA-é lett. Hogy a gazdasági kompetitivitás egyetlen céllá vált, hogy a tőke végül megtalálta privilegizált hozzáférését és annak kományzó normáját alkalmazza magának a termelésnek, a termelő embernek a megsemmisítésére.

Milyen mechanizmus szervezi a fosztogatást Brüsszelben? Az ALTER-EU 2005-ben azért jött létre, hogy küzdjön az európai programban egyre erősebb befolyású tőkéscsoportok ellen. Nemrégen hozta nyilvánosságra jelentését (Lásd: Will Dinan (Spinwatch) and Erik Wesselius (Corporate Europe Observatory): “Brussels, a lobbying paradise” (pp. 23-33). A jelentés emlékeztet arra, hogy a 27 tagállam nemzeti tövénykezése 30–40 %-ban az európai szabályozás terméke (környezetvédelmi problémákban eléri 60 %-ot). Leírja hogyan működik Brüsszel, a lobbynak nevezett bitorlók menyorszàga. 1985-ben 654 ilyen lobby létezett Brüsszelben, 1992-ben 3 000, napjainkban pedig 15 000 – mely jelzi, hogy minden nyilvános csoportérdekre 5 multinacionális bitorló jut. A legváltozatosabb maszkokat öltik fel: a kezdeti klasszikus kereskedelmi szövetség felhasználása óta a ravaszabbak jótékonysági vagy civilszervezet képét öltik fel. Brüsszelben a telefonkönyv alapján 1500 ilyen hivatásos speciális szervezet létezik: vegyipari érdekekre, banki fosztogatásra, médiaszélhámiára, mezőgazdasági juttatásokra specializálódva. Az Európai Bizottság felhívta őket arra, hogy az átláthatóság kedvéért listára iratkozzanak – mindössze egyharmaduk tette meg.
750 - 1 000 millió euróra becsülik a zsoldos rablóbandára fordított költségeket (az USA-ban ez a szám 2009-ben 2 600 millió euró).

Hogyan fosztanak ki bennünket? Három szinten rabolják el Európát. Először is közvetlenül az Európai Bizottságon keresztül. Az intézmény, melyet senki sem választott, az európai törvénykezés agya. Itt nyílik ki a Törvényt őrző páncélszekrény a ragadozó szakértők számára törvényhozói vagy technikai ülnökökként. A Bizottságnak 25.000 alkalmazottja van, egyharmaduk fordító és titkár. A maradék 17.000 nyilván nem tudja a törvényhozói feladatokat ellátni, ezért kell ezer szakértői csoporthoz folyamodnia. Nem új a dolog, már 1980-ban az akkori bizottsági elnök, Jacques Delors stratégiai szövetséget hozott létre az ERT-vel (az európai gyárosok kerekasztala, a legjelentősebb európai válllalatok legfelsőbb menedmentjének nyomásgyakorló csoportja). Maga az EB struktúrálisan is antidemokratikus, de az ilyen szelektált csoportok befolyása alatt csak a nép nélkül, a nép hátán, a nép ellen tud működni.

Második áldozatuk: a tagállamok miniszteri tanácsa, melynek az EU törvénykezését kellene minden esetben jóváhagyni. Annak megértéséhez, hogyan kopasztják Európát ezen a szinten, eggyel lejjebb kell lépni a 27 állam szintjére és megszorozni 27-tel a Bizottság apropóján adott magyarázatot.

Végül elérkezünk az utolsó fokhoz, az Európai Parlamenthez, az egyetlen közvetlenül választott intézményhez a maga elméleti hatalmához. A Bizottság magasságaiból érkező javaslatokat megerősítheti, elutasíthatja vagy elfogadhatja.
Korlátolt feladatának meghiúsítására a nyomásgyakorló csoportok 4 500 egyén számára adnak munkát. Vagyis minden európai képviselőre 6 lobbyügynök jut, a parlamentbe szabad bejárásuk van. Olvassuk el egy német képviselő beszámolóját mindennapos munkájáról az EP-ben: ”telefonálnak, várnak a lépcső alján, naponta százával kapom a leveleket. Lehetetlen belépni a parlamentbe anélkül, hogy utamat ne keresztezné legalább egy lobbista». Más illusztráció. Az európai képviselő Avril Doyle a munkája során vele kapcsolatba lépett 168 nyomásgyakorló csoport listáját publikálta. A parlamentet nem csak belül befolyásolják a lobbyk, bizonyos tanulmányok felfedik a nyilvánvaló kapcsolatot bizonyos képviselők érvelése és a manipulatív csoportok dokumentációjában található érvelések között.
Így fosztogatnak bennünket és Európát. Lehet, hogy itt találjuk meg az európai választásokon való, figyelmeztető távolmaradás okát. Ennek nincs köze a szabad népek szövetségének Európájához; az európai népek nem akarnak résztvenni ebben és tudatására nincs más lehetőségük.

1. A kívánságainknak megfelelő európai forradalomnak szocialistának kell lennie, a dolgozó osztályok felemelkedését kell hozza, az élet emberibb körülményeinek megteremtését.
2. A szocializmus valódi elve az, hogy a gazdaság nem uralkodhat az Ember felett, hanem éppen ember által ellenőrizhetőnek, alakíthatónak, racionálisnak kell lennie, hogy az embertömegek ne áldozatokká váljanak általa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.