2012. augusztus 17., péntek

Az álláshalmozás bajnokai



A Moniteur (Közlöny) közzétette több mint 7.000 belga képviselő 2011-es nyilatkozatát. Álagosan 6,5 állással rendelkeznek – ebben benne van az is, akinek csak 1 van és az is, akinek 59 ... (Belga)

7.403 különböző szintű (szövetségi, tartományi, helyi) képviselő nyilatkozott – 177-en elmulasztották. A «nagy» nevek mindnyájan megtették a bevallást.

A Cumuleo website kimutatása szerint ez a 7.403 személy 51.174 mandátumot birtokol, amelyből 48,8 % juttatással is jár. Az egy főre jutó 6,5 «megbízatás» óriási egyenlőtlenségeket rejt: 334-üknek csak egyetlen van (a képviselőség), mások pedig rekordokat döntögetnek.

Első helyen egy lenniki városi tanácsos áll 59 állással, a másodikon 58-cal egy kelet-flandriai, a harmadikon ketten is 44-gyel. Párthovatartozás nem számít, szocialisták, liberálisok, nacionalisták és zöldek egyaránt gyakorolják.

A miniszterek és államtitkárok az átlagban találhatók. A tartományi képviselők a legmohóbbak személyenként 19,82 mandátummal, a szövetségeiek 7,95-tel, a vallon parlamenti képviselők átlagosan 10,29 helyet bírnak, a brüsszeli parlamentben pedig 9,3-t.

Noha mindenki jól tudja, hogy a különféle ügyvezető igazgatósági tagságra, országos és helyi képviselőtestületekre milyen alapon megy a kiválasztás – és, hogy ez a rendszer a korrupció, a klientúra-ép
ítés melegágya a családi politikai "vállalkozásokkal" együtt –, változás nincs.



1 megjegyzés:

  1. Minden bizonnyal Magyarországon sincs ez másképp politikusi körökben.
    Anyiszonyan Klára

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.