2011. december 3., szombat

Ágazati szakszervezeti vezetők üzenetei - Kockán az életed!


Varga László: ne lehessen a kockát elvetni!

A kormány a közigazgatás, a rendvédelem, az oktatás és az egészségügy működését, közös jövőnket, gyermekeink jövőjét kockáztatja – mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

Több, mint 2000 évvel ezelőtt hangzott el először, hogy a kocka el van vetve. Julius Caesar átlépte a Rubikont, Róma polgárháborúba süllyedt, Caesar meghalt. A kocka ma is el van vetve. Reméljük, nem lesz belőle ilyen súlyos következmény. Ugyanakkor a kormány az intézkedéseivel, az elvetett kockával kockáztatja a közigazgatás, a rendvédelem, az oktatás, az egészségügy működését. Kockáztatja gazdasági intézkedéseivel a magyar emberek megtakarításait, kockáztatja az ország gazdasági működését. A kocka el van vetve, nem tudni, melyik oldalára esik: Melyik lesz alul, az oktatás, a gazdaság, vagy a szociális ellátórendszer? Azért kell demonstrálnunk december 3-án, hogy ne lehessen a kockát elvetni, ne lehessen a közös jövőnket, a gyermekeink jövőjét kockáztatni.

Pataky Péter: a versenyszféra munkavállalói szolidárisak a közszféra dolgozóival

A közszféra megbízható működése mindannyiunk érdeke. Ez akkor érhető el, ha az ott dolgozókat megfizetik – üzente Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke.

A versenyszféra munkavállalóit nemcsak a szolidaritás kell, hogy elhozza a demonstrációra, hiszen mindannyian igénybe vevői vagyunk a közszolgáltatásoknak, legyen az egészségügy, oktatás, bármilyen hivatali ügyintézés. Mindannyiunknak fontos, hogy ezek a szolgáltatások megbízhatóak, jó minőségűek legyenek. Ez pedig máshogy nem képzelhető el, csak ha ott nyugodt, rendesen megfizetett emberek dolgoznak, akik elkötelezettek a saját szakmájuk iránt, akik így fogják a mi gyerekeinket a megfelelő minőségben nevelni, oktatni, az egészségünkre vigyázni, vagy az ügyeinket intézni.

Bárdos Judit: ki fogja fenntartani a rendet Magyarországon?

A rendvédelem megbecsülését, anyagi elismerését, valamint „békén hagyását” kéri a politikától Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

A rendvédelem területén mintegy 80 ezer aktív munkavállaló él és dolgozik, és mellette 30-40 ezer az 57 év alatti nyugdíjasok száma. A kormány a kétharmadnyi többsége birtokában a rendvédelem halálával viccel. Felszólítjuk a kormányt, hogy becsülje meg a rendvédelmet, a munkavállalókat és nyugdíjasokat! Rendvédelemre a közszolgálat fenntartása, és egyáltalán a rend fenntartása érdekében szükség van. Ha megbomlik a rend Magyarországon, ha nincs, aki a rendet fenntartsa, akkor nagy a baj. Több megbecsülést, anyagi elismerést és békén hagyást kérünk a politikától.

Fehér József: elszegényedés fenyegeti a közszolgálati dolgozókat

Fehér József, a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára sötéten látja a jövőt: a negyedik éve tartó bérbefagyasztás miatt a közszolgálatban dolgozók tömegei nem tudják majd fizetni rezsijüket, lakáshitelüket.

A kormány tervei szerint 2012-ben a közszolgálat mintegy 650 ezer munkavállalója egyetlen fillér béremelésre sem számíthat. Immár negyedik éve befagyasztják a közszolgálati illetménytételeket. Ez azt jelentheti, hogy több tízezer, de lehet, hogy a százezret is meghaladja azon kollégáink száma, akik reményvesztettek lesznek, mert az elszegényedés küszöbére fognak kerülni. Nem lesz miből kifizetni a gázszámlát, nem fogják tudni miből törleszteni a lakásrészleteiket.

Galló Istvánné : a közoktatás és a szakképzés átalakításával szándékosan és tudatosan teszi tönkre az ország jövőjét a kormány

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint az egész társadalom fogja viselni az egyeztetés nélkül elkészített, a pedagógusok, a szülők, a helyi közösségek jogait csorbító, a nemzeti köznevelésről, valamint a szakképzésről szóló törvénytervezetek következményeit.

