2011. december 4., vasárnap

Esztergom

Esztergom történetétől hangos az ország. A megválasztott polgármester súlyos adósságokat örökölt, vele szemben a közgyűlés fideszes frakciója olyannyira opponál, hogy a város életét megbénította. A bajok láttán a polgármester gyalogmenetben ment Budapestre megoldásért, mindhiába. Ma már nincs lehetőség a közintézmények működtetésére. Nov. 25-én a közvilágítás és a közétkeztetés hiánya miatt felháborodott lakosok közül rendőrök menekítették ki a fideszes képviselőket.

Az esztergomi önkormányzat által fenntartott három általános iskolát, valamint egy alapfokú zene- és művészeti iskolát, középiskolákat, múzeumot, szociális központot és kórházt is állami kézbe vehetik január 1-től, ha a parlament önkormányzati bizottságának erre vonatkozó módosító indítványát elfogadják. A módosítás azt is rögzítené, hogy a polgármesteri hivataltól átkerülő köztisztviselők jogviszonya megszűnik az államosítás időpontjában, a gazdasági ellátószervezetekből átkerülő köztisztviselőkra és közalkalmazottakra ugyanez vonatkozik.

Egy esztergomi lakos mondja el, mi történik ma a városban.

«Nem is tudom, hogy hol kezdjem. Az éppen folyó civil akció arról szól, hogy elmegyünk minden fideszes képviselő házához, valaki felolvassa a petíciót, majd bedobjuk a postaládájába, mert természetesen kijönni nem mer, pedig síri csöndben vagyunk. A petíció arról szól, hogy nem végzi azt a munkát, amiért a lakosság megválasztotta, ezért kérjük, mondjon le és legyenek új választások. Ezt most mutatta az ATV (dec.4-én este).
Nem tudom, ismert-e, hogy Tétényi Éva független polgármestertől minden jogot elvettek, 0 Ft felett „rendelkezik”. Ebből kéne megoldania a reprezentációs feladatait, postát, stb. Kis bolttulajdonosok adományozzák a teát, kávét. Az esztergomi asszonyok sütik a süteményeket. A Magyarországra akreditált nagykövetek feleségei klubba tömörültek, gyakran látogatnak ide (nagyon ízlett nekik a házi sütemény) és mindig hoznak adományt. Amikor a Mária-Valéria híd 10 éves lett, háromnapos ünnep volt szintén 0 Ft-ból. Mi lányok-asszonyok, kézügyességünktől függően apró ajándékokat gyártunk, hogy a polgármesterasszony, ha ellátogat gyermekintézménybe, idősek otthonába, akkor tudjon mit vinni. A Híd-ünnepen itt voltak a külföldi testvérvárosok küldöttségei és el voltak ájulva azon az összefogáson, amit tapasztaltak. Látták a nőket teret, utcát sepregetni. Nem tudom, azt hallották-e, hogy aki tavasszal virágot akart ültetni a körforgalom virágágyásába, azt feljelentették rongálás címszóval. Erre sokan úgy reagáltak, hogy kertészkedtek egy kicsit, majd elmentek a rendőrségre és feljelentették önmagukat. Most adventi feladatokat látunk el, hatalmas ádventi koszorút hoztunk össze a főterünkre, készül a hivatal erkélyének dekorálása és készítjük az ajándékokat.»

A petíció azt kéri számon minden egyes fideszes képviselőn, hogy a volt fideszes polgármester, "Meggyes Tamás szolgalelkű kiszolgálójaként részese volt Esztergom tönkretételében", valamint a választások óta eltelt másfél évben nem működnek együtt a kétharmados többséggel megválasztott független polgármesterrel, Tétényi Évával. A tüntetést az "EsztergOHM valódi ellenállási újság és közösség" elnevezésű civil csoport szervezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.