2012. augusztus 3., péntek

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
új széria 85.sz. (454) –2012.aug.3.




SPANYOLORSZÁG


Szeptember 15: országos menet Madridba

A két szakszervezeti szövetség, az UGT és a Munkásbizottságok (CCOO) szept. 15-re Madridba hívják a dolgozókat a kormány társadalmi és szociális politikája ellen. A döntés júl. 25-én született e szakszervezetek gyűlésén, ahol egész sorozat népi szervezet is részt vett. Egész augusztusban minden pénteken tüntetések és demonstrációk lesznek a prefektúrák és a minisztériumi épületek előtt.

A dolgozók és a lakosság többsége nem teszi le a fegyvert.

A júl. 19-i nagy tüntetések után a mozgalom – és a konfliktusok – folytatódnak az egész országban. A kormány ragaszkodik az Európai Unió diktálta politikához, mégis megrettent attól, hogy kártyavárként omlik össze az 1986-os uniós belépés óta felépített, káoszba vezető mű.

UGT és a Munkásbizottságok – közel kétszáz társadalmi és népi szervezet részvételével – júl. 25-én létrehozta az „állandó társadalmi csúcsot”.  Az UGT főtitkára szerint «a spanyolországi költségvetési megszorítások majdnem az ország teljes lakosságát érintik, kivéve a politikai és gazdasági hatalmat birtokló kisebbséget. Pontosan ezért kell leszélesebb körben szerveződnünk az alternatív megoldás meghatározására». A résztvevők között találjuk a szakszervezetek kvázi teljességét,  bennük a rendőrség, a csendőrség és a Guardia civil szervezeteit. Szintén képviselteti magát a parasztság, a katonaság, a diákok, stb., de még a labdarúgók is. Az elfogadott felhívás (részleteket közlünk) a Rajoy kormány bűnöző politikáját emeli ki. Ha az Európai Unió felelősségéről nem is tesz fel kérdést, a szervezeteket gigantikus menet szervezésére hívja. Ha nem is felel meg – csak részlegesen – a kormánypolitika kiigazítási programja ellen azonnali általános sztrájkot hirdetni szándékozó dolgozók, aktivisták széles rétegei igényeinenek, a dolgozókat szervezett harcba hívja.

Még ha a felhívás deklarált célja meg is elégszik azzal, hogy a kormányt népszavazásra késztesse, a dolgozók készek arra, ez a szept. 15. legyen az egyetlen népszavazás, mely a kormányt a memorandum és a munkatörvénykönyv reformjának azonnali visszavonására kényszeríti.

Semmi kétség, a szakszervezetek vezetésének felhívása megfelel az utóbbi hetek dolgozói akaratának. Spanyolország népei a kormány, annak memorandumai és munkatörvénykönyv-reformja ellen fordultak, s ez a tény egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy az EU-val szakítsunk. Mert ez az egyetlen lehetőség arra, hogy Spanyolország népei sorsukat saját kezükbe vegyék.

Másfél hónap van a felkészülésre. Minden üzemben, intézménynél, vállalatnál a lehető legszélesebb és legerősebb mozgósítás folyik, olyan, amellyel a kormányt meghátrálásra lehet kényszeríteni, a memorandum végrehajtását meg lehet akadályozni. Követeléseinkről hangunkat kell hallatni, hogy azt a kormány is meghallja.

Levelezőnktől

A madridi «társadalmi csúcs» nyilatkozata – 2012. júl. 25. (részletek)


«A kormány (…) kevesebb, mint 6 hónap alatt végzett a demokratikus átmenetbe ágyazódott munkajoggal (a munka törvénykönyve – a szerk.). A munkanélküliek élete még nehezebb lett. A bérből és élők és nyugdíjasok elszegényedtek. A bevándorlókkal szembeni politika ellenségessé vált. A fiataloktól pedig megtagadják a jelent és jövőt. (…).

