2015. január 4., vasárnap

Litvánia az euróövezetbe lépett



 

 

Ki hisz ma még az euróban, az Európai Unióban? Már azokban az országokban sem, amelyeknek annak idején eladták az «európai álmot». A kiábrándulás azóta tart, hogy a «balti tigrisekről» kiderült, valójában papírból vannak, és a csatlakozás és az euró csak arra szolgálnak, hogy a földrész legdrasztikusabb szigorítási intézkedéseit vezessék be.

 

Lettország 2014-es belépése után az euróövezetbe, Litvánia is belépett 2015-ben – népei akarata ellenére.

 

Semmi eufória, az amerikai Gallup és helyi partnere, a Baltijos Tyrimai közvéleménykutatása szerint a litvánok 49 %-ban helytelenítik a lépést.

 

A szociológiai elemzés kimutatta, hogy a legszegényebb, a kevesebb, mint 400 euróból élő családok 63 %-ban utasítják el az eurót. (Litvániában kb. 500 euró a havi átlagbér, a minimálbér pedig 290 euró.)

  

Litvánia a vállalatok legális adóparadicsomára szolgál a maga 15 %-os adókulcsával.

 

Ugyanakkor a litvánoktól újabb és újabb áldozatot kérnek a 2009-es 15 %-os rekordszintű visszaesés után is: a tisztviselők bércsökkentését (5-50 % között), a közszolgáltatások (némely területen 20 %-os) csökkentését, a nyugdíjak 5-10 %-os megkurtítását, a magánszektor béreinek átlagosan 20 %-os mérséklését. A Szovjetunió bukása óta 700 ezer állampolgárát veszítette el az ország, a lakosság egy ötödét. Virágzik a korrupció és a feketepiac.

 

Jöhet az európai pokol második felvonása a litván dolgozók számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.