Nincs nagyobb ostobaság, és nincs nagyobb felelőtlenség annál, amikor egy ország vezetői szándékosan és tudatosan teszik tönkre az ország jövőjét. A Parlament előtt lévő nemzeti köznevelésről szóló és a szakképzés átalakításáról szóló törvény most ezt teszi. A közoktatási intézmények államosításával megszűnik a helyi közösségeknek, a szülőknek az a joga, hogy beleszóljanak abba, hogy mi történik a közoktatási intézményekben, mi történik a közoktatási intézményekkel. Az államosítás arra ad lehetőséget, hogy az iskolákat minden ellenállás nélkül összevonják, bezárják. A 16 éves tankötelezettségi korhatár, amelyet a törvény tartalmaz, azt jelenti, hogy a közoktatás rendszeréből tízezrek kerülhetnek ki anélkül, hogy képesítést, szakképesítést kapjanak. A kötelező óvodáztatás, az egész napos iskolában való tartózkodás feltételek megteremtése nélkül a szülőnek azt a jogát sérti, hogy ő dönthessen a gyereke neveléséről. A pedagógus életpályamodell, amellyel hónapok óta kecsegtetik a pedagógus társadalmat, nem fog mást jelenteni, mint a megemelt munkaterheknek az ellenszolgáltatását. Ráadásul a pedagógus életpályamodellhez egy olyan minősítési rendszer tartozik, amely szubjektív elemeket tartalmaz, így elbocsátható lesz az pedagógus, akit a bizottság nem ítél elég megbízhatónak, vagy az erkölcsi magatartásában, a magánéletében valami kifogást talál. Elfogadhatatlan számunkra, hogy a közoktatás átalakításának tervezetét érdemi, igazi viták nem előzték meg, hogy a szakmai szervezeteknek és a szakszervezeteknek a véleményét nem hallgatták meg, nem vették figyelembe. A közoktatás nemcsak a pedagógusnak az ügye, nem csak a szülőknek az ügye, a közoktatás közügy. A közoktatás átalakításnak a hatását az egész társadalom fogja viselni.

Kónya Gusztávné: megbecsülést a szociális ágazatban dolgozóknak

A kormánnyal szemben elvárás, hogy lehetővé tegye a fizikailag és pszichésen is nehéz munkát végzők anyagi és társadalmi megbecsülését – mondja Kónya Gusztávné a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Szociális ágazatban dolgozó munkavállalóink az időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat ellátó munkát végeznek. Mind fizikailag, mind pszichésen óriási terhet vállalnak, ezért sem anyagi, sem társadalmi megbecsülésben nem részesülnek az elvárt szinten. Elvárjuk a mindenkori kormánytól, hogy jogi úton a szociális törvény, a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény, a bértábla és a munka törvénykönyve módosításánál jogilag is tegyék lehetővé, hogy megfelelő társadalmi megbecsülésben részesüljenek munkavállalóink.

Mendrey László: valódi átalakítást és ne elbocsátásokat, ne a munkaterhek növelését a közoktatásban

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke nem látja a közoktatás átalakításához szükséges költségvetési forrásokat, az átalakítás tömeges elbocsátásokat hoz és súlyos terheket ró majd a pedagógusokra.

A közoktatásban kialakult helyzet az elmúlt évtizedek következménye. Ma ott tartunk, hogy a fenntartó önkormányzatok képtelenek a vállalt feladataiknak megfelelni, ezért szabadulni igyekeznek az intézményeiktől. Az állam ezeket a tervek szerint át akarja venni, és generálfenntartóként kíván megjelenni az iskolarendszerben. Ez súlyos terheket ró az egyébként is nagyon nehezen fenntartható költségvetésre, ennek az anyagi forrásait nem látjuk. Attól tartunk, hogy ezeknek az intézkedéseknek a bevezetése eredményeként súlyos pedagógus-elbocsátásokra, iskola-összevonásokra kerül sor. A pedagógusok életpálya-modelljének bevezetése, 700 milliárd forint kötelezettséggel jár együtt. Tudjuk, hogy súlyos válság, súlyos gazdasági válság van az országban és a világban, de elvárjuk a kormánytól, hogy a pénzeszközök megfelelő átcsoportosításával kezdjen neki a valódi átalakításnak és ezt ne oly módon tegye, hogy a pedagógusok munkaterheit, illetve a pedagógusok kötelezettségeit nagymértékben fokozza.

Tóth József: hol marad a munka becsülete?

Többletfeladatok kevesebb bérért. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint a kormány nem teljesíti ígéretét.

A kormány azt ígérte: visszaállítja a munka becsületét, aminek minden munkavállaló örült. Az elfogadásra váró törvények és a meghozott törvények azonban nem ezt tükrözik. A kormány szét akarja verni a szakszervezeteket. A különböző törvények kapcsán többletfeladatokat ró a munkavállalókra, kevesebb bérért. A kormány azt mondja: visszaállítja a munka becsületét. A kormány tevékenységéből nem látszik kirajzolódni a munka becsületének a visszaállítása.

Földiák András: súlyos megszorítások, bizonytalanság és koncepciótlanság

A felelős minisztérium nem biztosított végkielégítést az elbocsátott dolgozóknak, nem áll ki a szakmai érdekeiért - állította Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A közgyűjteményeket és a közművelődési intézményeket nagyon súlyos megszorítások érték ebben az évben. Ez csak az egyik része, hogy az országos intézményekben 2 százalékos létszámcsökkentés zajlik ezekben a napokban. Ez azt jelenti egy-egy nagy intézmény esetében, például az Országos Széchenyi Könyvtár esetében, hogy több mint száz ember kerül az utcára. És ehhez a minisztérium nem biztosította a végkielégítést, ami tovább fokozza a bizonytalanságot, de sajnos községi, városi intézményeknél is összevonások, és hasonló megszorításoknak vagyunk a tanúi. A KKDSZ határozottan fellép annak érdekében, hogy legyen kulturális koncepciója az országnak. Nem látjuk, nem tapasztaljuk, hogy a minisztérium kiállna ezekben a szakmai ügyekben, segítséget nyújtana, és létrehozna egy olyan fejlesztési tervet, ami a mai problémák megoldását segítené.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.