A rokkantakat magukra hagyták, a kultúrát marginalizálták, a közszolgáltatást tönkretették, az oktatást és az közegészségügyet megtámadták. A jogokat, a szabadságjogokat is, megkérdőjelezik, a szakszervezeteeket üldözik (…). Az egyetlen fixa idea a deficit. Felejtsük el a közberuházásokat, a gazdasági aktivitást és a munkahelyet. Az év végére hatmillió lesz a munkanélküliek száma. Mindez pedig azért, hogy megkíséreljék – sikertelenül –  a pénzügyi piacok, az Európai Unió bizalmát.

Itt az ideje, hogy kimondjuk: elég

Az egész országban ezrek és ezrek tiltakoztak júl. 19-én és jogaikat védték. Milliók árasztották el az utcákat, hogy kimutassák, nem akarják a költségvetési megszorításokat. Augusztusban folytatják.

Nem állunk meg

Szeptemberben a társadalmi csúcson résztvett szervezetek fokozni fogják a mobilizációt. Minden alkotmányos módszert fel fogunk használni, hogy elvessük a társadalom többsége számára súlyos intézkedéseket, melyet tönkreteszik gazdaságunkat, lecsökkentik fogyasztásunkat, veszélyeztetik az utóbbi 35 évben kialakult életmódunkat.

Szept. 15-én száz- és százezrek fognak Madrid felé vonulni az ország minden részéből.

De már most a kormányhoz fordulunk és azt kérjük, hagyjon fel ezzel a hatékonytalan és igazságtalan politikával, tartson népszavazást, hogy a nép kimondhassa véleményét. Ha elutasítja, a társadalmi csúcs szervezetei tartanak népi konzultációt és annak függvényében cselekszenek. Nem lehet így folytatni! Elég!»



Beszélgetés Jordi Salvador Duch, az UGT tarragonai (Barcelona déli ipari negyede) titkárával


        Az UGT és a Munkásbizottságok a népi szervezetekkel együtt folytatják a mobilizációt. Mi a terved?

        A júl. 19-i tüntetés a részvétel szempontjából történelmileg nagy siker volt. Az emberek felkészültek a harcra, készek voltak azonnal általános sztrájkba kezdeni. Látják, hogy csak ezzel lehet leállítani a bennünket fenyegető lassú agóniát. Augusztusban a szakszervezeti szövetségek, akikhez hozzá kell adnunk vagy ezer társadalmi szervezetet, folytatják a demonstrációkat, hogy megértessék – azokkal, akik eddig netán nem értenék –, nyíltan szmbe kell szállni a spanyol Néppárt-kormánnyal, a Konvergenciával és Unióval (jobboldali katalán nacionalista párt), mert ezek a tőkés oligarchia érdekeit, annak nemzetközi szervezeteit, az IMF-et és Európai Uniót képviselik.  Ezen felül rettentően szorongatják a szocialista pártot (PSOE), mely pedig a valódi ellenzéki szerepet nem vállalta. Az a dolgunk, hogy megértessük, rettenetesen fontos az, ami országunkban történik – ne feledjük, hogy a Néppárt többségi eredményt ért el a legutóbbi választásokon. Tarragonában egyetértünk abban a stratégiában, hogy az UGT és a CCOO osztályszervezetek köré kell gyűjteni a többi társadalmi és szakszervezeteket. Hatalmas erőfeszítést kell kifejtenünk, hogy leleplezzük a válság ürügyén bevezetendő perverz programot. Két dolgot kell megszervezni, egy proletármenetet Madridba és elő kell készíteni a győzelemhez vezető általános sztrájkot. Nem elégedhetünk meg tisztán szimbolikus akciókkal vagy demonstrációval. Világos és pontos célok megjelölésére van szükség, hogy az IMF, az EKB, az Európai Bizottság meghajoljon. A PSOE főtitkára, Rubalcaba javaslata lehetetlen (nemzeti paktum a munkahelyek érdekében), ha van is látványos jellege. Felipe Gonzales is pont akkor erőltetné a nemzeti paktumot, amikor a kormány támadásba lendül. Mindez persze nem segíti a dolgozói ellenállást.

