2012. augusztus 16., csütörtök

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
86-87 (455/456) sz.– 2012.aug.3.




Brazília


A független CUT védelme –2012.júl. 25.


Júl. 10-én adtuk ki a «Mindnyájan együtt augusztusban meneteljünk Brasiliába!»:
«A CUT nem fogadja el a nagyvállalatok adófizetési könnyítéseit és a társadalombiztosítás meggyengítését, ez nem nyújt védelmet a nemzetnek, a dolgozóknak, és csak a válság hatását erősíti. A CUT más politikát követel az általa is megválasztott Dilma elnök kormányától. 
Ennek alátámasztására a CUT menetet szervez a fővárosba. Itt az ideje, hogy még a választási időszak előtt szakszervezetünk megerősítse, hogy a dolgozók és a nép oldalán áll».

Július 13-án a CUT mobilizációs harci napok keretében elfogadta:
«Aug. 15. Brasiliába menetelés: a dolgozók és a nemzet védelme a válsággal szemben, az általános és szolidáris társadalombiztosítás fenntartása a munkáltatói hozzájárulás csökkentésével szemben,  az ILO 158-as konveciójának ratifikálása, a prekaritásos munka ellen, napi munkaidőcsökkentés munkabércsökkenés nélkül, agrárreform, az ingyenes közoktatás védelme és a minimumküszöb azonnali bevezetése, a gazdaságpolitika módosítása, a Petrobras 100 %-os állami tulajdonának fenntartása, a repülőterek és infrastruktúra koncessziójának/privatizálásának tiltása».

Javaslatunk a menetről, középpontjában a Dilmának címzett kéréssel a más politika követeléséről, alapvetően ellentmond a munkáltatókkal való partneriátusnak, a CUT jelentős szektorai kormány alá vetésének, melyet az újonnan választott vezetés képvisel. Ezért kell ébernek maradnunk, aktívan közbelépni, hogy ezek a javaslatok ne maradjanak papíron, hogy a mobilizáció valóban jelentős legyen aug. 15-én, s minden államból meg kell szervezni a menetet, hogy az hatékonyan támogassa a közszolgáltatás, a a vidék és a pedagógusok sztrájkját.

Ezért javasoljuk, hogy az összejöveteleken, kongresszusokon, stb. intézzünk a CUT új vezetéséhez indítványokat ebben a szellemben, idézzük követeléseinket.

Több mint  30% a paritás ellen

A júl. 11-i szórólapjot a CUT 18 küldötte írt alá:«a dolgozó nők elnyomása nem nemek, hanem harc kérdése. A paritás csak azt garantálja, hogy az irányításban helyük legyen, feladatuk, de az igazi problémát társadalmi, munka- és politikai jogaik elérése érdekében nem oldja meg».

A végső szavazás (leszavazás) mindenkit meglepett, annál is inkább, mert a CUT vezetésében reprezentált erők mindegyike mellette volt, sokan a küldöttek közül pedig spontán módon álltak ki a paritás mellett. Sandra (mezőgazdasági dolgozó): «Rondoniában nincs szükségünk a paritásra – a részvétel a kapacitás és a rendelkezésre állás függvénye. Erre nem kell kötelezni, ez nem egy vívmány. Vita nem is volt, csak itt, nálatok a Concutnál».

A paritás kérdésében – ami előre vetíti a jövő egyéb, «rassz»- vagy korkritériumait – segítettünk a vita elindításában, amely fel fog ismét lángolni akkor, amikor az ilyen típusú «szabályzati követelmények» lehetetlenné teszik a szakszervezeti vezetés felépítését. A vita tehát tovább folyik.

Új vezetés

Két lista került megvitatásra. Az új a Rejane Oliveira vezette kettes lista – aki a paritás jegyében kérte, hogy rá szavazzanak – 8 %-ot kapott.
Ami bennünket illet, egy szélesebb listán szerepeltünk, Vagner Freitas banki alkalmazott vezette, 92%-kal nyert. A lista megpróbálja minden erő reprenzatív képviseletét tiszteletben tartani.

Julio Turra továbbra is a (25-ről 32 tagúra nőtt) Végrehajtó Bizottság tagja és 3-ról 5-re növeltük tagjaink számát: João Batista Gomes (Sindsep-SP), Jaqueline Albuquerque (Fenajufe, PE), Lourival Lopes (Contracs, BA), Cida de Oliveira (Sinpro-JF, MG) és Oton Pereira Neves (Sindsep-DF).

Ehhez  hozzá kell adni 29 társunkat, akiket a CECUT-ból választottuk a CUT posztjaira.


A CONCUT fontos leckéje, hogy azoknak, akik azt akarják, mint mi is, hogy a  CUT valóban munkáltatóktól - kormánytól független legyen és az osztályharc felé forduljon, meg kell erősíteniük beavatkozásukat a központ minden intézményében.


Julio Turra, Végrehajtó Bizottság;
João Batista Gomes (SP); Jacqueline Albuquerque (PE);
Lourival Lopes (BA); Cida de Oliveira (MG); Oton Neves (DF)

kapcsolat: julioturra@cut.org.br


Fülöp-szigetek


     Erőszakos akciókkal polgári légiforgalom dolgozói jogai ellen



Több hónap óta a Philippines Air Lines (PAL) légitársaság dolgozói szakszervezete sztrájkokkal és tüntetésekkel áll ellen az elbocsátás eszköze, az igazgatás szolgáltatás-kiszervezési törekvésének.

230 dolgozó ellen «gazdasági szabotázs» miatt indult vizsgálat. Gerry Rivera szakszerv. vezető: «A repülőtéri berendezéseket semmiféle kár nem érte»,  tehát kizárólag a sztrájkjogot vonják kétségbe.

A PALEA szakszervezeti szolidaritásra hív a szakszervezeti jogok megsértése miatt és megerősíti, hogy folytatja küzdelmét a PAL-tól elbocsátott dolgozók visszavételéért.

                                                                           

BURUNDI



Sajtóközlemény

A költségvetési törvény következtében az üdítőitalok, ásványvizek, sör ára 15-20 %-kal felment.

A bor ára 70%-kal, az alkoholé 120%-kal; a cukorra 400 burundi frank adót vetnek, a mobiltelefonokra 10 %-ot és júliustól pedig már alkalmazzák a 10 éves vagy annál idősebb gépkocsira a 1.500.000 frankos adót. A lakosságra ezen felül az év végéig még 72.474.718.244 frankot akarnak kivetni.

Ezekre az állam pénzügyi válsága miatt van «szükség», mely közvetlen összefüggésben áll a nemzetközi pénzügyi intézmények parancsainak, a szegénység elleni küzdelem stratégiai kereteiben végzett privatizációknak  az alkalmazásával.

A PTD-‘’TWUNGURUNANI’’ megerősíti: az áremelkedés a privatizációk hatása. Ez nem fog leállni, a nyomor és a mnkanélküliség emelkedni fog – ha ez így folytatódik, a dolgozó népre és a fiatalságra társadalmi katasztrófa vár.

Ideje, hogy szakítsunk az áltanossá váló elszegényedés politikájával, amellyel a Világbank, az IMF és az Európai Unió fojtogatja népünket:

-              visszavonni az összes áremelési, adóemelési intézkedést!

-              a privatizációk leállítását!

-              szuverenitást, nemzeti kincseinket!

Bujumbura, 2012/7/31.
a PTD elnöke,
Paul Nkunzimana


Kapcsolat
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com




Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.