2012. augusztus 9., csütörtök

A szakszervezetek nagy pofont adhatnak a görög kormánynak


              
 Görögországban azzal fenyeget a legerősebb szakszervezet, hogy ha privatizálják az ország legfontosabb erőművének egyes részeit, akkor munkabeszüntetésekkel - országos áramszüneteket okozva - tiltakoznak majd a lépés ellen. A helléneket zsaroló nemzetközi szervezetek – a trojka – arra kéri a görög kormányt, hogy liberalizálja az ország energiapiacát.

"A PPC áramszolgáltató ügyét az összes görög számára fontossá tesszük" - hangoztatta Nikosz Futopulosz, a több, mint 18 ezer tagot számláló GENOP szakszervezet vezetője.  A Görögország legerősebb szakszervezeteként is számon tartott GENOP vezére ezután arra is kitért, hogy ők hittel és elszánással küzdenek majd, mivel egy komoly államnak a stratégiai fontosságú cégeket ellenőrzése alatt kell tartania. Ha nem teljesülnek a követeléseik, akkor akár a munkát is beszüntethetik, és így elsötétülhetnek a görög városok is.
A szakszervezeti vezető kijelentéseivel az ellen protestált, hogy a kormány - immár sokadszorra - tervbe vette a PPC állami áramszolgáltató egyes elemeinek eladását, hogy ezzel is eleget tegyen az EU-EKB-IMF hármasa alkotta trojka azon követelésének, hogy liberalizálja a görög energiapiacot.
A PPC eladása azonban komoly akadályokba ütközhet. A korábbi kormányok is már többször nekifutottak a cég eladásának, ám ha Görögország legnagyobb munkáltatójának - a PPC által üzemeltetett erőművekben több, mint 20 ezren dolgoznak -  be kellene zárnia egyes blokkokat, akkor az komoly munkaerőpiaci gondokat okozna a régióban. Eközben a lignit kitermelésének volumenében Görögország előkelő helyet foglal el Európában, csak a németek és a lengyelek hoznak a felszínre több barnaszenet. A hatalmas lignitvagyont a görögök saját kezükben akarják tartani, így - bár a lignites hőerőművek korántsem környezetbarát működésükről híresek - esetleg külföldi hitelek segítségével tovább fejlesztenék a kitermelést és az áramtermelést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.