        Mégis, mi a menet célja? A népszavazás?

        A népszavazás olyan ügynek tűnik, amelynek (fő szakszervezeti vezetőink szándékának megfelelően) időnyerés a célja. Nem vonom kétségbe a jószándékot és a naivitást se. Azt gondolják, még egyezségre lehet jutni, mert szerintem nem szükséges a népszavazás. Ennek a kormánynak nincs legitimitása, mert lemondott a szuverenitásról és a válság ürügyén felállítandó társadalmi modell nem szolgálja a dolgozók és a nép érdekeit. Miért kellene népszavazás, miért kellene az embereket ilyen jelképes akcióra felhasználni? Az egész ország megbénítását bőven elég érv támasztja alá, hogy a memorandumot visszavonassuk, a munkatörvénykönyv reformját megsemmisíttessük és az új 65 milliárdos kiigazítási programot elvettessük.

        De a madridi egymillió tüntető más kérdéseket is felvet – főleg, hogy a kormány is nyílt válságba jutott.

        Egymillió madridi tüntető, ez lehet siker, de lehet kudarc is, ha a minimumprogram nincs világosan megjelölve. Mégegyszer mondom, a céloknak világosnak kell lenniük a kiigazítási tervek és a munkatörvénykönyv reformja visszavonásáról. Ez nem egy lépés előre, ez maga a háború. Ha nem győzünk, a munkásosztály sorsa évtizedekre eldől.

        Miért nem beszélnek a madridi menetre szóló felhívásban az Európai Unió és a trojka szerepéről?

        Mert ezek a társaink az Európai Uniótól függenek. Úgymond nem tudják, hogy Rajoy csak a pénzügyi tőkét megtestesítő Unió hűséges kiszolgálója. Mert az internacionalizmus az egyik legnagyobb hiány az európai hivatalos baloldalnál és a szakszervezetekben. A globalizált és egységes tőke ellen olyan nemzeti szervezetekkel védekezünk, melyek nincsenek is egymás között koordinálva. Az Európai Szakszervezeti Szövetség képtelen akármilyen közös akcióba fogni. Pedig alapvető lenne az európai szintű mobilizáció megszervezése.

        Részt vettél a kölni találkozón jún. 30-án. Itt kimutatást nyert a dolgozók közös érdeke és azok az akadályok is, amelyekkel találkoznak. A találkozóból mi a következtetésed?

        A kommunikáció és a hatalom eszközei sikerrel «nacionalizálták» a problémákat, individualizálták azokat. Abban érdekeltek, hogy a harcot megosszák, hogy annak közös rendezését megakadályozzák, ezért erősítik a nemzedékek közötti ellentéteket, a különféle szektorok megosztását, a bevándorlók elleni indulatok felszítását, a különféle országok közötti összeütközést… Merkel szerint a görögök áldozatként megérdemlik sorsukat. Még nyelvezetükben is azt mondják «citoyen» (állampolgár) és nem pedig «dolgozó». Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a «munkásosztály», az «osztályharc» még fogalomként is eltűnjön. Az ilyen találkozók, mint a kölni, nyilvánvalóvá teszik, hogy a tőke offenzívája és társadalmi modellje ugyanaz Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, stb. Egyetlen ország sincs eleve kizárva a történelem leggyalázatosabb kapitalista támadása alól.  A munkásoknak egymáshoz van közük, legyenek németek vagy spanyolok, nem saját nemzetük bankárjaikhoz. Tapasztalhattuk, hogy a német munkásság Merkel ellen fordult, s hogy ők is hasonló megszorítások áldozatai (bérbefagyasztás, a munkaerő árának letörése, stb.). A kölni és a hasonló találkozóknak ösztönözni kell minket közös céljaink kidolgozásában az új szerződések ellen, ratifikációjuk vagy alkalmazásuk ellen. Spanyolország már törvénybe foglalta, s lám, az ország máris a csőd szélén áll. Az Európai Unió és ez a szerződés (GPUSKK) maga a káosz. Nézzék a katalóniai tűzvészeket, nincs eszköz a sikeres védekezéshez, nem maradt. Ez az EU kiigazítási politikája! Az ellene fordulás azt jelenti, hogy új távlat nyílik a gazdaság számára Európa szuverén népei és nemzetei egymással szolidáris együttműködésével.


