2015. január 8., csütörtök

Röviden



 Görögország: három héttel a törvényhozási választások előtt a Syriza már nem kiszállni akar az eurózónából, sem pedig egyoldalúan felmondani az adósságszolgáltatást, hanem mindössze «tárgyalni a partnerekkel az adósság nagyrészének eltörléséről». Javasolja a minimálbér helyreállítását és a munkanélküli járadékban részesülők körének kiszélesítését.

 
 A palesztin hatóságok hivatalosan kérték csatlakozásukat a Nemzetközi Bírósághoz. Netanjahu izraeli miniszterelnök «kemény és globális» választ igér: «nem engedjük, hogy a Tszahal (az izraeli hadsereg) katonáit a hágai bíróság előtt meghurcolják».

 

Bányászok milliói sztrájkolnak Indiában szakszervezeteikkel a szénbányák privatizálása ellen. Az állami ellenőrzésű Coal India biztosítja a villamosenergia-ellátás 60 %-át, a kormány pedig kiadta a parancsot a bányaipar magánkézbe adásáról. Az intézkedés része a gazdaság liberalizációjának. A szakszervezetek szerint tömeges elbocsátások várhatóak a 3 és fél millió bányászt foglalkoztató szektorban. «Elmondhatom, hogy országos sztrájk folyik és 1977 óta ez a legnagyobb», jelentette ki Gurudas Dasgupta, az All India Union Congress szakszervezet főtitkára a kormánnyal folyó tárgyalások meghiusulta után.

   

2010-ben 17 463 milliárd forintot költött a magyar kormány, idén az állami kiadások 19 792 milliárd forintra rúgnak, eközben befagyasztja  a szociális, oktatási, egészségügyi kiadásokat. Több pénz kell az államadósság finanszírozására, de a gazdasági támogatások jelentősen nőttek.

 

Olaszország: történelmileg a legmagasabb, 13,4 %-os munkanélküliség a tegnap publikált hivatalos adatok szerint. A 15-24 éves fialatok körében már novemberben elérte a 43,9 %-ot.  

 

A Charlie Hebdo elleni párizsi támadás másnapján a francia Független Munkáspárt mélyen elítéli azt és figyelmeztet: «a sajtószabadságon keresztül minden szabadságjog és a demokrácia került tűz alá».

 

Belgiumban Bart de Wever (flamand szélsőjobb) a VRT állami tévében meghirdette a boszorkányüldözést. Az addig 12 áldozatot követelő párizsi támadást kommentálva kijelentette, hogy «az a mód, ahogyan a kommunisták, a PTB (Munkapárt) szövetséget köt a radikális muzulmánokkal (…) elbájoló». Nem tett említést a muzulmán vallású dolgozók tíz- és százezreiről, akik Belgium gazdasági felvirágoztatásának részesei, vagy pl. arról a 2250 marokkói katonáról, akik életüket adták azért, hogy De Wever ma szabadon járathassa száját…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.