2015. január 11., vasárnap

A Charlie Hebdo elleni támadás




 

non à l'union sacré.jpg

 

Három nap óta korábban soha nem látott emocionális hullám kereteiben sokmillió honfitárunk fejezi ki aggodalmát a Charlie Hebdot ért gyalázatos támadás miatt.

Aggodalom a demokráciáért, a szabadságjogok alapjáért, a sajtószabadságért. Aggodalom a szándékos vallási-etnikai társadalmi megosztási kisérlet miatt, a felekezetek nélküli köztársaság és a demokrácia megsemmisítése miatt. Aggodalom, hogy a háború lesz azon koalíció révén, amelynek Obama vezetésével tagja Franciaország és minden európai állam.

 

Ezt az aggodalmat táplálja az IMF-nek, az Európai Uniónak engedelmeskedő kormányok vezényelte munkanélküliség, nyomor, a jogok és garanciák megsemmisítése.

Az első támadás bejelentése pillanatában tudatta a Parti Ouvrier Indépendant (POI, Független Munkáspárt), hogy a lehető legnagyobb mértékben elítéli azt. Az elmúlt héten tagjai sokmillió dolgozóval, fiatallal együtt minden formában sprontán módon kifejezték ezt az aggodalmat és indignálódást.

 

A POI felteszi a kérdést: lehet-e a békének és a demokráciának megfelelő megoldás egy olyan tüntetés, amelyet François Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy, David Cameron, Matteo Renzi, az európai bizottsági elnök Juncker, az Obama-adminisztráció igazságügyi minisztere, sőt, maga a NATO főtitkára vezet?

Ki minősítheti a békevágy képviselőinek ugyanazokat, akik Obama parancsnokságával háborúkat hintő pusztító koalíciót alkotnak Szíriában, Irakban, Maliban, Líbiában,  Közép-Afrikában, stb?

 

Ki hiheti, hogy az EU égisze alatt ugyanazok, akik Európa minden országában elrendelik a szigorításokat, a munkanélküliséget, a deregularizációt, megfelelhetnek az elvárásoknak a társadalmi igazságosságért, a jogok védelméért?

 

A Parti Ouvrier Indépendant szerint a demokráciáért és békéért vívott harc alapvető eleme csakis az osztálykeretekben vívott, a követelések talaján álló küzdelem, az csak a munkásmozgalom függetlenségének őrzésével volt lehetséges mindig, ma is az és a jövőben is az lesz.

Ennek alapján agódunk és cselekszünk. Segítjük kizsákmányolt és elnyomott osztályunkat érdekei megvédésében, mivel ez a béke és a demokrácia védelméért és megszerzéséért vívott küzdelem meghatározó jellege.

 

A békéért és demokrációért folyó harc elválaszthatatlan a Hollande-Valls-kormány politikájával szembeni küzdelem segítésétől. Ez a kormány – csak januárban – lábra állította a felelősségi paktumot (41 milliárd eurós társadalmi teherkönnyítés a munkáltatók számára, 50 milliárdos megszorítások a közszolgáltatásokban) és a Macron-törvényt, amely minden szerzett jogunkat megkérdőjelezi.

 

Ezért alkotunk valódi független munkáspártot, olyan eszközt, amely az osztályharc talaján segíti a munkásosztályt cselekedni és harcolni a szocializmusért, a köztársaságért, a demokráciáért. A dolgozóknak szükségük van teljesen autonóm politikai csoportosulásukra, szükségük van az Európai Uniótól, minden kormánytól, a tőkések osztályától független saját pártjukra.

 

Mindezek jegyében készítjük elő a súlyos helyzet megoldásához eszközöket kereső valamennyi dolgozó és aktivista előtt nyított megyei tanácskozásainkat és  5. (nyílt) kongresszusunkat.

 

A POI országos szövetségi tanácsa állandó titkárságát bízza meg a nyílt kongresszus előkészítésével, az azzal kapcsolatos viták gondozásával, közzétételével.

2015. jan. 10. 18 óra

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.