2015. január 5., hétfő

Mini-job és nyugdíj Németországban


A prekaritásos munka csapdája


 Havi 140 € nyugdíj azoknak, akik a "mini-job"-nak titulált szerződéssel dolgoztak – ennyit kalkulált a Süddeutsche Zeitung. Több ezren kockáztatják, hogy miután egy egész életet ledolgoztak, nyugdíjkorhatáruk elérésekor nehéz helyzetben találják magukat.

450 €-s munkabér – a munkáltatók érdeke


Több millió nőt különösen súlyosan érint, azokat, akik részmunkaidőben dolgoztak és maximum havi 450 eurót kerestek. A munkáltatók számára az ilyen típusú szerződés különösen vonzó, mivel társadalmi terhei alacsonyak. Bevezetése óta terjed, mint a pestis.

Átalában az ilyenfajta munka csak kiegészítheti a családi költségvetést, ha a partner teljes munkaidőben dolgozik. Kisgyermekes szülők esetében lehetővé tesz bizonyos rugalmasságot munkaidejüket illetően. Azonban ma már azoknak is ezt kell elvállalniuk, akik teljes munkaidőt és normális bért szeretnének.  

A Süddeutsche Zeitung kutatást végzett arról, mik a következményei a mini-joboknak. Mivel a munkáltatónak csak nagyon kis összeget kell fizetnie a nyugdíjkasszába (havi 3,11 €-t), ez annyit tesz, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltő személy havi 140 €-s nyugdíjra számíthat!

A 450 €-s munkák (mini-job) németországi szabályai


 2003. április elseje óta a havi 450 €-val kifizetett munkát, a minijobot (Geringfügige Beschäftigung) így szabályozzák:

  • – rövid idejű, évi két hónapra vagy 50 naptári napra vonatkozik, a munkáltató 25 %-os átalányt fizet (Bundesknappschaft), 12 %-ot a nyugdíjalapba 11 %-ot betegbiztosításra és 2 % adót. Azok, akik munkanélküli ellátást kapnak, elvesztik ezt a jogukat amennyiben heti 15 órás vagy több munkát vállalnak.
  • – az alkalmazott nem fizet semmit, nem régóta pedig szociális kiegésztíő biztosítást köthet. A nyugdíjhozzájárulást – mivel a munkáltató csak csekély 12 %-ot fizet –, a bérből élő növelheti saját terhére.  

A Mini-job határai


Kezdetben az volt a magyarázat a minijob-bal kapcsolatban, hogy az első munkahely megtalálása ügyében nehézségekkel küzdő személyek számára lehetővé tesz egyfajta átmeneti munkahelyet. De gyorsan kiderült, hogy a minijobok zsákutcát jelentenek olyanok számára is, akik rendszeres és teljes munkát keresnek. Mert olyat egyre kevésbé találnak. 

A munkaügyi miniszter, Ursula von der Leyen (CDU) kiegészítő nyugdíjbiztosítást javasolt a minijob-szerződéses dolgozóknak, amely havi 365 €-ra is felvinné a nyugdíjat (a minimális öregségi nyugdíj teljes szolgálati idővel havi 688 €).

A "geringfügige Beschäftigung" megszüntetése?


A szakszervezetek egész egyszerűen az ilyenfajta szerződések megszüntetését kövelelik, mivelhogy azok «egyenesen a szegénységbe taszítanak».  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.