GUADELOUPE


Elvtársaink!

Május 10-én több, mint 100 vállalat maradt bezárva. 3000 dolgozó állta a sarat a sztrájkőrségben a Bino-szerződés alkalmazása, a táppénz fenntartása érdekében, a szakszervezetellenes megtorlás befejezéséért.
A prefektus szerint nem volt sztrájk. Holott, mintha Guadeloupe megszállás alatt lenne, a csendőrség százai cirkuláltak és 6 páncélozott járműve; sőt, sztrájktörőket is szállítottak. Hogy megfélemlítsék a megmozdult dolgozókat. A munkáltatók az állam és a képviselők egyetértésével a kollektív szerződéseket, a 2009-ben elért béremelést, a táppénzt, a Bino-szerződést semmisnek veszik. Alapvető jogainkat csúfolják meg.
...

Akik küzdenek ellene, azokat elhallgattatják:

BACLET Corinne, KANTAPAREDY Corinne, MENIL Michel, RAZANAMAHERY William, ZAMI Georges, ANDRE Thierry, BERNARD Roseline, DESIR Marvin, DJANOU Bruno, SINITANBIRIVOUTIN Francette, BERNADOTTE Denise, AZEDE Eunice, BAENA Yolande, BORDELAIS Honora, PHEMIUS Robert, FRANCIUS Fabrice, LABRANA Kelly, EDOM Oser, SAMSON Jimmy, FRAGER Bruno, MARY Jacky, ADIGE Martine, BOURGEOIS Raymond, BYRAM Serge, CORNEIL Rony, DE LA REBERDIERE Roselin, DESPLAN Jimmy, DULAC Dario, GRILLON Jean-yves, JAEGER Ingrid, LAVENETTE Roland, MATHORE Gabriel, PISTOL André, SYLVESTRE Olivier, CELESTE Yohann, SAPOTILLE Rene, MARIALE Felix, COQUIN Thierry, COQUIN Dominique, MEYNARD Jean-luc, LABETH Franck,ROMAIN Martine, GELABALLE Yanne, JACOB Jean-Claude, LOMBA Alexandre, PETIT Roby, SENNEVILLE Rudy, HILAIRE Jacky, KIAVUE Anicet, MANICORD Jean-max, Marc SAINT-HILAIRE, ANDRE Thierry, NITUSGAU Gregoire, LENDO Charly, NAJUS Jose, LUNION Alexis, CALVAIRE Fulbert, LERUS Ginette, BURAT Patrice, GAUTHIEROT Raymond, BOURGUIGNON Gabriel, PLATON Mercedes, FONTAINE Yanise, YENGADESSIN Blaise, LATCHOUMAYA Florent, LENDO Alix, CHARLES Beatrice, RIMBON Anastase, LENDO Charly, COUPIN Tety, DOUARED Elie, LENDO julio, Franck DAMBA, Betty MONTOUT, Edmonde POLIPHENE,MADASSAMY Michel, LENDO Charly, Tety COUPIN, TABAR Christian, Regine DELPHIN, Elie VARIEUX – mindannyian szakszervezeti felelősök, aktivisták, mindannyiukat bíróság elé állították, mindannyiukat megtorlás érte.

Az UGTG elleni kampány még messzebbre megy. A TV-ben sorolják fel: «szélhámosok és  gazemberek és szexuális bűnözők Guadeloupe-ban», s felsorolják a bíróság által elítéltek nevét, de azokét is, akiket elengedtek, sőt, akiket csak ezutánra idéztek be. A guadeloupe- állami rádió gyilkosoknak, bűnözőknek titulálta őket.

