2015. január 13., kedd

Belgium


"Majdnem az egész népesség nettó jövedelme csökkenni fog "





A Michel-kormány bejelentett intézkedései révén szinte az egész népesség jövedelme csökkeni fog, számítátta ki a keresztény szakszervezet alkalmazotti szervezete. Az éves veszteség adófizetőnként néhány tucat eurótól néhány ezerig terjed.

·          

·          

·          


© Thinkstock

Az intézkedéseknek negatív hatással járnak a fogyasztásra ugyanakkor, amikor Európát deflációs veszély fenyegeti, figyelmeztet a szakszervezet, ezenkívül leginkább a legtörékenyebb társadalmi rétegeket érinti.  



Annak az egyedülálló nyugdíjasnak, aki bruttó 2.179 eurós havi jövedelemmel rendelkezik (Belgiumban a nyugdíjak, rokkantnyugdíjak, munkanélküli járandóságok is adókötelesek- a ford.), a veszteség évi nettó 331 euró.
Egy nyugdíjas háztartásban évi nettó 530 euró.
Egy egyedülálló rokkantnyugdíjas, aki havi bruttó 1.289 eurót kap, a csökkenés évi 104 euró lesz.
Egy idős családfenntartó  munkanélküli, aki bruttó havi  1.410 euró jövedelemmel rendelkezik,  évi 276 euróval kevesebb jut (amely éppen megfelel az e kategóriának adott pótléknek).  
A felsorolt kategóriák nem részesülnek adókedvezményben.

Az egyedülálló nő, aki félmunkaidőben dolgozik és bruttó havi 1536 eurót keres munkanélküli juttatással kiegészítve, a veszteség eléri az évi nettó 4.793 eurót.
A munkanélküli juttatások az utolsó bér 75 %-ról lecsökkennek 70 %-ra, amely évi bruttó 326 eurós veszteséget jelent átlagosan.
Egy egyedülálló dolgozó, aki adójóváírással élhet és 3.200 eurót keres, nettó jövedelme 416 euróval csökken.
Egy kétyerekes családfenntartó, aki bruttó 2.016 eurós fizetéssel rendelkezik, nettó 41,14 eurót veszít évente (a miniszterelnök éppen erről a kategóriáról állítja, hogy nyer a megszorításokon).
A  13.000 francianyelvű felsőoktatási hallgató pótléka elvesztésével a családok évente 5.104 és 13.269 euró közötti összegtől esnek el.

A szakszervezet számításaikatt a bérbefagyasztás alapján és az adócsökkentő költségemelés alapján kalkulálta - nem számolva a Michel-kormány egyéb intézkedéseivel (áfa- és jövedéki adóemelés, az egészségügyi és közszolgáltatások áremelése).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.