2011. december 13., kedd

Munkás Hírlap

Nemzetközi munkásmozgalmi információk – 7. sz.
2011. dec. 10.



Magyarországi helyzet külföldi szemmel

December elején a külföldi sajtó félreverte a harangokat: «A forint szabadesésben». «Egy hónap alatt az euróhoz viszonyított értékéből 20 %-ot veszített»
«A Moody’s pénzügyi ügynökség leértékelte Magyarországot»
«A Wall Street Journal lehetségesnek tartja, hogy Magyarország lesz a következő európai ország, amelynek összeomlik gazdasága»!»
«Már 2008-ban első európai tagállamként Magyarországnak kellett nemzetközi segítséget kérnie. Budapestet 20 milliárd eurós mentőcsomaggal segítette ki az IMF, a Világbank és az EU» «Orbán végül az IMF-hez fordult segítségért»

A kormányfő, Orbán Viktor függetlenségi politikával, sőt, szabadságharccal kérkedett: “Soha nem adunk el a magyar földből egy hektárt sem külföldieknek!”
Soha nem tesz olyat, mint elődje, az európai intézmények direktíváinak totálisan behódolt Gyurcsány Ferenc, aki tiszta erőből privatizált és kiárusította az országot…

A Le Monde július 17-én megpróbálja elhitetni: Orbán éppen «az európai értékektől totálisan eltérő modellt» épít. «Elképesztő, hogy más tagországok nem értik meg, hogy ami Budapesten történik, az Európához méltatlan»…

Igen? Nem értik? Pedig éppen az Európai Unió igényeinek megfelelve jelentette be a Széll-tervben Orbán, hogy a brüsszeli követelmény szerint 2,5 %-ra csökkenti a költségvetési deficitet, és az államháztartási hiányt 2013-ig 15 %-kal mérsékli. Gazdasági minisztere, Matolcsy meg is jelölte a szükséges megszorításokat: 129 milliárdot a nyugdíjakon, 60 milliárdot a közlekedésen, 120 milliárd a gyógyszertérítésen takarít meg ...

Orbán kijelentette, hogy Magyarország többé nem nyújt «segélyt azoknak, akik képesek dolgozni». 300 000 munkanélkülit, 130 000 rokkantnyugdíjast szándékozik szó szerint kényszermunkába integrálni annak a 42 000 nyugdíjas rendfenntartónak a felügyelete mellett, akiket szintén azzal kényszerít, hogy ha visszautasítják, járandóságukat megadóztatja. Havi 50 000 Ft körüli bérért! (Bruttóban, mert minden bér egységesen 16 %-kal adózik.)

Emlékszünk még (a francia politikus) Laurent Wauquiez kapcsán! Azt nyilatkozta: «Magyarország bebizonyította, helye van Európa szívében»… «Büszke lehet arra, az elnöksége kezdetén kitűzött célok többségét teljesítette» és úgy becsülte meg, a cigányokat illető intézkedéseivel az ország jó irányba halad. Egy magyar újságíró ironizálva teszi fel a kérdést, vajon Orbánt nem ez a Laurent Wauqiez inspirálta-e közelmúltban Budapesten tett látogatása folyamán, aki Franciaországban a «szociális asszisztencia elleni védekezés érdekében» heti 5 órás ingyenes kötelező munkát írna elő a munkahelykereső minimáljáradékosok számára…

Az ország az összomlás előtt áll. Az életszinvonal romlik, az átlagjövedelem nem éri el a 330 eurót, gyermekes családoknál ennek a felét, de az árak ugyanolyan magasak, mint a többi uniós országban.

Ma pedig újabb címek tűnnek fel az újságokban: «Budapesten folytatódik a szociális tisztogatás». Megtiltották a kukákban turkálást és a közterületeken éjszakázást… Vagy: «a tüzelőfa-lopások megsokszorozódtak». És az épületeken, még az utakat övező mezőkön is mindenütt a táblák: «Eladó», de gyakrabban inkább: «For sale» …

De immár több hónapja tüntetések, demonstrációk zajlanak.

Júniusban a tűzoltók és a fegyveres testületek több ezer fővel tüntettek ezen politika ellen a jogaikért. Majd mintegy 70 vasas, közlekedési, postás, kórházi, pedagógus-, tűzoltószakszervezet, független szakszervezetek, vállalatiak, néhány szövetségi hívott egységbe a sztrájkjog helyreállításáért, a szakszervezeti jogok megsértésének leállításáért, a nyugdíjakért, a bérhátralékok kifizetéséért és a kollektív szerződésekért.
A tüntetést előbb betiltották, majd mégis engedélyeztek 300 embert a Parlament előtt. 50 000 lett belőle. Sopron, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs – az egyetemisták szerveztek a HÖK-kel demonstrációt az egyetemi reform ellen. Okt. 30-án az Oktatási és Kulturális Minisztérium előtt gyűltek össze ezrével. A feliratokon: «Volt egy álmom, a diplomám!» és «A tudás nem függhet a pénztől».

Az elkeseredés nő. Hoffmann Rózsa már 6 hónapja beszélt arról, hogy 50 órás «jótékonysági» munkát kellene bevezetni az érettségi előzetes feltételeként, most pedig bejelentette a következő évre az egyetemektől történő 30 milliárd forintos elvonást.