Az igazságügyi miniszter, Michel MERCIER pedig hallgat arról, ki bocsájtotta rendelkezésükre a listát, s milyen törvényes alapon közölték azt.

Ügyvédeinket is fenyegetik. Székházunkat kamerás megfigyelés alatt tartják. Tudjuk, hogy rajtunk keresztül Guadeloupe népét akarják megfélemlíteni.

De az UGTG újra megerősítit, hogy a francia gyarmatosítók soha nem érnek célhoz Guadeloupe-on. Nem mondunk le soha természetes jogunkról, hogy küzdjünk az elnyomás ellen, ahogy nem mondtak le erről rabszolga őseink sem.

Elie DOMOTA főtitkár, Pointe-á-Pitre,  2012.júl.06.

TUNÉZIA

Beszélgetés Hacine Abassival,  az UGTT főtitkárával (második rész)

        Mi van az adósság visszafizetésével?

        Az UGTT álláspontja világos. Követeljük az adósság fizetésének leállítását, amely maffiózó, korrupt érdekeket szolgáló kölcsönből ered. Semmi ok nincs arra, hogy folytassuk, nem részesültünk belőle. Nem általában vagyunk a kölcsönfelvétel ellen, de ez nem az ország érdekeit szolgálta. A fogyasztási cikkek importálásának megkönnyítésére való adósságfelvételt sem támogatjuk. Ellenben a szabadon felvett, országunk termelését és a munkahelyeket támogató adósságot nem ellenezzük. Tisztakezű, elismert szervezetek vegyék fel, ne pedig olyanok, amelyek szisztematikusan visszaélnek vele és piszkos pénzek kezelése tapad kezükhöz.

        Ki foglalkozik ma a Ben Ali által felvett kölcsönökkel, melyekhez korrupció és egyéni érdekeik tapadnak?

-         Átmeneti bíróságokról beszélünk, ezeknek kell megindítaniuk az eljárásokat, ítélkezniük a korrupciós esetekben, hogy az állampolgári és állami jogok helyreálljanak. Ezután lehet szó csak a megbékélésről. Ha a kölcsönt nem a nemzet érdekében használták fel, akkor azok feleljenek érte, akik kérték, azok, akik részesültek belőle.

        A középfokú oktatás szakszervezeti főtitkára kijelentette, hogy a kormány ugyanazt, a nemzetközi pénzügyi szervezetek, elsősorban az IMF diktálta politikát folytatja. Ez a politika pedig ellentétes az oktatás alapos reformjának szándékával, ezenfelül pedig semmilyen szakmai egyeztetésnek alá nem vetették.

        Az oktatáspolitika az egész nemzetet érinti. A kormány mindenkit távol akar tartani, hogy olyan reformokat vezessen be, amilyeneket akar.  Ez a módszer azonban magában hordozza a kudarcot. Nekünk egészen más a látásmódunk. Senki nem alkothat reformot anélkül, hogy az összes érdekelt felet meg ne hallgatná. Felhívjuk a kormányt arra, hogy vizsgálja felül álláspontját, különben szakszervezeti eszközeinket fel fogjuk használni hangunk, a nép akaratának hallatása érdekében.

        Mi az UGTT álláspontja a szíriai idegen beavatkozást illetően?

-         Nagyon világosan ellene vagyunk a megtorlásnak, amit Bachar el-Assad gyakorol, de csakúgy ellene vagyunk a Szíriában működő felfegyverzett bandáknak és a rendszert saját céljai érdekében megdönteni kivánó külföldi beavatkozásnak. A helyzet mára nagyon bonyolulttá vált. Mi a népek önmeghatározását követeljük. Támogatjuk a szíriai népet, hogy a diktatúrától saját maga szabaduljon meg, de támogatjuk minden idegen beavatkozás ellen is. Az iraki, az afrikai számos intervenció bizonyítja, hogy gyanakvásunk indokolt. Az egész folyamat olyan, mint a rákfene… Minden nemzetközi összejövetelen védjük álláspontunkat, a független szakszervezetekkel is egyesítjük erőnket, hiszen így van kapacitásunk a cselekvésre.

