2015. január 24., szombat

Görögország



A görögök holnap választják meg 300 képviselőjüket. Ciprasz és pártja, a Syriza, amelyet az összes közvéleménykutatás abszolút győztesnek tart, tárgyalni akar az adósságról. Az Európai Unió reagálása, hogy az adósság az adósság, és Görögországnak tartania kell magát a a hitelezőkkel történt megállapodáshoz, ahogyan Jean-Claude Juncker aláhúzta. A német Manfred Weber, az Európai Parlament konzervatív párti elnöke a Le Monde-nak adott nyilatkozatában: «A görögöknek meg kell érteniük, hogy egy új kormány választása nem változtatja meg az országot, annak be kell tartania kötelezettségeit».


A görögországi adósság struktúrája (milliárd euróban)


Sárga: görög bankok, világoskék: IMF, középkék: Európai Központi Bank, narancs: görög központi bank, világoszöld: mások, szürke: bilaterális kölcsönök. Sötétzöld: európai stabilitási alapok (az eurózóna országai finanszírozzák GDP- jük arányában, Németo., Franciao., Olaszo., Spanyolo….)


A Görögországnak közpénzekből hitelezett 194,7 milliárd €-ból Németo. követelése 56,5 mlrd €, azaz 29% (stabilitási alap és kétoldalú megállapodás). A görög bankoknak nyújtott különböző hitelekkel (4,6 mlrd €), a vállalatoknak és magánszemélyeknek nyújtottakkal (3,6 mlrd €) együtt a német követelés 64,7 milliárdot jelent, vagyis a német GDP 2,4 %-át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.