2010. május 7., péntek

A KKE máj. 5-i kommünikéje

A tömegek osztályválasza a tőkének, a szociáldemokrata kormánypolitikának , az EU-nak és az IMF-nek

• Többszázezres tüntetések a PAME-val Athénben és 68 görög városban
• az KKE a népi küzdelmet hátbatámadó provokátorokat vádolja a 3 ember halálával

Május 5-én a PAME szervezte dolgozók megbénították a termelést. A gyárakban és üzemekben, boltokban és kikötőkben, a repülőtereken és az iskolákban leállt a munka. Kora reggel sztrájkvédő munkások és fiatalok ezrei jelentek meg munkahelyük előtt a munkáltatói terror ellen. Sokszázezren tüntettek a PAME szervezésében a görög városokban.
Ugyanekkor egy provokátorcsoport megpróbálkozott a sztrájkmozgósítás denunciálásával. Aleka Papariga, a KKE főtitkára a parlamentben kiemelte a szervezett politikai harc jelentőségét és elítélte a provokátorok tevékenységét, mely egy Molotov-koktéllal felgyújtott bankban 3 fiatal életét kioltotta.

Athénben a PAME központi gyűlésének helye az OMONIA-tér volt. Yorgos Perros, a PAME végrehajtó bizottságának tagja beszédében ezt mondta:
«Többé soha semmi áldozatot a bankárok, az ipari tőkések, a monópiumok számára! Áldozatot csak jogaink együttesének, életünk megvédésére hozunk, hogy gyerekeinket védjük, hogy ne kelljen feláldoznunk őket a legvadabb kizsákmányolás oltárán. Nem mondunk le vívmányainkról.
Hazugság, hogy intézkedéseik az ország megmentését szolgálják. Arról van szó, hogy a munkáltatókat, a bankárokat mentsék meg, őket, akik a korábbi támogatás egyedüli privilegizáltjai voltak. Azoknak a külföldieknek szolgál, akik kölcsönt adnak és akik a helyi patkányokkal a népünk termelte kincset akarják!
Az intézkedéseket évekkel ezelőtt elkezdték tervezni és lassacskán konkrét formát öltött. A Maastrichti szereződésben és a Fehér könyvben le vannak írva! Integrált része az összes EU-csúcsnak! Benne van a PASOK és az Új Demokrácia programjában! Részét képezi a Munkáltatók Uniója és a GSEE (magánszektor szakszervezeti tömörülése) kilencpontos szerződésének!"
Yorgos Perros aláhúzta: « Jogunk van hozzá, küzdeni fogunk a mi Görögországunkért, amely ezerszer jobb lesz, mint az övéké. Még ha meg is szavazzák ezeket az intézkedéseket, soha nem egyezünk bele. Nem engedelmeskedünk ezeknek a törvényeknek. Nap nap után, hónap hónap után megakadályozzuk a törvények végrehajtását egészen addig, míg meg nem semmisítjük őket».

A PAME szakszervezeti felelőse beszédét így fejezte be: «Mi, munkások, kisvállalkozók, kis- és középparasztok, fiatalok alkotjuk a többséget. Szövetségünket, egységfrontunkat megalakítva erősebbek leszünk. Nemcsak erősebbek, hatalmasak. Mert hatalmunk vektorát mi hoztuk létre. Nekünk kell megalkotni azt az eszközt, mellyel saját szükségleteink számára, saját tervek szerint kell termelnünk. Nekünk kell azt a fő mechanizmust megteremteni, amellyel megakadályozzuk paraziták és bitorlók kisebbségét abban, hogy a mi munkánkból éljen, mert a mi általunk megtermelt érték bőven lehetővé teszi gyermekeink és a jövő generációja életét.
Ez hazafias kötelességünk és felelőssgünk! Ez az egyetlen kiút és nem hátrálunk, akármekkora áldozatot is kell hoznunk érte!».


A beszéd után a PAME szakszervezetei tüntettek a köz- (ADEDY) és a magánszektor (GSEE) szakszervezetei által ajánlott kompromisszum ellen. A PAME megmozdulásán kívül demonstráltak a kézművesek és a diákok is.
A PAME tüntetésén részt vett a KKE Központi Bizottságának delegációja a párt főtitkárának, Aleka Paparigának részvételével.
A KKE parlamenti csoportja – a parlamenti szabályokat kihasználva – a kormány törvénytervezetéről minősített többségű szavazást (180 képviselő a 300-ból) kért.

A KKE az incidensekről

A PAME tömegtüntetése rendben zajlott. Vehemens választ adott a figyelem elterelésében, a KKE elleni izgatásban, a harc dinamizmusának gátlásában és a dolgozók megfélemlítésében érdekelt provokátorok akcióira.

Aleka Papariga a parlamentben a következőket mondotta a három fiatal halála után közvetlenül: «A dolgozók, akik 1974 óta szenvedik el a legnagyobb támadásokat, képesek különbséget tenni a jogaikat védő politikailag szervezett harc és ennek aláaknázása között. (…)
Azt mondjuk, a népnek nem csak nem kell félnie ezektől a provokációtól, hanem mindent meg kell tennie harcának védelmére, mely harc munkahelyén fog elkezdődni. (…)
A nép nem felelős azért a bűncselekményért, mely terve nem tudom melyik butik mélyén született meg. Nem ülünk fel a provokációnak, folytatjuk a harcot».


A főtitkár válaszolt a LAOS nacionalista párt vulgáris antikommunista támadására: «amikor a PAME tüntetés a parlamenthez érkezett, már itt voltak a Chrysi Avgi (szélsőjobboldali csoport) tagjai, ismert-ismeretlen személyek, akik korábban felgyújtották az athéni Műszaki Főiskolát, akik itt is az kiabálták «gyújtsuk fel a parlamentet!». Lefegyvereztük őket, elvettünk a kezükben tartott PAME-zászlókat, láncot formálva tartottuk őket távol. Nem is volt incidens. Önöknek vannak kapcsolataik velük, talán Önök játszák a provokátor szerepét. (…) »
(echepasnicolasope))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.