Egyetemista lányok, akiknek ez az első tüntetés életükben: «Idáig a rektorok kijelölése az egyetemi tanács hatáskörébe tartozott, mostantól pedig a Parlament fogja kinevezni őket. Ez a programokba való politikai és piaci beavatkozás. Mi az egyetemek és az oktatás függetlenségét akarjuk. Ezen felül olyan döntést akarnak hozni, hogy a diploma megszerzése után 10 évig kötelező legyen Magyarországon maradni, egyébként pedig vissza kell téríteni az oktatási költségeket. Ez elviselhetetlen». Egyikük nyelveket tanul, másikuk állattant és elképzelni sem tudják, hogy ne mehessenek külföldre tanulmányaik kiegészítésére, tapasztalatcserére. Hozzáteszik: «mindezek mögött a privatizáció húzódik meg. A hallgatók felétől meg akarnak szabadulni. A tanulás költségei Gödöllőn a negyedéves 300 000 forinthoz képest megduplázódnak. Ez hatszor több, mint szüleink jövedelme. Ha maradnak az intézkedések, nincs jövőnk».



Tábla az október eleji tüntetésen Horthy, Rákosi és Orbán fotóival… a folytonosság jelzéseként.

A nácik támogatta nacionalista Horthy 1920 -1944 között kormányfő.
Rákosi, a sztálinista vezető 1949 és ‘56 között állt az ország élén.
Orbán a jelenlegi miniszterelnök.


Egyik tüntető mondja: «Csak Gyurcsány hiányzik, hogy a kép komplett legyen». Gyurcsány irányította az országot Orbán előtt, Brüsszel elvárására befejezve a privatizációt. A külföldi vállalkozások monopolhelyzetbe kerültek: az adókedvezmények 93 százalékát ők kapják (a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Európai Bizottság adatai). A Kommunista Ifjúsági Szövetség volt vezetője, a gazdaság kiárusítása után milliárdos, a szocialistákat elhagyva a nomenklatúra üzletemberré vedlett tagjaival egy liberális pártot hozott létre, a
Demokratikus Koalíciót.

A Fidesz is válságban van, ahogy a rendszer. Tánclépései IMF-ügyben, «kommunikáci+s zavarai» az EU-ban vihar egy pohár vízben; csak takarni próbálja azt: a nemzetközi nagytőke érdekében mindent megtesz, éppen úgy, ahogyan előírják számára. Valójàban nem kételkedik sem az IMF, sem az Európai Unió.


És Görögországban:

Görögországban is, a kormányváltás után is folytatódik ugyanaz a politika, az Unió politikája. Újabb megnyirbálásokat akar az oktatásban, melyre eddig is csak a költségvetés 2,7 %-át áldozták. Terrorkampány folyik, az áramszolgáltatást hozzákötik az új ingatlanadó fizetéséhez, újabb és újabb megszorítások jönnek. A szakszervezetek engedetlenségi mozgalmat szerveznek (még önkormányzatok is részt vesznek benne) és folytatják a tüntetéseket, sztrájkokat. A Maastrichti szerződés, a Merkel-terv mindent tönkretesz. Egész Európa egyre erősebb öntudatra ébredésének vagyunk tanúi.

A mélyben valami Magyarországon is érlelődik, ahogyan mindenütt. A munkásosztály, a dolgozók, a fiatalok, a diákok megkezdték erőik összevonását. Szakszervezeteikkel együtt.


Tömörülnek a szakszervezetek Orbán Viktorral szemben



• Igazságos, méltányos adózást követelünk!
• A visszamenőleges tövények leállítását!
• Követeljük a párbeszéd helyreállítását a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között!
• A munkatörvénykönyv bármely változása csak a dolgozókkal való konzultáció után történhessen!
• Követeljük a szolgálati nyugdíj szabályozásának visszaállítását!
• Vissza szakszervezeti jogainkat! Jogaink tiszteletbentartását!
• A sztrájkjog visszaállítását!

Kik vagyunk ?
Kik vagyunk? A Munkás Hírlap szabad kiadvány. Munkásaktivisták, szakszervezeti tagok kiadványa, akik harcolunk a termelőeszközök magántulajdona ellen, a kizsákmányolás ellen, az IMF és az Európai Unió ellen a békéért, a demokráciáért, a szocializmusért. Harcunkat a magyar munkásmozgalom folytonosságához kapcsoljuk, céljaink megvalósításáért e keretek között küzdünk - ahogy azt elődeink tették 1919-ban, 1956-ban.
Internacionalisták vagyunk, az összes nemzet, nemzetiség egymás közötti egyenlőségét a nemzeti kisebbségek egyenjogúságára alapozva követeljük. Éppen ezért a munkáshatalom és a demokrácia elvéért szállunk síkra, a Dunamenti és Balkáni Föderációért, szabad népek szabad Európájáért, a szabad világ tagjaként.
Arra törekszünk, hogy az útról és eszközökről szabad vita jöjjön létre, melynek segítségével a tömegek meg tudják találni a kivezető utat abból a zsákutcából, amelybe az imperializmus és intézményei taszították őket.
Lapunk nyitva áll valamennyi dolgozó, aktivista előtt, akik célja hasonló: harc a privatizáció ellen, a munkához, az oktatáshoz, az egészségvédelemhez, lakhatáshoz, stb. fűződő jogokért.
Megjegyzéseiteket, állásfoglalásaitokat várjuk.


Email-cím: somijudit@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.