2011. december 1., csütörtök

Nagy-Britannia

A liberális-konzervatív kormány az Európai Unió általános irányának megfelelően megtámadta a nyugdíjakat, ez ellen tiltakoztak a szerdai sztrájkkal a brit közalkalmazottakat foglalkoztató szakszervezetek tagjai és a hozzájuk csatlakozó dolgozók.

Az új nyugdíjcsomag valamennyi elemét előnytelennek ítélik meg a közalkalmazottak. Bizonyos esetekben ötven százalékkal emelkedik saját hozzájárulásuk mértéke, és tovább kell dolgozniuk (2020-ban 66 évre, 2028-ban 68 évre emelkedik a korhatár), a járandóságukat pedig nem az utolsó, hanem az egész pályafutásuk során kapott átlagfizetésük alapján számítják ki, mely a nyugdíjak értékét 15 %-kal csökkenti.

Bizonyos szakszervezetek 10 éve nem vettek részt munkabeszüntetésben, az iskolaigazgatóké pedig 114 év óta még soha! A szakszervezetek 2,6 millió dolgozót szavaztattak meg és végül a munkabeszüntetés kétmillió közalkalmazottat érintett. Ez a legnagyobb sztrájk az 1979-es „rosszkedv tele” óta, de a helyzet azóta sokat változott, mivel a közszolgálat számos szektorát privatizálták.

A pénzügyminiszter pökhendi módon kijelentette, a dolgozók nem érnek el semmit a sztrájkkal, hozzáétette zsarolását: "csak a gazdaságot gyengíti és még kevesebb munkahely teremtésére lesz módunk". David Cameron még minimalizálta is hatását, holott az egészségügy, az oktatás, az adóhatóság, a múzeumok megbénultak, a közlekedés megnehezült, Skóciában egyetlen metró sem járt, Észak-Írországban pedig egyetlen busz és vonat sem.

Brendan Barber, a (mintegy 60 szakszervezetet tömörítő) Trades Union Congress főtitkára szerint már nem arról van szó, hogy a dolgozók átmenetileg hozzanak áldozatot, hanem arról, fogadják el életszínvonaluk folyamatos csökkentését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.