2010. május 10., hétfő

A IV. Internacionálé nyilatkozata

«Véget kell vetni az IMF és az Európai Unió diktátumainak»


Néhány nap elég lesz ahhoz, hogy a helyzet teljes nyíltságában elénk táruljon: a jelenleg folyó események révén nem csak Görögországról van szó, az összes európai nép sorsa forog kockán.

A görög munkásosztály, a fiatalság és az egész nép – jogos lázadásában a fizikai létét fenyegető gyilkos terv ellen – beleütközik az ellenforradalmi szent szövetségbe, amelyben az IMF «szocialista» elnöke, Strauss-Kahn, az oldalán helyet foglaló Obama, az Európai Unió, Merkel, Sarkozy, Papandreu, a Szocialista Internacionálé és sokan mások képviselnek.

Nemzetközi szinten csakúgy, mint minden országban ugyanazok a szirénhangok szólítanak fel konszenzusra és szent szövetségre a munkásszervezetek gyilkos tervekbe integrálásával, mint akik a nyugdíjakat, a munkahelyeket, a béreket, a közszolgáltatásokat, a politikai és szakszervezeti jogokat célozzák meg.

Nem Görögországról van szó, hanem a teljes Európáról. Papandreu éppencsak ismertette programját, Franciaországban Fillon miniszterelnök szigorításokat jelentett be, offenzíváját kombinálva a nyugdíjak likvidálásával. Spanyolországban Zapatero hívott szent egységbe, hogy a munkásosztály elleni programját végrehajtsa. Nagy-Britanniában a választási eredményt ragadták meg a munkásosztállyal szembeni újabb csapások bejelentésére.

Néhány nap elég lesz ahhoz, hogy a Görögországban kifejlődött helyzet véglegesen kitörje a nyakát az úgynevezett «reformoknak», «szabályozásnak» vagy «korlátozásnak», melyek a spekulánsok, a bankárok, tőkések tombolását segítenék. Amikor Papandreu a „nemzet érdekének megmentéséről” beszél, valójában a termelőerők magántulajdonán alapuló rothadó és halálra ítélt rendszert védi.

Még ha az üzenetet a «hitelminősítők» is közvetítették, a döntéseket az IMF washingtoni és az EU Brüsszeli székházaiban hozták. Ez az üzenet a görög nép, a görög dolgozók elleni hadüzenet, háború egész Európa népei és dolgozói ellen. Társadalmi háború, melynek kezdeményezői ugyanazok más formában, mint akik annak idején fegyveres háborút robbantottak ki a Balkán szétverésére és ma pedig az afgán, az iraki és a pakisztáni nép ellen viselnek hadat.

Hadat, mely által az amerikai imperializmus igyekszik megtartani mindenáron dominanciáját és térnyerését az egész világban, fosztogatással, a katonai bázisok kiterjesztésével, a nemzetek feldarabolásával. Háborút, mely elsősorban magának az USA-nak a dolgozóit célozza, akik ugyanazokat a halálos csapásokat szenvedik el, mint társaik Európában s az egész világon. Ez a háború az agonizáló tőkés rendszer zsákutcáját jelzi, mely csak a dolgozók, jogaik elleni romboló erők fejlesztésére képes, olyan rendszer, mely az összes nép ellen háborút visel, az egész munkásosztály ellen, s az összes földrész összes népének létét fenyegeti.

Tény, mely csak csodálkozásra késztethet bennünket: azok közül, akik hangjukat felemelik a görög nép elleni igazságtalansággal szembeni tiltakozásul, egy sem követeli az Európai Unióval való szakítást. Holott a görög nép felkelése olyan egyszerű kérdéseket vet fel, melyek minden nép előtt napirenden vannak. Különösen az IMF és az Európai Unió diktálta programok érvénytelenítésének követelése és az «adósság» nevében kifejezett diktátumok elutasítása. A IV. Internacionálé felteszi a kérdést: van-e más kiút Görögországban, mint a bankok és a gazdaság kulcsiparágainak államosítása? A válasz feltételezi ugyanazt a kérdést a francia, német, brit, stb. «kölcsönt» nyújtó bankokról is!

A görög nép ellenállási mozgalma napirendre tűzi nemzetközi szinten is az IMF és az Európai Unió antidemokratikus, nemzetek feletti intézményei megszüntetését, de a Világkereskedelmi Szervezetét és a Világbankét is, melyek miután az adóssággal, a strukturális kiigazítási tervekre kötelezéssel szinte teljesen romokba döntötték Afrika, Ázsia, Latin-Amerika országait, brutálisan támadják Európa és az USA népeit is.

Egész Európában (ahogy az egész világon) különböző formákban és az előttük álló akadályok ellenére az ellenállási mozgalom növekszik az imperializmus dühöngő offenzívája ellen. Küzdelem folyik a nemzeti szuverenitás tiszteletbentartásáért, közös cselekvésért az Európai Szocialista Egyesült Államokért, a szabad nemzetek dolgozóinak és népeinek egyesítéséért az összes kontinensen.


A IV. Internacionálé programjában a civilizáció és az emberiség megmenthetőségét ahhoz a feltételhez fűzi, hogy a munkásosztálynak véget kell vetnie a tőkés kizsákmányolás rendszerének. Ennek a programnak első feladata a munkásosztályban létező összes, annak függetlenségét őrizni kívánó erő összegyűjtése, bármely is legyen ezen erők eredete. Ebben a szellemben támogatja a berlini, sügősséggel összhívott európai munkáskonferenciát (2010. jún.19-20.) és az algíri nyílt világkonferenciát (2010.nov.19-20-21.)



a IV. Internacionálé
nemzetközi titkársága
2010.máj.7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.