        A független szakszervezetekről beszélve itt az alkalom, hogy megemlítsd, milyen szerepet játszik az UGTT és az UGTA (az algériai szakszerv.  tömörülés) az arab és magrebi szakszervezetek újjáépítésének keretében.

-         Történelmi szálak kötnek bennünkat az UGTA-hoz, de szintén szoros kötelék fűz a marokkóihoz, mauritániaihoz, líbiaihoz, ha ezekben az országokban nem is beszélhetünk valódi szakszervezeti jelenlétről. A célunk az, hogy szemléletünket egymás tudtára adjuk és az azonosan alkalmazzuk. Mert nézőpontunknak van súlya arab, afrikai és nemzetközi szinten is. Jelenleg azon dolgozunk, hogy kapcsolatainkat megerősítve operatívabbak legyünk. A Magrebi Unió kongresszusa megtartásán gondolkodunk algériai, marokkói, mauritániai kollégáinkkal, mert ahogyan látni, nagyon kiürült. Az arab országokban nagy a politikai tét és a feszültség a szakszervezetek intézményi lebénulásához vezethet. Azt szeretnénk, ha szept.végén–okt. elején meg lehetne tartani. Ezután a következő szakasz az Arab Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének újjáélesztése, hogy népeink érdekében fékezni lehessen az Európai Unió agresszív politikáját.


MEXIKÓ


A Népi – Dolgozói Politikai Szervezet:
«A nemzeti felszabadításért és a társadalmi felemelkedésért»



Minden szervezet egyesüljön az elnökválasztás érvénytelenítéséért!
(Morena, 132, szakszervezetek, Proclama, társadalmi szervezetek, «Š»)

Pena Nietot a médiadiktatúra, az amerikai imperializmus, az ország oligarchái hozták létre. Privatizálni akar, megszüntetni a munkatörvénykönyvet és a társadalombiztosítást, folytatni az erőszakot és káoszt hozó «drogháborút». Tönkretenni a nemzetet.

A júl. elseji választásokkal a botrányos csalás elleni tiltakozás szakaszába lépett országunk, ez helyezi középpontba a demokrácia kérdését. Pena Nieto győztesként megjelölése érvénytelen, mivel a választások kapcsán számtalan törvénytelen eszköz használata merült fel (visszaélés az elektronikus kártyákkal, a kommunikáció manipulálása, szavazatok megvásárlása és a szavazókra nyomás gyakorlása által). Persze a PAN és Calderon elismerték az eredményt, néhány órával később pedig Obama is üdvözölte Penát.

Pena Nieto az összes szavazatnak csak 24%-át kapta. Obrador 5 millió megvett voksról beszél.

Az ifjúság a demokráciáért harcba indult. Jún.  10–én és 30-án, majd júl. 7-én tömeges menetben fejezték ki az Obradorra szavazók, a távolmaradók és érvénytelenül szavazók érzéseit: «Kifelé Penával!», «Demokráciát!», «Mexikót PRI nékül!» (Partido Revolucionario Institucional – “kaméleonpárt”, a Szoc. Intenac. tagja  – a ford.)

Lopez Obrador sem ismeri el az eredményeket. A tömegek nyomására még azt is kijelentette, hogy kérni fogja annak megsemmisítését.

Szervezetünk a legnagyobb egység kialakítását javasolja a Morenával, a 132-mozgalommal, a szakszervezetekkel, a Proclamával, társadalmi szervezetekkel az elnökválasztás semmisségének kimondásáért. A nép nem bízik a PRI és a PAN jellegű pártokban. Alkotmányozó nemzeti kongresszus felállítása szükséges, egy ennek felelős kormány, amely a dolgozók, a nép követeléseit valósítja meg, helyreállítja szuverenitásunkat.
«A nemzeti felszabadításért és a társadalmi felemelkedésért!».


Népi – Dolgozói Politikai Szervezet,
2012. júl. 14-15.



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com




Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.