2015. január 25., vasárnap

Röviden











 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése alapján tavaly 610 stabilitási megtakarítási számlát nyitottak az adóamnesztia lehetőségét igénybe vevők, és összesen 37 milliárd 877,3 millió forintot fizettek be, átlagosan 62 millió forint landolt a számlákon. Az adóamnesztia keretében kidolgozott konstrukció lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forint származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság.
 Cameron brit miniszterelnök szerint még tovább kell szigorítani az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását, mert az eddig elért eredmények nem elégségesek. Kijelentette, ha a május 7-i választások után is ő lesz a brit miniszterelnök, kormánya "az elképzelhető legszigorúbb" szabályozást vezeti be a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában.
 «Az izraeli hatóságok kelet-Jeruzsálemben a palesztinok 590 épületét semmisítettek meg a C-zónában és 1177 személyt késztettek távozásra», jelentette az ENSZ humanitárius ügyei koordinációs irodája (Ocha), 2015-ben 77 embert egyenesen az utcára dobtak ki, több mint fele gyermek.

 Az Ukrajna és IMF által kötött szerződés a hrivnya rohamos elértéktelenedéséhez vezetett (közel 50%-ot veszített értékéből), a lakhatási költségek és szolgáltatások árai 40-60%-al emelkedtek, a tanárok és orvosok bérei csökkentek, befagyasztották a nyugdíjakat, stb. Az infláció meghaladja a 25%-ot, a GDP drasztikusan csökken, és bár csökkent a költségvetési hiány, a Naftogaz adóssága egyre növekszik, Ukrajna aranytartalékai pedig kritikus szintre, 7,5 milliárd dollár alá csökkentek.
 A nápolyi polgármester a vészharangokat kongatja: egy hivatalos jelentés szerint 54 ezer gyermek egyszerűen eltűnt a régió iskolarendszeréből, ezek 38 %-a 13 év alatti. A gyermekek százai kényszerülnek kávéházakban, cukrászatokban, futárszolgálatoknál dolgozni, hogy néhány centtel hozzájáruljanak az egyre szegényebb háztartások fenntartásához. Alulfizetve, kizsákmányolva, elnyomva…
 Szaud-Arábia a halálos ítéletek rekordere (a «szokásos» bűncselekményeken felül blaszfémiáért, ateizmusért, házasságtörésért is kiszabják). Uralkodója, Abdullah bin Abdulaziz al-Saud király 91 éves korában meghalt, sírját rajongói és «ellenfelei» állják körül. Közöttük az izraeli állam képviselője, kinek országával 1973 óta a diplomáciai kapcsolatok megszakadtak, a zsidó állam polgárainak beutazása tilos – halálbüntetés terhe mellett. Ki mondja mégis: «Nagyon szomorú vagyok, Abdullah király példa, kiegyensúlyozott politikájú, nagyszerű, felelős vezető volt… Bölcs politikája sokat jelentett régiónknak, hozzájárult a Közel-Kelet stbilitásához»?  Reuven Rivlin, a jelenlegi izraeli elnök.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.