2012. augusztus 22., szerda

Marikana


Dél-Afrika: sztrájkoló bányászok lemészárlása
Tiltakozó felhívàs

Az algíri nyílt tanácskozásunkon (2010 novemberében) résztvett azaniai-dél-afrikai munkásaktivák értesítése nyomán a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése riasztja olvasóit, a munkás- és demokratikus mozgalmakszervezeteit, csoportjait és aktivistáit.

Aug. 16-án a dél-afrikai rendőség tüzet nyitott a (brit Lonmin-csoporthoz tartozó) Marikana platinabánya sztrájkoló munkásaira, közel 40 halottat hagyva a helyszínen.
Dél-Afrika és az egész világ dolgozói fel vannak háborodva azon, amit az itteni sajtó is egyértelműen «vérfürdőnek» nevez (The Sowetan), amely az «apartheid- korszak legkegyetlenebb mészárlásához» hasonlít a Business Day.

A hetek óta szakszervezetükkel együtt sztrájkolók havi 12.500 rand (1.250 euró) fizetést követelnek a jelenlegi 4.000 randos (400 euró) bér helyett.

«Mint az állatok, úgy élünk», mondja egy sztájkoló bányász, aki – mint sokezer társa – folyóvíz nélküli barakkban él.  

A bányászfeleségek az apartheid elleni küzdelemre emlékeztető módon tömegesen mentek ki az utcákra és követelik a kormánytól: «Ne lőjetek fiainkra, férjünkre!»

Aug. 18-án Julius Malema, az ANC (a délafrikai kormányalkotó párt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus) Ifjúsági Ligájának volt vezetője szólt többezer bányász előtt:  
 «Ez a bánya a briteké, akik sok-sok pénzt csináltak belőle. De akiket meggyilkoltak, azok a mi feketebőrű testvéreink. Még az apartheid alatt sem láttunk ilyen vérfürdőt.»

A Lonmin vezetése pedig ultimátumot intézett a munkásokhoz: elbocsátja őket, ha nem veszik fel aug. 22-én a munkát.

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése arra kér Benneteket, a munkás- és demokratikus mozgalmak tagjait, aktivistákat, hogy foglaljatok állást az ügyben olyan formában, amelyet hasznosnak ítéltek, nevezetesen a dél-afrikai nagykövetségeken keresztül a dél-afrikai kormányhoz intézve, hogy:
- azonnal hagyják abba a sztrájkolók mozgalmának megtorlását;
- hagyják abba a lock-out-t, ítéljék el a Lonmin ultimátumát;
- kötelezzék a Lonmint arra, hogy tárgyalásba bocsátkozzon a sztrájkolókkal és szakszervezetükkel a munkáskövetelésekről.

Louisa Hanoune és Daniel Gluckstein,
DNNE-koordinátorok


Küldjétek el állásfoglalásotokat (magyarul vagy angolul, franciául, spanyolul) nekünk is:

Entente internationale des travailleurs,
87, rue du Faubourg-Saint-Denis
75010 Paris
France

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.